Ciasto kora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kora

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

80 gramów

100 gramów

4 łyżki

8 sztuk

1 łyżeczka

250 gramów

1 puszka

2 sztuki

2 sztuki

250 gramów

2 opakowania

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy mielimy na pyłek. Rodzynki parzymy i siekamy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy wiórki kokosa, dodajemy proszek do pieczenia, zmielone orzechy, rodzynki oraz mąkę.

Ciasto kora - Krok 1

Krok 2

Białka ubijamy na sztywna pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami 200 g cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy 3 żółtka. Powstałą masę przelewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto przelewamy do 2 form wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 40 min.

Ciasto kora - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru oraz szklankę wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w szklance wody. Następnie miksujemy z pozostałymi 5 żółtkami wlewamy do syropu. Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy na bok. Masło ubijamy na gładka masę. Dodajemy do masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Jeden z 2 placków wkładamy do formy. Smarujemy połową porcji budyniu.

Ciasto kora - Krok 3

Krok 4

Następnie układamy delicje biszkoptem do góry. Zaparzamy kawę i nasączamy nią delicje.

Ciasto kora - Krok 4

Krok 5

Po chwili smarujemy pozostałym budyniowym kremem. ( zostawiamy odrobinę na wierzch). Przykładamy drugi blat ciasta.

Ciasto kora - Krok 5

Krok 6

W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w paseczki. Układamy na cieście i zalewamy z wierzchu galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Ciasto kora - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Mahdaa

    Mahdaa , 09.07.2021

    Idealne ciasto na każdą okazję, ja zazwyczaj robię w formie tortu :) Polecam przygotować blaty 2 dni wcześniej, będą idealne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto koraCiasto kora

Ciasto kora to jeden z najbardziej efektownych wielowarstwowych specjałów, jakie można przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. Już sama lista potrzebnych składników wskazuje na to, że każdy kęs będzie pełen różnorodnych smaków. W tym deserze łączymy orzechy, owoce, galaretkę, wiórki kokosowe, kawę, budyń… Zamiast wymieniać wszystko po kolei, lepiej od razu rozpocząć przygotowania do wykonania przepisu na ciasto korę.

Dla kogo? Proste i szybkie przepisy nie sprawiają ci problemów? Czas na kolejne wyzwanie! Poziom trudności ciasta kory oceniamy jako średni. Wystarczy jednak podążać za naszymi wskazówkami, a na pewno wszystko pójdzie jak po maśle.

Na jaką okazję? Oto przepis idealny na szczególne okazje. Świętujecie urodziny, ważny jubileusz, a może powitanie nowego członka rodziny? Po uroczystym obiedzie przychodzi pora na równie spektakularny deser, za jaki niewątpliwie można uznać ciasto korę.

Czy wiesz, że? Rodzynki wykorzystywane w przepisie na ciasto korę poleca się polać wrzątkiem nie bez powodu. Pod wpływem gorącej wody stają się bardziej miękkie i nieco zwiększają swoją objętość. W tej formie łatwiej je wkomponować w domowe wypieki.

Dla urozmaicenia: Do ciasta kory pasować będą również suszone figi, daktyle i płatki migdałowe.