Sernik królewski - przepis w tortownicy okrągłej | Przepisy.pl pixel

Sernik Królewski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

597

1843 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

240 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

1.5 łyżki

160 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

masa serowa:

1 kilogram

3 łyżki

160 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko, żółtko, wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Sernik Królewski - Krok 1

Krok 2

Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. 45 minut, a drugą część ciasta wyłóż na spód tortownicy, pokrytej na dnie papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem. Podpiecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut. Odstaw.

Sernik Królewski - Krok 2

Krok 3

Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami, białkiem i skórką startą z cytryny. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.

Sernik Królewski - Krok 3

Krok 4

Masę przełóż na podpieczony spód. Wyciągnij z zamrażarki ciasto. Zetrzyj ciasto na masę serową.

Sernik Królewski - Krok 4

Krok 5

Włóż sernik do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 60 minut. Wystudź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Sernik Królewski - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Angelika Bąk

    Angelika Bąk , 03.04.2021

    Pyszne ciasto polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agnieszka raczek

    agnieszka raczek , 05.01.2021

    Pyszny serniczek. Bardzo łatwy do zrobienia,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Palka

    Przemysław Palka , 23.12.2020

    czy po upieczeniu od razu otwieramy i wyciągamy ciasto, czy czekamy do wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z tortownicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Angelika Makoś

    Angelika Makoś , 22.12.2020

    Białka ubijamy przed dodaniem czy dajemy surowe i dopiero wtedy miksujemy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 14.12.2020

    TAK Nieczęsto nazwa pasuje tak trafnie i wyśmienicie jak w tym wypadku - królewski sernik kocham wręcz nad życie, bo on ma faktycznie miejsce na każdym podium i tronie - jeden kęs i człek się daje wspaniałej fantazji ponieść... Idealna kompozycja: ciemne ciasto, biała masa... widać boską równowagę (czy to jing i jang tu hasa?)! Kremowa masa najlepsza jest już dzień po upieczeniu, gdy osiądzie i zgęstnieje, rozkosz niosąc podniebieniu... A ciasto? Figlarna gorycz czekoladowa wspaniale zgrywa się ze słodkim środkiem. Tak! Ta nazwa doskonale oddaje charakter tego wyśmienitego sernika: on króluje u mnie w Święta... Tylko... czemu prędko znika? ;) Dlatego jedną uwagę mam na koniec do autora - podwój porcję w tym przepisie, bo wydaje się... niespora. ;) :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • papryczka20 papryczka20

    papryczka20 papryczka20 , 09.12.2020

    Tak. Ten sernik w każde święta na naszym stole króluje, wszystkim wybornie smakuje. Jego degustacja nigdy nie kończy się na jednym kawałku. Połączenie pysznej, aksamitnej masy z serowej w towarzystwie kruchego ciasta klasowego to coś obłędnego. Smak godny stołu królewskiego A dzięki temu przepisów ja przy każdej ważnej okazji mogę mieć coś przepysznie słodkiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia

    Kasia , 01.12.2020

    Czy do masy dodaje się białko surowe czy ubija się na pianę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magda Kita

    Magda Kita , 26.11.2020

    TAK* najpyszniejszy, delikatny, aksamitny, nie za słodki sernik jakikolwiek jadłam. Zawsze w świąteczne dni gości na naszym stole. Nam kojarzy się przede wszystkim ze Świetami Bożego Narodzeni. Spód oraz posypką z cisata czekoladowego jest dopełnieniem smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Ker

    Krzysiek Ker , 24.07.2020

    Co się stało z wcześniejszym przepisem?!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik KrólewskiSernik Królewski

Proponujemy wyciągnąć z szaf stroje wieczorowe, ponieważ zapowiada się prawdziwie królewska uczta. Najpierw jednak zawiążcie mocno kuchenne fartuchy i podwińcie rękawy. Przepis na sernik królewski z łatwością przygotujecie samodzielnie, bez potrzeby ustawiania się w długiej kolejce do popularnej cukierni. Pieczenie czas zacząć!

Dla kogo?

Być może nazwa wypieku brzmi trochę onieśmielająco, ale z jego zrobieniem poradzą sobie nawet nowicjusze. Trzymajcie się naszych wskazówek, a wyborny sernik królewski w tortownicy zapewni Wam gorące brawa.

Na jaką okazję?

Doskonałe zwieńczenie posiłku, który jest jednocześnie okazją do świętowania. Właśnie zdaliście egzamin na prawo jazdy? Znaleźliście wymarzoną pracę? Sernik królewski stanie się słodką nagrodą.

Czy wiesz, że?

Pieczenie królewskiego sernika w tortownicy w wyższej temperaturze niż zalecana wcale nie przyspieszy całego procesu. Może za to skutkować pękaniem ciasta.

Dla urozmaicenia:

Klasyczny sernik królewski z kakaowym spodem oraz kruszonką na wierzchu można wzbogacić dodatkiem owoców, zwłaszcza brzoskwiń i wiśni.