
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
20 dekagramów
1 łyżeczka
1 pęczek
50 gramów
0.5 szklanki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Naturalną przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z olejem. Zioła posiekaj.

Krok 2
Kurczaka natrzyj dokładnie marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 3
Na pozostałym oleju zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez 5 minut.

Krok 4
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudzony makaron wymieszaj z pieczarkami, cebulą i ziołami.

Krok 5
Zamarynowanego kurczaka nadziej farszem, zepnij wykałaczkami otwór (lub zaszyj go dratwą). Włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Wlej szklankę wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 80 minut, polewając co jakiś czas sosem powstającym w czasie pieczenia.

Krok 6
Wyjmij kurczaka, sos powstały w czasie pieczenia przelej do rondelka, dodaj śmietanę i zagęść zasmażką przygotowaną z masła i mąki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej