Tort makowy z budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort makowy z budyniem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1271

1055 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

50 gramów

60 gramów

200 gramów

5 sztuk

krem budyniowy:

2 opakowania

500 mililitrów

3 łyżki

250 gramów

80 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem przez kilka minut. Dodaj następnie przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wsyp następnie do masy mielony mak.

Tort makowy z budyniem - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.

Tort makowy z budyniem - Krok 2

Krok 3

Gotową masę przelej do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstaw do wystudzenia.

Tort makowy z budyniem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Zagotuj 300 mililitrów mleka. W pozostałych 200 mililitrach wymieszaj dwa budynie śmietankowe (jeśli były bez dodatku cukru, posłodź zgodnie z informacją na opakowaniu). Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj do uzyskania gęstego budyniu. Zawiń folią i odstaw do wystudzenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Etapami dodawaj wystudzony budyń. Miksuj aż otrzymasz gładki krem.

Tort makowy z budyniem - Krok 4

Krok 5

Wyjmij przygotowane ciasto z blaszki. Przetnij na pół. Pierwszy blat posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż połowę kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i rozsmaruj na wierzchu pozostały krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by krem zgęstniał. Przed podaniem posyp tort np. wiórkami kokosowymi.

Tort makowy z budyniem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort makowy z budyniem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort makowy z budyniemTort makowy z budyniem

Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli szukacie pomysłu na ciasto, które uświetni urodziny, imieniny czy kolejną rocznicę ślubu – spróbujcie tortu makowego z budyniem, jaki dziś chcemy wam zaproponować. Jego przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych, dlatego też do upieczenia tortu makowego z kremem zachęcamy także tych z was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z własnoręcznie robionymi deserami. Innym atutem przepisu na tort makowy jest czas jego przygotowania. Wystarczy 80 minut, aby pyszny biszkopt z makiem i masą budyniowątrafił na wasz stół!

Dla kogo?

Przepis na tort makowy z budyniem to propozycja dla miłośników nowoczesnych ciast, o głębokim i różnorodnym smaku.

Na jaką okazję?

Tort sprawdzi się zawsze, jednak zgodnie z tradycyjnym przeznaczeniem tego ciasta, najlepiej pasuje do urodzin, imienin czy innych ważnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Serek mascarpone to produkt typowo włoski, wytwarzany ze śmietanki. Mleko krowie jest odwirowywane, a zebraną śmietanę umieszcza się w kadzi i podgrzewa do około 90 stopni. Zakwaszanie sprzyja formowaniu się grudek, które tworzą koagulat, czyli późniejszy serek.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji tortu wykorzystaj wiórki kokosowe, którymi obficie posyp gotowe ciasto makowo-budyniowe.