Waniliowo malinowa kosteczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Waniliowo malinowa kosteczka

Autor: Kinga Latosińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

350 mililitrów

120 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zróbmy budyń i galaretkę, bo muszą się wystudzić. Galaretkę (1,5 opakowania) rozpuszczamy w 600ml wody- ma być bardziej zwarta niż zazwyczaj Rozlewamy w płaskim naczyniu, a jak stężeje kroimy w kosteczkę Budyń robimy także w 350ml mleka, aby był gęsty. Pozostałe pół galaretki rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody (50ml). Studzimy.

Krok 2

Wystudzony budyń ucieramy z masłem (dodajemy po łyżce) i na koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę 200ml śmietanki ubijamy na bitą śmietanę i mieszamy z masą budyniową. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by stężała nam trochę. Po tym czasie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę galaretką W formie do ciasta (uniwersalna około 40cm/25cm) układamy herbatniki obok siebie. Wykładamy naszą masę i przykrywamy drugą porcją herbatników

Krok 3

100ml śmietanki podgrzewamy mocno i dodajemy tabliczkę czekolady. mieszamy aż powstanie nam polewa. Studzimy ją, ale jeszcze płynną polewamy na herbatniki. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce. Podajemy opruszone kakao Uwierzcie, smakuje jak pyszne lody!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej