Składniki
1 opakowanie
ciasto:
2 sztuki
90 gramów
60 mililitrów
50 mililitrów
120 gramów
2 łyżeczki
2 sztuki
300 gramów
1 łyżka
krem śmietankowy:
230 gramów
230 mililitrów
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. Brzoskwinie z puszki pokrój na ćwiartki. Jajko ubij z cukrem do białości, dodaj jogurt i olej.
Krok 2
Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj miękką łyżką i wylej na przygotowaną tortownicy o średnicy ok 20 cm.
Krok 3
Ułóż brzoskwinie i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 25-30 minut.
Krok 4
Wszystkie składniki kremu ubij do sztywności np. w robocie kuchennym.
Krok 5
Na upieczonym cieście rozsmaruj krem śmietankowy. Owoce pokrój na mniejsze i ułóż na cieście. Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta i jak ostygnie zalej owoce na cieście. Wstaw do lodówki na minimum 2h i podawaj.
Dobra rada:
Możesz użyć jednego rodzaju owoców np. borówek. W sezonie letnim używaj świeżych owoców np. moreli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Placek z galaretką
Puszyste ciasto, na nim krem śmietankowy na bazie mascarpone, świeże owoce, a całość wieńczy kolorowa galaretka. Liczba smakowitych warstw sprawia, że placek wydaje się skomplikowany? Nic bardziej mylnego! Dziś w kuchni trząść może się wyłącznie galareta.
Dla kogo?
Wykonanie deseru, który wygląda jak z profesjonalnego bloga kulinarnego, wydaje się nie na siły kucharza-amatora? Pamiętajcie, że każdy od czegoś zaczynał. Placek z galaretką pomoże uwierzyć we własne umiejętności kulinarne.
Na jaką okazję?
Urodziny, imieniny, rocznice i jubileusze – każda okazja zasługuje na odpowiednią oprawę w postaci placka z galaretką. Jeśli wypada w sezonie letnim, tym lepiej. W końcu właśnie wtedy nie można narzekać na brak soczystych owoców.
Czy wiesz, że?
Nie wszystkie owoce tworzą z galaretką udane kombinacje. Unikajcie kiwi, ananasa i mango. Zawierają w sobie enzym, który hamuje tężenie galaretki.
Dla urozmaicenia:
Listki świeżej mięty bardzo ozdobnie wyglądają na placku. Szczególnie dobrze kontrastują z czerwoną galaretką i owocami.