Placek z galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z galaretką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

808 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2100 osób zapisało

Udostępnij
Placek z galaretką

Składniki

1 opakowanie

ciasto:

2 sztuki

90 gramów

60 mililitrów

50 mililitrów

120 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

300 gramów

1 łyżka

krem śmietankowy:

230 gramów

230 mililitrów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Brzoskwinie z puszki pokrój na ćwiartki. Jajko ubij z cukrem do białości, dodaj jogurt i olej.

Placek z galaretką - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj miękką łyżką i wylej na przygotowaną tortownicy o średnicy ok 20 cm.

Placek z galaretką - Krok 2

Krok 3

Ułóż brzoskwinie i piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 25-30 minut.

Placek z galaretką - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki kremu ubij do sztywności np. w robocie kuchennym.

Placek z galaretką - Krok 4

Krok 5

Na upieczonym cieście rozsmaruj krem śmietankowy. Owoce pokrój na mniejsze i ułóż na cieście. Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu producenta i jak ostygnie zalej owoce na cieście. Wstaw do lodówki na minimum 2h i podawaj.

Placek z galaretką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz użyć jednego rodzaju owoców np. borówek. W sezonie letnim używaj świeżych owoców np. moreli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z galaretką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z galaretkąPlacek z galaretką

Puszyste ciasto, na nim krem śmietankowy na bazie mascarpone, świeże owoce, a całość wieńczy kolorowa galaretka. Liczba smakowitych warstw sprawia, że placek wydaje się skomplikowany? Nic bardziej mylnego! Dziś w kuchni trząść może się wyłącznie galareta.

Dla kogo?

Wykonanie deseru, który wygląda jak z profesjonalnego bloga kulinarnego, wydaje się nie na siły kucharza-amatora? Pamiętajcie, że każdy od czegoś zaczynał. Placek z galaretką pomoże uwierzyć we własne umiejętności kulinarne.

Na jaką okazję?

Urodziny, imieniny, rocznice i jubileusze – każda okazja zasługuje na odpowiednią oprawę w postaci placka z galaretką. Jeśli wypada w sezonie letnim, tym lepiej. W końcu właśnie wtedy nie można narzekać na brak soczystych owoców.

Czy wiesz, że?

Nie wszystkie owoce tworzą z galaretką udane kombinacje. Unikajcie kiwi, ananasa i mango. Zawierają w sobie enzym, który hamuje tężenie galaretki.

Dla urozmaicenia:

Listki świeżej mięty bardzo ozdobnie wyglądają na placku. Szczególnie dobrze kontrastują z czerwoną galaretką i owocami.