Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Jak wybrać boczek?

By upiec soczysty boczek, najlepiej wybrać ten surowy (nie wędzony czy parzony). Kawałek mięsa powinien być nie za tłusty ani nie za chudy i ważyć nieco ponad kilogram. Wiele osób piecze boczek razem ze skórą, ale jeśli chcecie upiec boczek bez skórki – warto pamiętać, że jej odkrojenie obniży wagę mięsa. Podobnie jak wówczas, gdy kupicie boczek z żebrami, które trzeba usunąć. A zbyt mały kawałek, pieczony zbyt długo – nie będzie soczysty. Uwaga! Podczas przygotowywania boczku do pieczenia nie usuwa się z niego chrząstek.

Jakich przypraw użyć, by upiec pyszny boczek?

Do pieczenia boczku można wybierać rozmaite przyprawy. Na początek proponujemy:

  • czosnek (ok. 3 ząbki, rozdrobnione),
  • majeranek (1 łyżka stołowa),
  • opcjonalnie – listki laurowe (2 pokruszone).

Do tego potrzebne będą jeszcze sól, pieprz. Tym, którzy chcą poeksperymentować, polecamy dodatkowo: słodką lub ostrą paprykę, świeży tymianek lub szałwię, świeży lub suszony rozmaryn oraz miód. Boczek natarty przyprawami warto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. W wersji dla niecierpliwych można jednak upiec boczek bezpośrednio po natarciu go czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Jak upiec soczysty boczek w piekarniku?

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200°C (najlepiej z opcją góra-dół). Boczek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, do której trzeba wlać 1/4 szklanki wody. Jeśli chodzi o czas pieczenia, powinno wystarczyć około 60-75 minut (im większy kawałek mięsa – tym oczywiście dłużej trzeba go piec). Tak przygotowany boczek możecie jeść od razu (np. z chlebem, musztardą lub z czym tylko chcecie) lub poczekać aż wystygnie, pokroić na plasterki i ułożyć na półmisku z wędlinami. W związku z tym, że to mocno aromatyczna potrawa – dobrze przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamykanym pudełeczku lub owiniętą folią (aluminiową lub spożywczą). Skoro już wiecie, jak upiec boczek, aby był soczysty i pyszny... łatwo zaskoczycie zaskoczcie domowników lub gości tym sycącym, lubianym daniem!