
Składniki
ciasto:
150 gramów
50 gramów
60 gramów
200 gramów
5 sztuk
krem budyniowy:
2 opakowania
500 mililitrów
3 łyżki
250 gramów
80 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubij z cukrem przez kilka minut. Dodaj następnie przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wsyp następnie do masy mielony mak.

Krok 2
Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.

Krok 3
Gotową masę przelej do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Przygotuj krem. Zagotuj 300 mililitrów mleka. W pozostałych 200 mililitrach wymieszaj dwa budynie śmietankowe (jeśli były bez dodatku cukru, posłodź zgodnie z informacją na opakowaniu). Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj do uzyskania gęstego budyniu. Zawiń folią i odstaw do wystudzenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Etapami dodawaj wystudzony budyń. Miksuj aż otrzymasz gładki krem.

Krok 5
Wyjmij przygotowane ciasto z blaszki. Przetnij na pół. Pierwszy blat posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż połowę kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i rozsmaruj na wierzchu pozostały krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by krem zgęstniał. Przed podaniem posyp tort np. wiórkami kokosowymi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort makowy z budyniem
Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli szukacie pomysłu na ciasto, które uświetni urodziny, imieniny czy kolejną rocznicę ślubu – spróbujcie tortu makowego z budyniem, jaki dziś chcemy wam zaproponować. Jego przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych, dlatego też do upieczenia tortu makowego z kremem zachęcamy także tych z was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z własnoręcznie robionymi deserami. Innym atutem przepisu na tort makowy jest czas jego przygotowania. Wystarczy 80 minut, aby pyszny biszkopt z makiem i masą budyniowątrafił na wasz stół!
Dla kogo?
Przepis na tort makowy z budyniem to propozycja dla miłośników nowoczesnych ciast, o głębokim i różnorodnym smaku.
Na jaką okazję?
Tort sprawdzi się zawsze, jednak zgodnie z tradycyjnym przeznaczeniem tego ciasta, najlepiej pasuje do urodzin, imienin czy innych ważnych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Serek mascarpone to produkt typowo włoski, wytwarzany ze śmietanki. Mleko krowie jest odwirowywane, a zebraną śmietanę umieszcza się w kadzi i podgrzewa do około 90 stopni. Zakwaszanie sprzyja formowaniu się grudek, które tworzą koagulat, czyli późniejszy serek.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji tortu wykorzystaj wiórki kokosowe, którymi obficie posyp gotowe ciasto makowo-budyniowe.