Mięsna rolada, modra kapusta i okrągłe, ziemniaczane kluski. To tradycyjny zestaw obiadowy uwielbiany na Śląsku, ale nie tylko. Kluski śląskie to doskonała alternatywa dla wszystkich, którym znudziły się już ziemniaki i kasze. Smakowita odmiana dla makaronu i ryżu, za którą przepadają wszyscy miłośnicy domowej kuchni. Fantastycznie smakują z masłem i skwarkami, ale z czym podawać kluski śląskie, by na talerzach zrobiło się bardziej różnorodnie? Mamy nadzieję, że nasze pomysły na to, z czym jeść kluski śląskie, okażą się dla Was wyśmienitą inspiracją.

Kluski śląskie, czyli szukanie dziury w całym

W polskich kulinariach znajdziecie mnóstwo przepisów na rozmaite kluski, lecz kluski śląskie wyróżniają się już na pierwszy rzut oka. Rozpoznacie je po wgłębieniu na środku. To nie tylko ich znak charakterystyczny, ale też niezawodny patent na to, by idealnie połączyły się z dowolnym sosem. Do ich przygotowania potrzebne będą ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajka. Receptura jest prosta, więc zajmijmy się sprawą tego, z czym jeść kluski śląskie. Sposobów na ich podanie jest mnóstwo, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Kluski i mięso – para doskonała

Być może nie będą wyglądać szczególnie kusząco ułożone na talerzu obok kotleta schabowego, ale fani dań mięsnych z pewnością nie będą rozczarowani. Łączcie je z potrawami serwowanymi w towarzystwie sosów. Sprawdzą się mięsa duszone w sosie własnym oraz różnego rodzaju gulasze czy potrawki. Z czym jeść kluski śląskie, gdy mamy ochotę na mięso? Polecamy szczególnie specjały na bazie wieprzowiny i wołowiny.

Kluski na grzybobraniu

Gęsty, aromatyczny sos grzybowy to kapitalne towarzystwo dla klusek śląskich, a przy okazji wegetariański sposób serwowania tradycyjnego dania. Najprościej jest wykorzystać pieczarki, które łatwo znaleźć w większości sklepów. Macie ochotę na coś bardziej wyszukanego, a wciąż zastanawiacie się z czym podawać kluski śląskie? Skorzystajcie z dobrodziejstw leśnych grzybów. Sos kurkowy, borowikowy albo z podgrzybków oczaruje wszystkich zebranych przy wspólnym posiłku. Dajcie szansę również boczniakom, które co prawda pochodzą z Azji, lecz wybornie smakują ze swojskimi kluskami śląskimi.

Kluski śląskie – z czym podać dla wegetarianów?

Z czym kluski śląskie stworzą udaną kompozycję, gdy swoją obecność na obiedzie zapowiedzieli zwolennicy diet roślinnych? Sos grzybowy to pewniak, ale czym jeszcze zaskoczyć biesiadników? Prosty, lecz wyśmienity sos przygotujecie na bazie podsmażonej cebuli i czosnku z pomidorami lub przecierem pomidorowym. By stał się bardziej gęsty, przyda się odrobina mąki.

Do wyboru, do koloru

Lubicie eksperymenty i dużo barw na talerzu? Nie zastanawiajcie się wyłącznie nad tym, z czym podać kluski śląskie, ale również nad tym, co zrobić, by posiłek był naprawdę niebanalny. Niewielka ilość startych drobno buraków dodana do masy mączno-ziemniaczanej sprawi, że kluski nabiorą zachęcającego, różowego koloru. Z kolei kilka liści szpinaku zabarwi je na zielono.

Ciepłe kluchy mile widziane!

Mowa oczywiście o jadalni. Kluski śląskie najlepiej smakują na gorąco. Już w wersji podstawowej kluski śląskie ze skwarkami prezentują się bardzo zachęcająco. Przygotujcie suszone grzyby, ponieważ kluski śląskie z sosem grzybowym to przepis, którego trzeba spróbować. Możecie podać je także z sosem grzybowym z boczniaka. Wolicie bardziej swojskie klimaty? Wobec tego nie odmówicie dokładki klusek z sosem koperkowym.

Jesień to idealna pora, by skosztować gulaszu z dyni, koniecznie w towarzystwie śląskiego przysmaku. Dla rozgrzania przyda się gulasz pikantny – zima już nie będzie wydawać się taka straszna. Jeszcze Wam mało ognistych smaków, a wciąż nie podjęliście decyzji, z czym podawać kluski śląskie podczas najbliższego obiadu? Do skosztowania karkówki na ostro z kluskami nikogo nie będzie trzeba długo namawiać.