Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
20 dekagramów
1 łyżeczka
1 pęczek
50 gramów
0.5 szklanki
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Naturalną przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z olejem. Zioła posiekaj.
Krok 2
Kurczaka natrzyj dokładnie marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 3
Na pozostałym oleju zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez 5 minut.
Krok 4
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudzony makaron wymieszaj z pieczarkami, cebulą i ziołami.
Krok 5
Zamarynowanego kurczaka nadziej farszem, zepnij wykałaczkami otwór (lub zaszyj go dratwą). Włóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Wlej szklankę wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 80 minut, polewając co jakiś czas sosem powstającym w czasie pieczenia.
Krok 6
Wyjmij kurczaka, sos powstały w czasie pieczenia przelej do rondelka, dodaj śmietanę i zagęść zasmażką przygotowaną z masła i mąki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej