Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską

Autor: nauka_smakow

ratingratingratingratingrating

2

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

10 sztuk

1 szklanka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z piersi wykrój cienkie plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Z jeden strony posyp przyprawą Delikat Knorr.

Krok 2

Suszoną żurawine zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Namocząną żurawinę odsącz z wody i układaj rządek na kawałku mięsa od strony nie posypanej przyprawą. Zawijaj w rulony.

Krok 3

Każdą roladkę zawiń w plaster szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką. Piecz w piekarniki o temperaturze 180 stopni około 20- 30 minut

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wykwintne roladki z kurczaka z żurawiną i szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej