Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem
łatwe
2891 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
150 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
5 łyżek
80 gramów
150 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka oraz boczek pokrojony w paski.

Krok 3
Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry.

Krok 4
Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Krok 6
Dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Podawaj posypane startym serem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem
Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki w sosie śmietanowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem. Makaron w kształcie rurek ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Zamiast rurek sprawdzą się też kolanka lub świderki. Do podsmażonego na patelni boczku i piersi z kurczaka dodaj cebulę, czosnek oraz plasterki pieczarek. Zamiast pieczarek możesz dołączyć inne grzyby, na przykład borowiki lub mieszankę grzybów leśnych. Ich smak i aromat równie dobrze wzbogaci danie. Do zarumienionych na patelni składników dolej wodę i przyrządź gęsty sos. Żeby zachować świeżość natki pietruszki, pamiętaj aby dodać ją dopiero pod koniec gotowania, już po połączeniu makaronu z sosem. Potrawę serwuj posypaną wędzonym serem, na przykład oscypkiem. Udekoruj obficie zielonymi listkami pietruszki lub świeżym koperkiem. Zainspiruj się naszym przepisem na rurki w sosie pieczarkowym i koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.