Sernik królewski – przepis w tortownicy okrągłej | Przepisy.pl pixel

Sernik Królewski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

625

2015 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6802 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

240 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1.5 łyżki

160 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

160 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na sernik królewski z naszego przepisu. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko, żółtko, wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Sernik Królewski - Krok 1

Krok 2

Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. 45 minut, a drugą część ciasta wyłóż na spód tortownicy, pokrytej na dnie papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto na sernik królewski w kilku miejscach widelcem. Podpiecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut. Odstaw.

Sernik Królewski - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami, białkiem i skórką startą z cytryny. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.

Sernik Królewski - Krok 3

Krok 4

Masę przełóż na podpieczony spód. Wyciągnij z zamrażarki ciasto. Zetrzyj ciasto na masę serową.

Sernik Królewski - Krok 4

Krok 5

Włóż sernik królewski do piekarnika, nagrzanego do 180°C, na 60 minut. Wystudź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Sernik Królewski - Krok 5
24

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 01.12.2022

    Tak. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Jednak wedle upodobań domowników czasem dodaję do niego troszkę przyprawy do piernika, wtedy nabiera takiego korzennego charakteru. Osobiście wolę dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wtedy sernik w smaku jest bardziej aromatyczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena

    Milena , 01.12.2022

    TAK To mój ulubiony przepis na sernik i ulubiony rodzaj sernika. Często pojawia się u mnie w domu, szczególnie podczas ważnych okazji, uroczystości czy świąt. Czasem dodaję do niego skórkę pomarańczową. Nabiera lekko cytrusowego świeżego smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugene

    Eugene , 04.09.2022

    Czy trzeba akurat ser twarogowy? Bo tak wygląda że zdjęcia, że tam sernikowy jednak(tak jak w wiaderku).

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Mendyk

    Agnieszka Mendyk , 30.12.2021

    TAK --> Do masy twarogowej świetnie nadaje się roztopiona uprzednio w kąpieli wodnej biała czekolada (dzięki niej masa jest bardziej kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach :)), dodatkowo do suchych składników dodaję 2 łyżki białej czekolady do picia w proszku, a zamiast zwykłego cukru - cukier kokosowy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 30.12.2021

    *Tak. Aby sernik wychodził delikatny i puszysty, dodaje zawsze opakowanie 250g serka mascarpone, wtedy sernik rozpływa się w ustach!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia

    Oliwia , 16.12.2021

    Tak *Robię co święta ten sernik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 14.12.2021

    TAK Do masy sernikowej polecam dodać oprócz tartej skórki z cytryny, podsmażaną z cukrem, drobno pokrojoną (i wystudzoną!) skórkę z pomarańczy. PYCHA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 14.12.2021

    TAK Do masy sernikowej polecam dodać trochę startej skórki z cytryny oraz smażone z cukrem (karmelizowane) drobne kawałki skórki pomarańczowej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Koz

    Klaudia Koz , 06.12.2021

    TAK do masy sernikowej dodaję pół tabliczki startej mlecznej czekolady POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mka

    mka , 28.10.2021

    jakiego twarogu używasz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Bąk

    Angelika Bąk , 03.04.2021

    Pyszne ciasto polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agnieszka raczek

    agnieszka raczek , 05.01.2021

    Pyszny serniczek. Bardzo łatwy do zrobienia,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Palka

    Przemysław Palka , 23.12.2020

    czy po upieczeniu od razu otwieramy i wyciągamy ciasto, czy czekamy do wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z tortownicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Angelika Makoś

    Angelika Makoś , 22.12.2020

    Białka ubijamy przed dodaniem czy dajemy surowe i dopiero wtedy miksujemy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 14.12.2020

    TAK Nieczęsto nazwa pasuje tak trafnie i wyśmienicie jak w tym wypadku - królewski sernik kocham wręcz nad życie, bo on ma faktycznie miejsce na każdym podium i tronie - jeden kęs i człek się daje wspaniałej fantazji ponieść... Idealna kompozycja: ciemne ciasto, biała masa... widać boską równowagę (czy to jing i jang tu hasa?)! Kremowa masa najlepsza jest już dzień po upieczeniu, gdy osiądzie i zgęstnieje, rozkosz niosąc podniebieniu... A ciasto? Figlarna gorycz czekoladowa wspaniale zgrywa się ze słodkim środkiem. Tak! Ta nazwa doskonale oddaje charakter tego wyśmienitego sernika: on króluje u mnie w Święta... Tylko... czemu prędko znika? ;) Dlatego jedną uwagę mam na koniec do autora - podwój porcję w tym przepisie, bo wydaje się... niespora. ;) :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • papryczka20 papryczka20

    papryczka20 papryczka20 , 09.12.2020

    Tak. Ten sernik w każde święta na naszym stole króluje, wszystkim wybornie smakuje. Jego degustacja nigdy nie kończy się na jednym kawałku. Połączenie pysznej, aksamitnej masy z serowej w towarzystwie kruchego ciasta klasowego to coś obłędnego. Smak godny stołu królewskiego A dzięki temu przepisów ja przy każdej ważnej okazji mogę mieć coś przepysznie słodkiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 01.12.2020

    Czy do masy dodaje się białko surowe czy ubija się na pianę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magda Kita

    Magda Kita , 26.11.2020

    TAK* najpyszniejszy, delikatny, aksamitny, nie za słodki sernik jakikolwiek jadłam. Zawsze w świąteczne dni gości na naszym stole. Nam kojarzy się przede wszystkim ze Świetami Bożego Narodzeni. Spód oraz posypką z cisata czekoladowego jest dopełnieniem smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Ker

    Krzysiek Ker , 24.07.2020

    Co się stało z wcześniejszym przepisem?!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik KrólewskiSernik Królewski

Proponujemy wyciągnąć z szaf stroje wieczorowe, ponieważ zapowiada się prawdziwie królewska uczta. Najpierw jednak zawiążcie mocno kuchenne fartuchy i podwińcie rękawy. Przepis na puszysty sernik królewski z łatwością przygotujecie samodzielnie, bez potrzeby ustawiania się w długiej kolejce do popularnej cukierni. Pieczenie czas zacząć!

Dla kogo?

Być może nazwa wypieku brzmi trochę onieśmielająco, ale z jego zrobieniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Trzymajcie się naszych wskazówek, a wyborny puszysty sernik królewski w tortownicy zapewni Wam gorące brawa.

Na jaką okazję?

Doskonałe zwieńczenie posiłku, który jest jednocześnie okazją do świętowania. Właśnie zdaliście egzamin na prawo jazdy? Znaleźliście wymarzoną pracę? Sernik królewski z przepisu od naszej redakcji stanie się słodką nagrodą.

Czy wiesz, że?

Pieczenie puszystego królewskiego sernika w tortownicy w wyższej temperaturze niż zalecana wcale nie przyspieszy całego procesu. Może za to skutkować pękaniem ciasta. Trzymajcie się więc temperatury podanej w przepisie na sernik królewski, a na pewno wyjdzie wam wyborny!

Dla urozmaicenia:

Klasyczny sernik królewski z kakaowym spodem oraz kruszonką na wierzchu można wzbogacić dodatkiem owoców, zwłaszcza brzoskwiń i wiśni. Jeśli spodziewasz się wizyty ważnego gościa, przygotuj wcześniej sernik królewski z owocami, a na pewno wizyta przebiegnie w przyjemnej i serdecznej atmosferze.