Codziennie zastanawiasz się, co ugotować na obiad? Sporządzasz listy składników, dobierasz produkty, inspirujesz się rozmaitymi przepisami. Twój spis niezbędnych sprawunków nie może jednak obyć się bez zakupu mięsa? Jeśli tak, to ten poradnik jest dla Ciebie. Podpowiadamy rady na kupowanie mięsa, aby jak najlepiej pasowało do dania.
Na pierwszy rzut idzie wołowina. Najlepsze mięso? To pozyskiwane z samego źródła, czyli od rzeźnika. Dobry produkt jest ciemnoczerwony, ma świeży zapach oraz pokrywa go cienka warstwa tłuszczu. Mięso pozyskane z przedniej ćwiartki znakomicie nadaje się do duszenia, mielenia oraz grillowania. Kawałki z tej części świetnie sprawdzą się także do szaszłyków, sosu bolognese czy gulaszu. Możemy też przyrządzić apetyczne żeberka. Palce lizać! Z tylnej ćwiartki zaś wycina się doskonałe steki i polędwice. One również są znakomite na grilla oraz do smażenia i pieczenia w wysokiej temperaturze.
Kupowanie mięsa wiąże się nie tylko z pomysłem na dany obiad, ale także z czasem, jaki musimy przeznaczyć na jego przygotowanie, oraz ceną. Na rynku znajdziemy mniej popularne, lecz równie wyśmienite rodzaje mięsa. Są one co prawda mniej modne oraz wymagają staranniejszego przyrządzania, ale ich dużym plusem jest jednak ich niższy koszt. Może warto je wypróbować? Szczególnie polecamy:
- mostek – duże kawałki tego mięsa pieczemy wolno w piekarniku. Dzięki temu uzyskujemy niezwykle apetyczne, soczyste danie.
- boczek – wprost uwielbia się piec. Jego fragmenty są idealne do grillowania czy smażenia. Plastry boczku doskonale czują się w towarzystwie musztardy i w posypce z estragonu.
- łopatkę wołową – najlepiej gotować ją w kąpieli z liśćmi laurowymi, cebulą, solą oraz - uwaga - goździkami. Po około półtorej godziny mięso jest wyjątkowo miękkie i delikatne. Łopatkę wołową warto serwować z sosem chrzanowo - ziołowym. Ten smak wprost rozpływa się w ustach!
Mamy nadzieję, że dzięki naszym radom kupowanie mięsa stanie się dla Ciebie o wiele prostsze. Nie ograniczaj się do jednego rodzaju! Odważ się! Próbuj, gotuj i poznawaj nowe smaki i nie zastanawiaj się więcej jak kupować mięso.
Komentarze (0)