
Składniki
500 gramów
125 gramów
110 gramów
300 gramów
polewa:
100 gramów
25 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg i połączyć całość.

Krok 2
Na deseczce ułożyć pierwszą warstwę herbatników (5 szt. x 2 szt.).

Krok 3
Wyłożyć krem serowy, potem kolejną warstwę herbatników i tak do wykorzystania wszystkich składników (kończąc herbatnikową warstwą).

Krok 4
Masło rozpuścić razem z czekoladą deserową. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stefanka serowa
Stefanka to proste i pyszne ciasto, które można przygotować w krótkim czasie – to brzmi jak opis wymarzonego deseru. Jeśli i wy szukacie propozycji na domowe słodkości, które zrobicie szybko – skorzystajcie z naszego przepisu na stefankę serową. Nie wymaga pieczenia, a do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników! Ciasto z herbatnikami i twarogiem jest więc doskonałą propozycją dla zabieganych, którzy nie mogą poświecić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności. Zarezerwujcie zatem 30 minut i zaczynajmy przygotowywanie stefanki serowej!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi łatwe i szybkie desery! Stefanka na herbatnikach jest idealnym rozwiązaniem dla tych z was, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem lub też nie mają na to czasu.
Na jaką okazję?
Stefanka bez pieczenia jest ciastem na tyle uniwersalnym, że sprawdzi się zawsze! Jest świetnym pomysłem na wizytę niespodziewanych gości.
Czy wiesz, że?
Wiórki kokosowe to starta kopra, czyli wysuszony miąższ orzechów kokosowych. Uważa się, że najlepsza kopra pochodzi z Archipelagu Malajskiego, Cejlonu oraz Nowej Gwinei, gdzie miąższ suszony jest gorącym powietrzem.
Dla urozmaicenia:
Do stefanki serowej doskonale pasuje bita śmietana, którą podaj obok ciasta.
































