
Składniki
ciasto:
240 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
1.5 łyżki
160 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
masa serowa:
1 kilogram
3 łyżki
160 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko, żółtko, wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Krok 2
Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. 45 minut, a drugą część ciasta wyłóż na spód tortownicy, pokrytej na dnie papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem. Podpiecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut. Odstaw.

Krok 3
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami, białkiem i skórką startą z cytryny. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.

Krok 4
Masę przełóż na podpieczony spód. Wyciągnij z zamrażarki ciasto. Zetrzyj ciasto na masę serową.

Krok 5
Włóż sernik do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 60 minut. Wystudź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik Królewski
Proponujemy wyciągnąć z szaf stroje wieczorowe, ponieważ zapowiada się prawdziwie królewska uczta. Najpierw jednak zawiążcie mocno kuchenne fartuchy i podwińcie rękawy. Przepis na sernik królewski z łatwością przygotujecie samodzielnie, bez potrzeby ustawiania się w długiej kolejce do popularnej cukierni. Jego idealna konsystencja oraz wyjątkowy smak zyskały już grono miłośników. Jesteśmy pewni, że po spróbowaniu naszej receptury również do niego dołączycie. Zrobienie sernika to naprawdę proste zadanie – zaopatrzcie się w składniki, przeczytajcie nasze wskazówki i zacznijcie działać w kuchni. Pieczenie czas zacząć! Później podzielcie się efektami z bliskimi i zbierajcie same pochwały. Sernik królewski to wypiek, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Nie wierzycie? Wypróbujcie nasz przepis i zobaczcie, jak wszyscy goście sięgają po kawałki pysznego sernika. Uwaga – talerze szybko zrobią się puste. Smacznego!
Dla kogo?
Być może nazwa wypieku brzmi trochę onieśmielająco, ale z jego zrobieniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Nie potrzebujecie specjalnych umiejętności! Sernik królewski przepis jest strzałem w dziesiątkę dla osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. O czym należy pamiętać? Trzymajcie się naszych wskazówek, a wyborny sernik królewski w tortownicy zapewni Wam gorące brawa! Musimy również wspomnieć o czasie pieczenia tego pysznego ciasta. Cały proces składa się z kilku etapów, więc musicie zarezerwować sobie ponad godzinę na kulinarne czynności. Uwierzcie nam jednak, że efekty wynagradzają każdą minutę spędzoną w kuchni. Najpierw zajmiecie się zrobieniem miękkiego spodu, a później przygotowaniem kremowej masy twarogowej, która jest bazą każdego sernika. Dokładną instrukcję i opisy każdej czynności znajdziecie w naszej recepturze.
Na jaką okazję?
Doskonałe zwieńczenie posiłku, który jest jednocześnie okazją do świętowania. Właśnie zdaliście egzamin na prawo jazdy? Znaleźliście wymarzoną pracę? Sernik królewski stanie się słodką nagrodą za wysiłek włożony w osiągnięcie danego celu. Możecie również zaserwować ten wypiek podczas większej uroczystości w gronie bliskich. Imieniny, urodziny czy rocznica – chyba nie musimy Was przekonywać, że sernik królewski puszysty zachwyci wszystkich gości. Jesteśmy pewni, że każdy skusi się chociażby na mały kawałeczek tego wypieku, a nawet zapyta o recepturę. Podzielcie się z bliskimi przepisem i spodziewajcie się, że na następnej uroczystości również zaserwują pyszny sernik królewski. Nie musicie jednak czekać, by ponownie delektować się smakiem wyśmienitego wypieku. W każdej chwili możecie sięgnąć po naszą recepturę i przygotować sernik królewski w domu, gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego i smacznego. Z łatwością zapakujecie go na wynos, dzięki czemu będziecie cieszyć się pysznym deserem w dowolnym miejscu. Ciężki dzień w pracy? Jesteśmy pewni, że pyszny sernik królewski choć trochę poprawi Wam samopoczucie. Do dzieła i powodzenia!
Czy wiesz, że?
Przepis na sernik królewski cieszy się w Polsce ogromną popularnością, dlatego też powstało wiele instrukcji na przyrządzenie tego specjału. Jedną z często powielanych porad jest pieczenie sernika w wyższej temperaturze, co ma przyspieszać cały proces. Czy to dobre rozwiązanie? Zdecydowanie nie! Spieszymy z odpowiedzią, dlaczego lepiej tego unikać. Pieczenie królewskiego sernika w tortownicy w wyższej temperaturze niż zalecana wcale nie przyspieszy całego procesu. Może za to skutkować pękaniem ciasta, które nie będzie się już tak dobrze prezentowało. Często wysoka temperatura wpływa również na wysuszenie masy twarogowej. Jeżeli więc zależy Wam na zrobieniu ciasta o idealnej konsystencji, to zdecydowanie nie słuchajcie porad z nieznanych źródeł. Jak przyrządzić idealny sernik? W naszej recepturze znajdziecie odpowiedź na to pytanie. Włóżcie masę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 60 minut. Później wystudźcie ciasto i gotowe!
Dla urozmaicenia:
Klasyczny sernik królewski z kakaowym spodem oraz kruszonką na wierzchu można wzbogacić dodatkiem owoców. Doskonale sprawdzą się między innymi: brzoskwinie, wiśnie oraz czereśnie. Niekiedy kawałki tych owoców lądują również w masie twarogowej. Co powiecie na takie urozmaicenie? Uruchomcie swoją wyobraźnię i twórzcie najlepsze wypieki, którym nikt się nie oprze! Wierzch ciasta możecie również posypać cukrem pudrem, który będzie słodkim i apetycznym akcentem. Pamiętajcie jednak, że proponowany przez nas przepis jest wystarczający, więc dodatkowe urozmaicenia są jedynie propozycją. Jeżeli cenicie sobie klasykę, to podążajcie za naszymi wskazówkami, a uzyskacie najlepsze rezultaty. Po upieczeniu sernika z podanego przepisu koniecznie podzielcie się z nami opinią. Zdanie każdego z Was jest dla nas niezwykle ważne, więc nie zapomnijcie o pozostawieniu komentarzy. Nam nie pozostało już nic innego, jak życzyć smacznego i powodzenia. Niech słodkie wypieki królują na stołach i szybko z nich znikają.