Ulubione ciasta
143 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Ulubione ciasta
Szarlotki, serniki, makowce i pierniki. Można eksperymentować z najróżniejszymi sposobami na desery, ale dla wielu kucharzy i smakoszów to właśnie ciasta wygrywają w dziedzinie najlepszych słodkości. Niektóre przygotujecie w zaledwie kilkanaście minut, więc ich smakiem możecie delektować się w dowolnym momencie. Bardziej pracochłonne specjały stają się zwieńczeniem każdego świątecznego posiłku i punktem obowiązkowym menu większej uroczystości. Ciasta drożdżowe, biszkopty, keksy i kremowe torty – każdy znajdzie swojego faworyta.
Dla kogo?
Miłośnicy słodkości na pokład! Czy wiecie, że wasze ulubione specjały w większości przypadków można bardzo łatwo urozmaicić? Do receptury sernika dodajcie ricottę – będzie jeszcze delikatniejszy. Pięknie wygląda udekorowany świeżymi owocami, a kilka krówek w serowej masie okaże się przepyszną niespodzianką. Szarlotkę podawajcie na ciepło i koniecznie z lodami. Pączki z serowym nadzieniem przygotowujcie nie tylko w tłusty czwartek. Dalibyście się pokroić za kawałek miodownika? W takim razie do jego kremu dodajcie kaszę mannę i bądźcie gotowi na to, że na jednej porcji się nie skończy.
Na jaką okazję?
Kameralny podwieczorek w domowym zaciszu najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionego ciasta. Słodki poczęstunek sprawdza się na każdej imprezie – od kinderbali przez przyjęcia karnawałowe i świąteczne spotkania z rodziną. Mieliście ciężki, męczący dzień? Z porcją tiramisu lub wuzetki zorganizujecie sobie relaks pierwsza klasa.
Czy wiesz, że?
Domowe wypieki rządzą się swoimi prawami. Pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Sprawdzajcie dokładnie proporcje użytych produktów. Gdy ciasto wyląduje już w piekarniku, nie otwierajcie drzwiczek zbyt często – może to spowodować, że upragniony przysmak nie wyrośnie.
Dla urozmaicenia:
Do dekorowania ciast przyda się nie tylko polewa czekoladowa i kokosowe wiórki. Galaretka stanowi niezawodny, kolorowy akcent. Jeśli stawiacie na ozdobę w postaci kremu, użyjcie najzwyklejszego widelca dla tworzenia fantazyjnych wzorów. Rękaw cukierniczy pozwoli na prawdziwie artystyczne akcenty.