Waniliowo malinowa kosteczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Waniliowo malinowa kosteczka

Autor: Kinga Latosińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

350 mililitrów

120 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zróbmy budyń i galaretkę, bo muszą się wystudzić. Galaretkę (1,5 opakowania) rozpuszczamy w 600ml wody- ma być bardziej zwarta niż zazwyczaj Rozlewamy w płaskim naczyniu, a jak stężeje kroimy w kosteczkę Budyń robimy także w 350ml mleka, aby był gęsty. Pozostałe pół galaretki rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody (50ml). Studzimy.

Krok 2

Wystudzony budyń ucieramy z masłem (dodajemy po łyżce) i na koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę 200ml śmietanki ubijamy na bitą śmietanę i mieszamy z masą budyniową. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by stężała nam trochę. Po tym czasie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę galaretką W formie do ciasta (uniwersalna około 40cm/25cm) układamy herbatniki obok siebie. Wykładamy naszą masę i przykrywamy drugą porcją herbatników

Krok 3

100ml śmietanki podgrzewamy mocno i dodajemy tabliczkę czekolady. mieszamy aż powstanie nam polewa. Studzimy ją, ale jeszcze płynną polewamy na herbatniki. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce. Podajemy opruszone kakao Uwierzcie, smakuje jak pyszne lody!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Waniliowo malinowa kosteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej