Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

986 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1025 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1827 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

5 łyżek

80 gramów

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka oraz boczek pokrojony w paski.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 3

Krok 4

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Podawaj posypane startym serem.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
9 osób ogląda przepis:
Klopsy po bałkańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki w sosie śmietanowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem. Makaron w kształcie rurek ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Zamiast rurek sprawdzą się też kolanka lub świderki. Do podsmażonego na patelni boczku i piersi z kurczaka dodaj cebulę, czosnek oraz plasterki pieczarek. Zamiast pieczarek możesz dołączyć inne grzyby, na przykład borowiki lub mieszankę grzybów leśnych. Ich smak i aromat równie dobrze wzbogaci danie. Do zarumienionych na patelni składników dolej wodę i przyrządź gęsty sos. Żeby zachować świeżość natki pietruszki, pamiętaj aby dodać ją dopiero pod koniec gotowania, już po połączeniu makaronu z sosem. Potrawę serwuj posypaną wędzonym serem, na przykład oscypkiem. Udekoruj obficie zielonymi listkami pietruszki lub świeżym koperkiem. Zainspiruj się naszym przepisem na rurki w sosie pieczarkowym i koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.