Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

1020 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1044 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1877 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

5 łyżek

80 gramów

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka oraz boczek pokrojony w paski.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 3

Krok 4

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Podawaj posypane startym serem.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Baba ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki w sosie śmietanowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem. Makaron w kształcie rurek ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Zamiast rurek sprawdzą się też kolanka lub świderki. Do podsmażonego na patelni boczku i piersi z kurczaka dodaj cebulę, czosnek oraz plasterki pieczarek. Zamiast pieczarek możesz dołączyć inne grzyby, na przykład borowiki lub mieszankę grzybów leśnych. Ich smak i aromat równie dobrze wzbogaci danie. Do zarumienionych na patelni składników dolej wodę i przyrządź gęsty sos. Żeby zachować świeżość natki pietruszki, pamiętaj aby dodać ją dopiero pod koniec gotowania, już po połączeniu makaronu z sosem. Potrawę serwuj posypaną wędzonym serem, na przykład oscypkiem. Udekoruj obficie zielonymi listkami pietruszki lub świeżym koperkiem. Zainspiruj się naszym przepisem na rurki w sosie pieczarkowym i koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.