Karkówka na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karkówka na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

79

529 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1012 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1690 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

30 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

250 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w plastry, rozbij. Obtocz w jajku i bułce tartej.

Karkówka na ostro - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż na rozgrzanym oleju.

Karkówka na ostro - Krok 2

Krok 3

Cebule pokrój w piórka, czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w półplastry.

Karkówka na ostro - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek. Oddzielnie przesmaż pieczarki.

Karkówka na ostro - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody i zagotuj.

Karkówka na ostro - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym ułóż cebulę wymieszaną z łyżką sosu, karkówkę i pieczarki. Zalej sosem, zapiecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Karkówka na ostro - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • xdorotkax14

    xdorotkax14 , 02.03.2020

    Super przepis, ale dla mnie jako osobie uczacej sie brakuje informacji jak ustawić piekarnik ? 180 gora dol, doł, termoobieg ? Skąd mam to wiedziec ?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jakub Xxxx

    Jakub Xxxx , 25.01.2016

    pyszne ;) proponuję jeszcze dodać śliwek suszonych. dodaje aromatu a przede wszystkim łagodzi pikanterie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka na ostroKarkówka na ostro

Karkówka na ostro – prosta, smaczna i ciekawie podana. Odpowiednio przyrządzona jest delikatna oraz soczysta. Będzie pysznym urozmaiceniem obiadowego menu i alternatywą dla duszonych mięs. Karkówkę możesz ewentualnie zastąpić mięsem z szynki lub łopatki. Umyj ją dokładnie, osusz za pomocą papierowego ręcznika i lekko rozbij tłuczkiem. Przypraw według uznania, np. świeżo zmielonym czarnym pieprzem, chili, majerankiem lub cząbrem. Natomiast jeżeli chcesz nieco złagodzić pikantny smak tego dania, obtocz mięso w miodzie. Doprawioną karkówkę panieruj w jajku oraz bułce tartej – możesz urozmaicić jej smak dodatkiem suszonych ziół. Następnie pokrój drobno warzywa i podsmaż je na patelni. By danie nabrało kolorów, do wymienionych w przepisie składników dodaj pokrojoną paprykę, np. żółtą lub zieloną. Umieść wszystko w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, polej sosem pomidorowym i zapiecz. Karkówkę na ostro serwuj z kaszą albo ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Upiecz ją i przekonaj się, jaka jest dobra!