Składniki
200 gramów
80 gramów
100 gramów
4 łyżki
8 sztuk
1 łyżeczka
250 gramów
1 puszka
2 sztuki
2 sztuki
250 gramów
2 opakowania
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy mielimy na pyłek. Rodzynki parzymy i siekamy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy wiórki kokosa, dodajemy proszek do pieczenia, zmielone orzechy, rodzynki oraz mąkę.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywna pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami 200 g cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy 3 żółtka. Powstałą masę przelewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto przelewamy do 2 form wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 40 min.
Krok 3
W międzyczasie brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru oraz szklankę wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w szklance wody. Następnie miksujemy z pozostałymi 5 żółtkami wlewamy do syropu. Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy na bok. Masło ubijamy na gładka masę. Dodajemy do masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Jeden z 2 placków wkładamy do formy. Smarujemy połową porcji budyniu.
Krok 4
Następnie układamy delicje biszkoptem do góry. Zaparzamy kawę i nasączamy nią delicje.
Krok 5
Po chwili smarujemy pozostałym budyniowym kremem. ( zostawiamy odrobinę na wierzch). Przykładamy drugi blat ciasta.
Krok 6
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w paseczki. Układamy na cieście i zalewamy z wierzchu galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto kora
Ciasto kora to jeden z najbardziej efektownych wielowarstwowych specjałów, jakie można przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. Już sama lista potrzebnych składników wskazuje na to, że każdy kęs będzie pełen różnorodnych smaków. W tym deserze łączymy orzechy, owoce, galaretkę, wiórki kokosowe, kawę, budyń… Zamiast wymieniać wszystko po kolei, lepiej od razu rozpocząć przygotowania do wykonania przepisu na ciasto korę.
Dla kogo? Proste i szybkie przepisy nie sprawiają ci problemów? Czas na kolejne wyzwanie! Poziom trudności ciasta kory oceniamy jako średni. Wystarczy jednak podążać za naszymi wskazówkami, a na pewno wszystko pójdzie jak po maśle.
Na jaką okazję? Oto przepis idealny na szczególne okazje. Świętujecie urodziny, ważny jubileusz, a może powitanie nowego członka rodziny? Po uroczystym obiedzie przychodzi pora na równie spektakularny deser, za jaki niewątpliwie można uznać ciasto korę.
Czy wiesz, że? Rodzynki wykorzystywane w przepisie na ciasto korę poleca się polać wrzątkiem nie bez powodu. Pod wpływem gorącej wody stają się bardziej miękkie i nieco zwiększają swoją objętość. W tej formie łatwiej je wkomponować w domowe wypieki.
Dla urozmaicenia: Do ciasta kory pasować będą również suszone figi, daktyle i płatki migdałowe.