Ciasto na knedle – jak zrobić? Proste i sprawdzone przepisy
Przepisów na smakowite kluski nigdy dość! Z tego powodu postanowiliśmy przybliżyć tajniki prostego ciasta na knedle. Choć wywodzą się z kuchni niemieckiej, to od dawna są wpisane także w nasze lokalne jadłospisy. Serwować je można na słodko lub na słono, więc sprawdzą się zarówno w porze obiadu, kolacji, jak i podwieczorku. Zobacz, jak zrobić ciasto na knedle i ciesz się ich wyśmienitym smakiem oraz rozpływającą się w ustach konsystencją. Poznaj nasz przepis na ciasto do knedli!
Ciasto na knedle ze śliwkami
To prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych wariantów tego prostego dania, za którym przepadają smakosze o bardzo zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych. Dzięki nim przy stole dogadać się można z każdym! Przekonasz się, że ziemniaczane ciasto na knedle idealnie pasuje do soczystych owoców.
By wypróbować przepis na ciasto do knedli, potrzebujesz:
- 1 kg ziemniaków,
- 10 dag mąki pszennej,
- 1 żółtka,
- 1 łyżeczki masła,
- 1 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania ciasta na knedle:
- Ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą i wyczyść szczoteczką. Ugotuj w mundurkach, obierz, a następnie przeciśnij przez praskę. Gdy będą jeszcze ciepłe, wymieszaj je z mąką, żółtkiem, masłem oraz solą. Zagnieć ciasto i uformuj je w wałek. Pokrój go na około 20 równych plastrów. Ciasto już gotowe!
- Pozostaje kwestia nadzienia. Umyj i osusz śliwki. Przekrój je na pół i pozbądź się pestek. Posyp je odrobiną cukru oraz cynamonu, odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie odciśnij je na sitku i dodaj niewielką porcję bułki tartej. Każdą połówkę owocu ułóż na spłaszczonym kawałku ciasta i dokładnie sklej. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu aż knedle wypłyną na powierzchnię. Dla dodatkowych walorów smakowych na talerzu możesz polać je roztopionym masłem oraz posypać cukrem.
Ciasto na knedle z serem
Ten wariant jest równie popularny wśród fanów knedli, więc warto poznać go od podstaw. To bardzo smaczny sposób przygotowania ciasta na knedle bez ziemniaków. Jak pewnie niektórzy mogą się domyślać, podstawą dania będzie biały ser.
Na liście składników nie może zabraknąć:
- 300 g twarogu,
- 1 żółtka,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 10 g cukru waniliowego,
- 3 łyżek masła,
- 2 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżek cukru,
- 1 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie przepisu na knedle:
- Twaróg przeciśnij przez praskę, wymieszaj z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem waniliowym. Tak powstałe ciasto odstaw na 10 minut.
- Na stolnicy rozsyp odrobinę mąki, z ciasta utwórz wałek i podziel go na mniejsze kawałki podobnej wielkości.
- Każdy z nich uformuj w dłoniach tak, by powstały okrągłe knedle.
- Gotuj we wrzątku przez kilka minut do momentu wypłynięcia.
- Gorące knedle podawaj z zarumienioną bułką tartą podsmażoną z masłem, cukrem i cynamonem. Palce lizać!
Knedle – przepis na ciasto i pomysły na dodatki
Jeśli nabraliście ochoty na natychmiastową eskapadę do kuchni, weźcie ze sobą naszą recepturę knedli ze śliwkami, dzięki której jeszcze łatwiej będzie zapamiętać wszystkie nowe informacje. Wyśmienicie smakują też knedle z truskawkami, więc przygotujcie je, gdy tylko będziecie mieli dostęp do świeżych owoców. Spodobały się wam knedle serowe? Nic dziwnego! To danie idealne na rodzinny posiłek dla małych i dużych.
Czekacie z niecierpliwością na wytrawne przepisy na knedle? Zacznijcie od czeskich knedli z boczkiem, których przyrządzenie jest dziecinnie proste. Podajcie knedle czeskie z gulaszem, gdy zależy wam na spektakularnym efekcie. Smacznego!
Komentarze (0)