Robiąc zakupy, często kupujemy różne produkty na zapas. W przypadku mięsa najprostszą metodą dłuższego przechowywania jest jego zamrożenie. O ile zamrażanie nie jest skomplikowane, tak rozmrażanie budzi nieco więcej wątpliwości. Jak szybko rozmrozić mięso? Mamy na to kilka sposobów.
Rozmrażanie mięsa na kilka sposobów
Przełożenie mięsa do lodówki
Jedną z najpopularniejszych metod rozmrażania mięsa jest przełożenie go z zamrażarki do lodówki. Najlepiej będzie wybrać do tego celu najniższą półkę. Takie rozmrażanie mięsa trwa dość długo, jednak dzięki takiemu postępowaniu mięsa nie trzeba przetwarzać od razu po rozmrożeniu.
Rozmrażanie mięsa w wodzie
Woda powinna być zimna, ponieważ w innym wypadku może dojść do szybkiego namnażania bakterii. Istotne jest również to, żeby kilkukrotnie wymieniać wodę w trakcie rozmrażania, a mięso przez cały czas pozostawało w niej całkowicie zanurzone. Najwłaściwiej umieścić mięso w szczelnie zamkniętym worku z, którego przed zanurzeniem usunięty został nadmiar powietrza. Decydując się na tę metodę, od razu po rozmrożeniu powinniśmy przystąpić do procesu obróbki.
Rozmrażanie mięsa w kuchence mikrofalowej
Jeśli zastanawiacie się, jak szybko rozmrozić mięso, włożenie go na chwilę do mikrofali będzie najlepszym wyborem. Jest to możliwe wyłącznie wtedy, kiedy nasze urządzenie posiada do tego specjalny program. Przed wciśnięciem przycisku „defrost” umieszczamy całość w specjalnym naczyniu. Następnie wystarczy postępować zgodnie z instrukcją naszej kuchenki mikrofalowej.
Jak długo rozmraża się mięso? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo uzależnione jest to od tego, na którą z powyższych metod się zdecydujecie.
Czego nie robić podczas rozmrażania mięsa?
Rozmrożonego mięsa nigdy nie wkładamy do zamrażarki ponownie – chyba, że zostało poddane obróbce. Zasada ta dotyczy zarówno osób zastanawiających się, jak rozmrozić mięso mielone, wołowe, czy kurczaka.
Ponadto do rozmrażania mięsa nie powinno używać się ciepłej wody, ponieważ wtedy szybciej namnażają się bakterie, o czym już zresztą wspominaliśmy. Podczas rozmrażania w wodzie trzeba też zwrócić szczególną uwagę na to, żeby woreczek nie był uszkodzony.
Rozmrożone mięso i co dalej?
Prawidłowo zamrożone, przechowywane i rozmrożone mięso mielone lub w kawałku może być bazą do wielu pysznych potraw. Można zdecydować się na klasyczne duszenie lub smażenie albo wykorzystać jeden z pomysłów na rozgrzewające danie jednogarnkowe takie jak chłopski kociołek, czy węgierski gulasz. Ciekawym sposobem na przyrządzenie mięsa jest też zapiekanie z ulubionymi dodatkami w formie aromatycznej pieczeni. Pomysły na pyszne potrawy z mięsa znajdziecie tutaj.
Komentarze (0)