Tort makowy z budyniem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1258

946 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

160 gramów

5 sztuk

110 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

krem:

3 opakowania

1 litr

wierzch:

75 gramów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitych białek dodaj, mieszając mikserem na wolnych obrotach, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tort makowy z budyniem - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Do formy włóż ciasto i piecz w 170 st.C około 30 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki.

Tort makowy z budyniem - Krok 2

Krok 3

Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Połowę mleka zagotuj razem ze skórką pomarańczową, w reszcie mleka rozprowadź proszek budyniowy. Rozprowadzony proszek wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wystudź.

Tort makowy z budyniem - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię ubij mikserem. Ciągle ubijając dodawaj po łyżce wystudzony budyń.

Tort makowy z budyniem - Krok 4

Krok 5

Jeden krążek ciasta ułóż w tortownicy i posmaruj 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta i znów posmaruj częścią kremu. Tak samo postąp z trzecim krążkiem i resztą kremu. Tort odstaw do lodówki.

Tort makowy z budyniem - Krok 5

Krok 6

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Pomarańcze i grejpfruty wyfiletuj. Schłodzony tort posyp płatkami migdałowymi i udekoruj cząstkami cytrusów.

Tort makowy z budyniem - Krok 6
14

Opinie o przepisie

  • Paulina Chojnacka

    Paulina Chojnacka

    bardzo dobry petarda polecam wszystko jest dokladnie przemyślane wszystkie składniki razem tworzą bardzo dobry smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Żukowska-Bober

    Mariola Żukowska-Bober

    Bardzo dobry, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslawa Konopacka

    Boguslawa Konopacka

    znakomity

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rulewska

    Magdalena Rulewska

    Jest bardzo smaczny, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Oladigbolu

    Oliwia Oladigbolu

    Używam tortownicy 24cm i nie ma opcji, żeby przekroić na 3 kawałki. Bardzo niskie wyszło. I ten budyń niedobry jest. Dodam trochę ksylitolu. No chyba, że używa Pani słodzonego budyniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Nalepa

    Iwona Nalepa

    nie ma cukru w kremie? chociaż odrobinę? to krochmal z Kasią??? ...oby było to smaczne? ale nie dla mnie.....od lat piekę ciasta....Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Le Ma Le

    Le Ma Le

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Erwin

    Maria Erwin

    przepis nie jest dokładny,a co z makiem? kiedy i w jakiej postaci ma być zużyty?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara Siliańczuk

    Barbara Siliańczuk

    Fajny przepis. Do gotowania budyniu uzylam soku pomaranczowgo po wycinaniu diamentow. Piekny zapach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Ścigala

    Sabina Ścigala

    Karolina,tak myślałam,dokładnie jak Ty arenie chciałam pisać ,dziękuję ,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Jędrzejewska

    Violetta Jędrzejewska

    Robilam pyszny :) polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Pacamaj

    Maria Pacamaj

    Palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szumowska

    Ewa Szumowska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szubert

    Maria Szubert

    rale pycha miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Jezior

    Dominika Jezior

    Julia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Gudel

    Karolina Gudel

    Po pierwsze, KAŻDY wie, że budyni nie rozprowadza się w połowie mleka, co najwyżej w 1/3 a najlepiej w 1/4, Po drugie do budyni dodaje się cukier, po trzecie blacha o średnicy 26cm jest za duża jak na 3 warstwy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    W tym przepisie należy użyć suchego maku, pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kuc

    Kasia Kuc

    mak nie mielony i nie gotowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisława Żochowska

    Bronisława Żochowska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szumowska

    Ewa Szumowska

    Uwielbiam wszystko co z makiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Zielińska

    Beata Zielińska

    Czekam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Słonecka

    Bożena Słonecka

    zobaczymy jak wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Słonecka

    Bożena Słonecka

    https://www.przepisy.pl/przepis/tort-makowo-budyniowy-12093

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska

    Apetyczny !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Skoczylas

    Krystyna Skoczylas

    Musi smakować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Maja

    Maja Maja

    Alinka a może taki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Duma

    Irena Duma

    Dziękuję za przepis na tort makowy .Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Karaś Olszewska

    Iwona Karaś Olszewska

    na święta będzie idealny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Trzaska

    Agata Trzaska

    A mnie też zaprosisz??? Marzy mi się taki tort

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort makowy z budyniemTort makowy z budyniem

Tort makowo-budyniowy to doskonała propozycja na słodką przekąskę lub tort, który upieczesz na urodziny. Łączy w sobie charakterystyczny smak maku, delikatny budyń śmietankowy i lekko kwaskowatą owocową nutę. Na początek przygotuj ciasto według wskazówek zawartych w przepisie – wylej je do tortownicy i piecz przez kilkadziesiąt minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestygnięcia i podziel na trzy części. Pora na słodki krem – połowę mleka ugotuj ze skórką pomarańczową, a z reszty przygotuj budyń. Kostkę do pieczenia ubij za pomocą miksera i ciągle mieszając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Kremem posmaruj każdą z trzech warstw, przekładając je. Gotowy tort odstaw do lodówki. Jak go udekorować? Sprawdzą się świeże, soczyste owoce, które przełamią słodycz kremu – sugerowane w przepisie czerwone grejpfruty i pomarańcze albo pestki granatu czy czerwone porzeczki. Doskonały będzie również chrupiący dodatek w postaci uprażonych na suchej patelni płatków migdałów. Życzymy udanego pieczenia!