Stefanka serowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

318

1740 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

100 gramów

3 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj mikserem z cukrem pudrem, dodaj ser i ponownie wymieszaj.

Krok 2

Pięć herbatników ułóż wzdłuż na przykrytej papierem pergaminowym deseczce.

Krok 3

Przykryj je masą serową o grubości 0,5 cm i znów herbatnikami.

Krok 4

Czynność tę powtarzaj do wyczerpania składników, pamiętając, że na wierzchu ciasta powinna znajdować się warstwa herbatników.

Krok 5

Zawiń ciasto w papier pergaminowy i całość przyciśnij drugą deseczką, by obciążyć ciasto i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Krok 6

Schłodzoną stefankę polej rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu polewą.

26

Opinie o przepisie

  • Danuta Gierczak

    Danuta Gierczak

    Zrobiłam bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Gierczak

    Danuta Gierczak

    Spróbuję zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rogowska

    Magdalena Rogowska

    Pychotka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margerita Szostak

    Margerita Szostak

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Wereda

    Dominika Wereda

    wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Parysz

    Emilia Parysz

    Latwe i szybkie, goscie zachwyceni, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna W..

    Anna W..

    Pychotka , ja zamiast zwykłego twarogu dałam truskawkowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kwaśnica

    Łukasz Kwaśnica

    zaraz będziemy robić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Suska

    Anna Suska

    pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    My preferujemy w naszych przepisach Twaróg sernikowy mielony Piątnicy w wiaderku (jest to sam ser, nie zawiera żadnych zagęszczaczy i najbardziej przypomina prawdziwy, zmielony twaróg). Jest też gęsty. Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danusia Gierszal

    Danusia Gierszal

    Pyszne robiłam go

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jakubowska

    Ela Jakubowska

    jak juz bede mogla jesc takie dobroci to napewno zrobie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Jakubowska

    Ela Jakubowska

    Poprosze kawaleczek na sniadanko ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Szymczak

    Katarzyna Szymczak

    Jaki ser najlepszy będzie??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Zagórska

    Eliza Zagórska

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Sulkowska

    Monika Sulkowska

    Ślinotoku dostałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ślimak

    Anna Ślimak

    Mniam:-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga W-j

    Aga W-j

    Robiłam kilka dni temu. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Cieśla

    Tadeusz Cieśla

    Na sam widok głodny się zrobiłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Chylak

    Monika Chylak

    U nas domki;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Banaś

    Agnieszka Banaś

    A u mnie jest cudaczka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Urbańska

    Barbara Urbańska

    Stefanka serowa zwana grysikowcem? Nic nie rozumiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Parzniewska

    Zofia Parzniewska

    Zawsze robie jak dzieci odwiedzaja mnie ,pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Pielińska

    Lidia Pielińska

    Grysikowiec najlepsze ciasto z dzieciństwa i niebo w gębie.Na sama myśl ślinka cieknie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Majewska

    Joanna Majewska

    A moja plecek telewizyjny 1ciasto i tyle nazw,pyszne u nas było na każdej imprezie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Łuczko

    Marta Łuczko

    Moja mama nazywała to chatką, bo kształtem przypomniało taki właśnie domek :) uwielbiałam to ciacho w dzieciństwie <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stefanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stefanka serowaStefanka serowa

Szukasz sposobu na szybkie ciasto bez pieczenia? Zamiast klasycznego sernika na zimno, spróbuj stefanki serowej – uproszczonej wersji popularnego wielowarstwowego wypieku przekładanego kremem. To bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które przyrządzisz z niewielkiej ilości składników. Nie potrzebujesz nawet blachy. Zacznij od przyrządzenia masy serowej – zmiksuj wszystkie składniki, by zyskały gładką i jednolitą konsystencję. Masz spore pole do popisu – do sera pasować będzie wiele innych dodatków. Spróbuj, jak będzie smakowała stefanka w wersji malinowej, truskawkowej czy brzoskwiniowej. Wystarczy, że dodasz do masy wybrane owoce. Na papierze pergaminowym ułóż wzdłuż kilka herbatników i przekładaj je serem, tak by wierzchnią warstwę ciasta stanowiły ciastka. Zawiń papierem pergaminowym, obciąż i włóż do lodówki, by masa stężała. Po wyjęciu, oblej serową stefankę polewą czekoladową. To świetny sposób na słodki podwieczorek, sprawdzi się także jako deser. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj ją przy najbliższej okazji.