Makaron z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

110

heart
1261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1883 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

5 łyżek

80 gramów

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka oraz boczek pokrojony w paski.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 3

Krok 4

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Podawaj posypane startym serem.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 14.11.2024

    Szybki i bardzo smaczny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 26.09.2022

    A o jaką śmietankę tu chodzi??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mlodycezar

    Mlodycezar , 05.01.2022

    Przepis prosty szybki i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki w sosie śmietanowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem. Makaron w kształcie rurek ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Zamiast rurek sprawdzą się też kolanka lub świderki. Do podsmażonego na patelni boczku i piersi z kurczaka dodaj cebulę, czosnek oraz plasterki pieczarek. Zamiast pieczarek możesz dołączyć inne grzyby, na przykład borowiki lub mieszankę grzybów leśnych. Ich smak i aromat równie dobrze wzbogaci danie. Do zarumienionych na patelni składników dolej wodę i przyrządź gęsty sos. Żeby zachować świeżość natki pietruszki, pamiętaj aby dodać ją dopiero pod koniec gotowania, już po połączeniu makaronu z sosem. Potrawę serwuj posypaną wędzonym serem, na przykład oscypkiem. Udekoruj obficie zielonymi listkami pietruszki lub świeżym koperkiem. Zainspiruj się naszym przepisem na rurki w sosie pieczarkowym i koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.