
Składniki
200 gramów
80 gramów
100 gramów
4 łyżki
8 sztuk
1 łyżeczka
250 gramów
1 puszka
2 sztuki
2 sztuki
250 gramów
2 opakowania
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy mielimy na pyłek. Rodzynki parzymy i siekamy na mniejsze kawałki. Do miski wsypujemy wiórki kokosa, dodajemy proszek do pieczenia, zmielone orzechy, rodzynki oraz mąkę.

Krok 2
Białka ubijamy na sztywna pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami 200 g cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Pod koniec dodajemy 3 żółtka. Powstałą masę przelewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto przelewamy do 2 form wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 40 min.

Krok 3
W międzyczasie brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru oraz szklankę wody. Całość zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w szklance wody. Następnie miksujemy z pozostałymi 5 żółtkami wlewamy do syropu. Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy na bok. Masło ubijamy na gładka masę. Dodajemy do masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Jeden z 2 placków wkładamy do formy. Smarujemy połową porcji budyniu.

Krok 4
Następnie układamy delicje biszkoptem do góry. Zaparzamy kawę i nasączamy nią delicje.

Krok 5
Po chwili smarujemy pozostałym budyniowym kremem. ( zostawiamy odrobinę na wierzch). Przykładamy drugi blat ciasta.

Krok 6
W międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Pozostawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie kroimy w paseczki. Układamy na cieście i zalewamy z wierzchu galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto kora
Ciasto kora to jeden z najbardziej efektownych wielowarstwowych specjałów, jakie można przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. Już sama lista potrzebnych składników wskazuje na to, że każdy kęs będzie pełen różnorodnych smaków. W tym deserze łączymy orzechy, owoce, galaretkę, wiórki kokosowe, kawę, budyń… Zamiast wymieniać wszystko po kolei, lepiej od razu rozpocząć przygotowania do wykonania przepisu na ciasto korę.
Dla kogo? Proste i szybkie przepisy nie sprawiają ci problemów? Czas na kolejne wyzwanie! Poziom trudności ciasta kory oceniamy jako średni. Wystarczy jednak podążać za naszymi wskazówkami, a na pewno wszystko pójdzie jak po maśle.
Na jaką okazję? Oto przepis idealny na szczególne okazje. Świętujecie urodziny, ważny jubileusz, a może powitanie nowego członka rodziny? Po uroczystym obiedzie przychodzi pora na równie spektakularny deser, za jaki niewątpliwie można uznać ciasto korę.
Czy wiesz, że? Rodzynki wykorzystywane w przepisie na ciasto korę poleca się polać wrzątkiem nie bez powodu. Pod wpływem gorącej wody stają się bardziej miękkie i nieco zwiększają swoją objętość. W tej formie łatwiej je wkomponować w domowe wypieki.
Dla urozmaicenia: Do ciasta kory pasować będą również suszone figi, daktyle i płatki migdałowe.