Tort makowy z budyniem – przepis z kremem | Przepisy.pl pixel

Tort makowy z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1308

1264 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9757 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25900 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

50 gramów

60 gramów

200 gramów

5 sztuk

krem budyniowy:

2 opakowania

500 mililitrów

3 łyżki

250 gramów

80 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem przez kilka minut. Dodaj następnie przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wsyp następnie do masy mielony mak.

Tort makowy z budyniem - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.

Tort makowy z budyniem - Krok 2

Krok 3

Gotową masę przelej do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstaw do wystudzenia.

Tort makowy z budyniem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Zagotuj 300 mililitrów mleka. W pozostałych 200 mililitrach wymieszaj dwa budynie śmietankowe (jeśli były bez dodatku cukru, posłodź zgodnie z informacją na opakowaniu). Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj do uzyskania gęstego budyniu. Zawiń folią i odstaw do wystudzenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Etapami dodawaj wystudzony budyń. Miksuj aż otrzymasz gładki krem.

Tort makowy z budyniem - Krok 4

Krok 5

Wyjmij przygotowane ciasto z blaszki. Przetnij na pół. Pierwszy blat posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż połowę kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i rozsmaruj na wierzchu pozostały krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by krem zgęstniał. Przed podaniem posyp tort np. wiórkami kokosowymi.

Tort makowy z budyniem - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • ela

    ela , 02.12.2021

    kazdy biszkopt po wystygnieciu nasaczam esli nie dla dzieci to alkoholem,jesli dla dzieci to sokami lub slodka mocna herbata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sol5liv

    sol5liv , 29.03.2021

    Bardzo dobre połączenie smaków, lecz biszkopt wychodzi trochę suchy. Najlepiej smakuje po dwóch dniach leżenia w lodówce - wtedy biszkopt robi się wilgotniejszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Maria

    Maria Maria , 14.12.2020

    TAK* super alternatywa dla sero-makowca który co roku pojawiał się na moim stole. Próba przedświąteczna była bardzo krótka, gdyż ciasto znikło w mgnieniu oka. Nie za słodkie, pięknie się prezentuje i na pewno będzie gościć u Nas nie tylko od święta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrianna Eksner

    Adrianna Eksner , 13.12.2020

    TAK Na sam widok tego ciasta wszystkim wprost "cieknie ślinka"! Jest to prosty przepis na pyszne ciasto, które domownicy wyrywają sobie z rąk...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Ciasto marchewkowe
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort makowy z budyniemTort makowy z budyniem

Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli szukacie pomysłu na ciasto, które uświetni urodziny, imieniny czy kolejną rocznicę ślubu – spróbujcie tortu makowego z budyniem, jaki dziś chcemy wam zaproponować. Jego przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych, dlatego też do upieczenia tortu makowego z kremem zachęcamy także tych z was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z własnoręcznie robionymi deserami. Innym atutem przepisu na tort makowy jest czas jego przygotowania. Wystarczy 80 minut, aby pyszny biszkopt z makiem i masą budyniowątrafił na wasz stół!

Dla kogo?

Przepis na tort makowy z budyniem to propozycja dla miłośników nowoczesnych ciast, o głębokim i różnorodnym smaku.

Na jaką okazję?

Tort sprawdzi się zawsze, jednak zgodnie z tradycyjnym przeznaczeniem tego ciasta, najlepiej pasuje do urodzin, imienin czy innych ważnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Serek mascarpone to produkt typowo włoski, wytwarzany ze śmietanki. Mleko krowie jest odwirowywane, a zebraną śmietanę umieszcza się w kadzi i podgrzewa do około 90 stopni. Zakwaszanie sprzyja formowaniu się grudek, które tworzą koagulat, czyli późniejszy serek.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji tortu wykorzystaj wiórki kokosowe, którymi obficie posyp gotowe ciasto makowo-budyniowe.