Przepisy na deser z galaretki
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
deser z galaretki
Deser z galaretki to jeden z najłatwiejszych sposobów na zakończenie posiłku. Wystarczy trochę owoców i bitej śmietany, aby przygotować tę popularną słodką przekąskę. Mamy jednak kilka ciekawych propozycji na deser z galaretką w innej formie niż klasyczna w pucharku. Jedną z nich jest szarlotka z galaretką, w której tężejącą masę łączy się z prażonymi owocami. Zyskuje ona w ten sposób ciekawy smak ciasta, a jednocześnie zachowuje konsystencję galaretki. Dodatkowo ciasto to nie wymaga pieczenia, ponieważ jego spód zrobisz z biszkoptów. Galaretka to także niezbędny składnik innych ciast na zimno, głównie serników. Dobrze pasuje do zwykłych biszkoptów z owocami, jak również do kolorowego przekładańca, czyli deseru z galaretki i mleka skondensowanego, które dodaje całości lekko karmelowego posmaku, a wyglądem i konsystencją przypomina ptasie mleczko. Deser z galaretki i jogurtu to kolejne proste rozwiązanie. Warstwa galaretki, jogurt naturalny i słodki mus owocowy – całość wystarczy jedynie posypać owocami albo wiórkami z czekolady. Sprawdź wszystkie nasze propozycje na kolorowe desery oraz pyszne ciasta z galaretką – znajdź wśród nich swój ulubiony!