Składniki
500 gramów
125 gramów
110 gramów
300 gramów
polewa:
100 gramów
25 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Dodać twaróg i połączyć całość.
Krok 2
Na deseczce ułożyć pierwszą warstwę herbatników (5 szt. x 2 szt.).
Krok 3
Wyłożyć krem serowy, potem kolejną warstwę herbatników i tak do wykorzystania wszystkich składników (kończąc herbatnikową warstwą).
Krok 4
Masło rozpuścić razem z czekoladą deserową. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stefanka serowa
Stefanka to proste i pyszne ciasto, które można przygotować w krótkim czasie – to brzmi jak opis wymarzonego deseru. Jeśli i wy szukacie propozycji na domowe słodkości, które zrobicie szybko – skorzystajcie z naszego przepisu na stefankę serową. Nie wymaga pieczenia, a do jej przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników! Ciasto z herbatnikami i twarogiem jest więc doskonałą propozycją dla zabieganych, którzy nie mogą poświecić zbyt wiele czasu na kuchenne aktywności. Zarezerwujcie zatem 30 minut i zaczynajmy przygotowywanie stefanki serowej!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi łatwe i szybkie desery! Stefanka na herbatnikach jest idealnym rozwiązaniem dla tych z was, którzy nie przepadają za wielogodzinnym gotowaniem lub też nie mają na to czasu.
Na jaką okazję?
Stefanka bez pieczenia jest ciastem na tyle uniwersalnym, że sprawdzi się zawsze! Jest świetnym pomysłem na wizytę niespodziewanych gości.
Czy wiesz, że?
Wiórki kokosowe to starta kopra, czyli wysuszony miąższ orzechów kokosowych. Uważa się, że najlepsza kopra pochodzi z Archipelagu Malajskiego, Cejlonu oraz Nowej Gwinei, gdzie miąższ suszony jest gorącym powietrzem.
Dla urozmaicenia:
Do stefanki serowej doskonale pasuje bita śmietana, którą podaj obok ciasta.