Kurczak to produkt-kameleon. Sprawdza się jako pomysł na szybki obiad. Daje dużą swobodę podczas przygotowywania świątecznego posiłku. O ile przyrządzenie go na patelni lub grillu nie spędza kucharzom snu z powiek, o tyle zrobienie kurczaka w piekarniku bywa problematyczne. W ilu stopniach piec kurczaka, by był soczysty? Jak długo powinno to trwać, jaka temperatura do pieczenia kurczaka sprawdzi się najlepiej i czy potrzebne są specjalne akcesoria? Wyjaśniamy krok po kroku.
Przygotowanie mięsa z kurczaka do pieczenia
- Niezależnie od tego, jaką część kurczaka zamierzacie przygotować, mięso warto z wyprzedzeniem natrzeć aromatycznymi ziołami. Marynata pomoże zmiękczyć mięso.
- Zanim ustalicie temperaturę pieczenia kurczaka, wyjmijcie go z lodówki godzinę przed rozpoczęciem obróbki. Dzięki temu będzie piekł się równomiernie.
- Do pieczenia kurczaka w wysokiej temperaturze przydadzą się naczynia żaroodporne z pokrywką oraz rękaw lub pergamin, które pomogą zachować mięsne soki.
Pieczenie kurczaka - temperatura
Zależy ona od wielkości porcji i części kurczaka, którą zamierzacie serwować. Inaczej wygląda pieczenie kurczaka w całości, inaczej przygotowanie udek, a jeszcze inaczej piersi. Może okazać się, że temperaturę będzie trzeba zmienić w trakcie pieczenia. Dla ułatwienia sprawy przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych informacji, umożliwiających odpowiedź na pytanie, w ilu stopniach piec kurczaka.
Kurczak pieczony w całości
Pojawia się na stołach przy specjalnych okazjach. Jest dowodem na to, że popularny i być może nieco pospolity, kurczak może wyglądać naprawdę wytwornie. Jak się za to zabrać? Najpierw oceńcie wielkość kurczaka. Przyjmuje się, że na 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina w piecu. W jakiej temperaturze piec kurczaka w całości? Najbardziej optymalna to 180⁰C. Jeśli używacie termoobiegu, zmniejszcie ją do 170⁰C.
Pieczenie piersi z kurczaka
Przysmażenie piersi z kurczaka na patelni z dodatkami pozwala na przyrządzenie pełnego obiadu w kilkanaście minut. Tę część mięsa warto przygotowywać również w piekarniku. Zainteresuje to zwłaszcza tych kucharzy, którzy starają się unikać używania nadmiernej ilości tłuszczu. Ustawcie piekarniki na 180⁰C. Taka temperatura pieczenia kurczaka sprawi, że pierś jako delikatna część będzie gotowa po 25-30 minutach.
Pieczone udka – w jakiej temperaturze je piec?
Najprzyjemniej jada się je w domowym zaciszu, kiedy można pozwolić sobie na używanie nie tylko sztućców, ale przede wszystkim rąk. Udka to przysmak, który potrzebuje wyższej temperatury. Mięso ułóżcie w naczyniu żaroodpornym skórką do góry, a następnie umieśćcie w piekarniku, gdy nagrzeje się do temperatury 200⁰C. W zależności od wielkości porcji, pieczenie potrwa 45-50 minut.
Skrzydełka z piekarnika
Doskonale smakują z gęstymi dipami, zwłaszcza z pikantną nutą. Jak przygotować skrzydełka w piekarniku i w ilu stopniach je piec? Polecamy umieścić je w rękawie i piec w temperaturze 180⁰C przez maksymalnie pół godziny. Możecie spróbować także temperatury 150-160⁰C. Pieczenie potrwa około 45 minut. Dzięki dodatkowi ulubionych warzyw i masła, dłuższa obróbka w odpowiedniej temperaturze pieczenia zaowocuje bogatszym smakiem.
Kurczę pieczone! Nasze propozycje
Ważne uroczystości wymagają szczególnej oprawy. Zastanawiacie się nad daniem idealnym? Zwróćcie uwagę na pieczonego kurczaka z ziemniakami, który prezentuje się fenomenalnie, a jednocześnie jest daniem „bezpiecznym”, które przypadnie do gustu smakoszom o różnych upodobaniach. Dajcie szansę kurczakowi pieczonemu na butelce, który wymaga minimalnej ilości dodatków, a jego sekret tkwi w prostocie. Kurczaka jadacie często i szukacie nowych sposobów na jego przyrządzenie? Pieczone piersi z kurczaka z czosnkiem i kaparami stanowią doskonałe odświeżenie repertuaru dań. Zwróćcie uwagę na pierś z kurczaka pod pierzynką z majonezu, która zawróci Wam w głowach. Jeśli do tej pory rzadko korzystaliście z innych części kurczaka poza piersią, skrzydełka w miodzie sprawią, że zmienicie przyzwyczajenia. Dzięki chrupiącym pałkom z kurczaka odkryjecie kolejny smakowity przepis. Jeszcze nie studźcie piekarnika, ponieważ soczyste i chrupiące udka pieczone we wskazanej temperaturze czekają na degustację!
Komentarze (0)