Karkówka na ostro z piekarnika - w sosie bolońskim | Przepisy.pl pixel

Karkówka na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

95

heart
735 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

30 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

250 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w plastry, rozbij. Obtocz w jajku i bułce tartej.

Karkówka na ostro - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanym oleju.

Karkówka na ostro - Krok 2

Krok 3

Cebule pokrój w piórka, czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w półplastry.

Karkówka na ostro - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek. Oddzielnie przesmaż pieczarki.

Karkówka na ostro - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody i zagotuj.

Karkówka na ostro - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym ułóż cebulę wymieszaną z łyżką sosu, karkówkę i pieczarki. Zalej sosem, zapiecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Karkówka na ostro - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • xdorotkax14

    xdorotkax14 , 02.03.2020

    Super przepis, ale dla mnie jako osobie uczacej sie brakuje informacji jak ustawić piekarnik ? 180 gora dol, doł, termoobieg ? Skąd mam to wiedziec ?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Jakub Xxxx

    Jakub Xxxx , 25.01.2016

    pyszne ;) proponuję jeszcze dodać śliwek suszonych. dodaje aromatu a przede wszystkim łagodzi pikanterie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka na ostroKarkówka na ostro

Karkówka na ostro – prosta, smaczna i ciekawie podana. Odpowiednio przyrządzona jest delikatna oraz soczysta. Będzie pysznym urozmaiceniem obiadowego menu i alternatywą dla duszonych mięs. Karkówkę możesz ewentualnie zastąpić mięsem z szynki lub łopatki. Umyj ją dokładnie, osusz za pomocą papierowego ręcznika i lekko rozbij tłuczkiem. Przypraw według uznania, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem, chili, majerankiem lub cząbrem. Natomiast jeżeli chcesz nieco złagodzić pikantny smak tego dania, obtocz mięso w miodzie. Doprawioną karkówkę panieruj w jajku oraz bułce tartej – możesz urozmaicić jej smak dodatkiem suszonych ziół. Następnie pokrój drobno warzywa i podsmaż je na patelni. By danie nabrało kolorów, do wymienionych w przepisie składników dodaj pokrojoną paprykę, np. żółtą lub zieloną. Umieść wszystko w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i zapiecz. Karkówkę na ostro serwuj z kaszą albo ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Upiecz ją i przekonaj się, jaka jest dobra!