Placek z galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

90

716 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2013 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

150 gramów

220 gramów

1 łyżeczka

2 opakowania

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj mikserem z cukrem, dodając po jednym jajku.

Krok 2

Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Masę przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 cm i 30 cm.

Krok 4

Piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Krok 5

W ½ litra gorącej wody rozpuść galaretki.

Krok 6

Odstaw, aż lekko zaczną tężeć.

Krok 7

Wtedy dołóż owoce i całość ułóż na biszkopcie.

Krok 8

Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

7

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Domozych-Dytko

    Katarzyna Domozych-Dytko

    jest OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja  Pych

    Alicja Pych

    przepyszny placek, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kosmalska

    Alicja Kosmalska

    Bardzo pyszny placek polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ANNA ORŁOWSKA

    ANNA ORŁOWSKA

    Ciasto super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Ciok

    Janusz Ciok

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska

    Napewno będę piekła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Lewińska

    Krystyna Lewińska

    palce lizać polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z galaretkąPlacek z galaretką

Poszukujesz prostego, ale jednocześnie efektownie prezentującego się ciasta? Zainspiruj się poniższym przepisem i przygotuj pyszny, pełen koloru placek z galaretką. Na początek utrzyj kostkę do pieczenia razem z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną jednolitą masę przełóż do prostokątnej blaszki. Piecz przez około pól godziny w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Teraz czas na galaretkę – przygotuj ją według wskazówek na opakowaniu i odstaw do stężenia. Dodaj do niej truskawki, a jeśli chcesz także maliny, czerwone lub czarne porzeczki oraz borówki. Całość ułóż na biszkopcie i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Placek z galaretką podawaj zimą do gorącej owocowej herbaty, a latem do orzeźwiającego smoothie. Jako dodatek pasować będą sezonowe owoce, bita śmietana posypana wiórkami czekolady lub sorbetowe lody. Zainspiruj się i podawaj placek z galaretką tak, jak lubisz najbardziej.