Sprawdzone przepisy na ciasta: ulubione, popularne | Przepisy.pl pixel

Ulubione ciasta

143 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ulubione ciastaUlubione ciasta

Szarlotki, serniki, makowce i pierniki. Można eksperymentować z najróżniejszymi sposobami na desery, ale dla wielu kucharzy i smakoszów to właśnie ciasta wygrywają w dziedzinie najlepszych słodkości. Niektóre przygotujecie w zaledwie kilkanaście minut, więc ich smakiem możecie delektować się w dowolnym momencie. Bardziej pracochłonne specjały stają się zwieńczeniem każdego świątecznego posiłku i punktem obowiązkowym menu większej uroczystości. Ciasta drożdżowe, biszkopty, keksy i kremowe torty – każdy znajdzie swojego faworyta.

Dla kogo?

Miłośnicy słodkości na pokład! Czy wiecie, że wasze ulubione specjały w większości przypadków można bardzo łatwo urozmaicić? Do receptury sernika dodajcie ricottę – będzie jeszcze delikatniejszy. Pięknie wygląda udekorowany świeżymi owocami, a kilka krówek w serowej masie okaże się przepyszną niespodzianką. Szarlotkę podawajcie na ciepło i koniecznie z lodami. Pączki z serowym nadzieniem przygotowujcie nie tylko w tłusty czwartek. Dalibyście się pokroić za kawałek miodownika? W takim razie do jego kremu dodajcie kaszę mannę i bądźcie gotowi na to, że na jednej porcji się nie skończy.

Na jaką okazję?

Kameralny podwieczorek w domowym zaciszu najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionego ciasta. Słodki poczęstunek sprawdza się na każdej imprezie – od kinderbali przez przyjęcia karnawałowe i świąteczne spotkania z rodziną. Mieliście ciężki, męczący dzień? Z porcją tiramisu lub wuzetki zorganizujecie sobie relaks pierwsza klasa.

Czy wiesz, że?

Domowe wypieki rządzą się swoimi prawami. Pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Sprawdzajcie dokładnie proporcje użytych produktów. Gdy ciasto wyląduje już w piekarniku, nie otwierajcie drzwiczek zbyt często – może to spowodować, że upragniony przysmak nie wyrośnie.

Dla urozmaicenia:

Do dekorowania ciast przyda się nie tylko polewa czekoladowa i kokosowe wiórki. Galaretka stanowi niezawodny, kolorowy akcent. Jeśli stawiacie na ozdobę w postaci kremu, użyjcie najzwyklejszego widelca dla tworzenia fantazyjnych wzorów. Rękaw cukierniczy pozwoli na prawdziwie artystyczne akcenty.