
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
30 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
2 szklanki
250 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w plastry, rozbij. Obtocz w jajku i bułce tartej.

Krok 2
Mięso obsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 3
Cebule pokrój w piórka, czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w półplastry.

Krok 4
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek. Oddzielnie przesmaż pieczarki.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody i zagotuj.

Krok 6
W naczyniu żaroodpornym ułóż cebulę wymieszaną z łyżką sosu, karkówkę i pieczarki. Zalej sosem, zapiecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka na ostro
Karkówka na ostro – prosta, smaczna i ciekawie podana. Odpowiednio przyrządzona jest delikatna oraz soczysta. Będzie pysznym urozmaiceniem obiadowego menu i alternatywą dla duszonych mięs. Karkówkę możesz ewentualnie zastąpić mięsem z szynki lub łopatki. Umyj ją dokładnie, osusz za pomocą papierowego ręcznika i lekko rozbij tłuczkiem. Przypraw według uznania, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem, chili, majerankiem lub cząbrem. Natomiast jeżeli chcesz nieco złagodzić pikantny smak tego dania, obtocz mięso w miodzie. Doprawioną karkówkę panieruj w jajku oraz bułce tartej – możesz urozmaicić jej smak dodatkiem suszonych ziół. Następnie pokrój drobno warzywa i podsmaż je na patelni. By danie nabrało kolorów, do wymienionych w przepisie składników dodaj pokrojoną paprykę, np. żółtą lub zieloną. Umieść wszystko w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i zapiecz. Karkówkę na ostro serwuj z kaszą albo ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Upiecz ją i przekonaj się, jaka jest dobra!