Przepisy na deser z galaretki
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
deser z galaretki
Deser z galaretki to jeden z najłatwiejszych sposobów na zakończenie posiłku. Wystarczy trochę owoców i bitej śmietany, aby przygotować tę popularną słodką przekąskę. Mamy jednak kilka ciekawych propozycji na deser z galaretką w innej formie niż klasyczna w pucharku. Jedną z nich jest szarlotka z galaretką, w której tężejącą masę łączy się z prażonymi owocami. Zyskuje ona w ten sposób ciekawy smak ciasta, a jednocześnie zachowuje konsystencję galaretki. Dodatkowo ciasto to nie wymaga pieczenia, ponieważ jego spód zrobisz z biszkoptów. Galaretka to także niezbędny składnik innych ciast na zimno, głównie serników. Dobrze pasuje do zwykłych biszkoptów z owocami, jak również do kolorowego przekładańca, czyli deseru z galaretki i mleka skondensowanego, które dodaje całości lekko karmelowego posmaku, a wyglądem i konsystencją przypomina ptasie mleczko. Deser z galaretki i jogurtu to kolejne proste rozwiązanie. Warstwa galaretki, jogurt naturalny i słodki mus owocowy – całość wystarczy jedynie posypać owocami albo wiórkami z czekolady. Sprawdź wszystkie nasze propozycje na kolorowe desery oraz pyszne ciasta z galaretką – znajdź wśród nich swój ulubiony!