
Składniki
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
350 mililitrów
120 gramów
300 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zróbmy budyń i galaretkę, bo muszą się wystudzić. Galaretkę (1,5 opakowania) rozpuszczamy w 600ml wody- ma być bardziej zwarta niż zazwyczaj Rozlewamy w płaskim naczyniu, a jak stężeje kroimy w kosteczkę Budyń robimy także w 350ml mleka, aby był gęsty. Pozostałe pół galaretki rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody (50ml). Studzimy.
Krok 2
Wystudzony budyń ucieramy z masłem (dodajemy po łyżce) i na koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę 200ml śmietanki ubijamy na bitą śmietanę i mieszamy z masą budyniową. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by stężała nam trochę. Po tym czasie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę galaretką W formie do ciasta (uniwersalna około 40cm/25cm) układamy herbatniki obok siebie. Wykładamy naszą masę i przykrywamy drugą porcją herbatników
Krok 3
100ml śmietanki podgrzewamy mocno i dodajemy tabliczkę czekolady. mieszamy aż powstanie nam polewa. Studzimy ją, ale jeszcze płynną polewamy na herbatniki. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce. Podajemy opruszone kakao Uwierzcie, smakuje jak pyszne lody!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej