Sernik Królewski

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

574

1432 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5677 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13086 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

2 sztuki

250 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

30 gramów

masa serowa:

600 gramów

5 sztuk

150 gramów

125 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i wymieszaj mikserem. Następnie wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.

Sernik Królewski - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep dno formy.

Sernik Królewski - Krok 2

Krok 3

Kasię roztop w rondelku i wystudź. Jajka ubij z cukrem na puch.

Sernik Królewski - Krok 3

Krok 4

Do masy jajecznej, ciągle ubijając, dodaj budyń, mąkę ziemniaczaną, ser i roztopioną Kasię.

Sernik Królewski - Krok 4

Krok 5

Masę serową wyłóż na ciasto. Odłożone wcześniej ciasto lekko rozwałkuj.

Sernik Królewski - Krok 5

Krok 6

Z ciasta odrywaj spore kawałki i ułóż je na masie serowej. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 180st.C.

Sernik Królewski - Krok 6
57

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Fus Fus

    Elżbieta Fus Fus, 30.03.2020

    Bardzo, dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata  Chajzler

    Renata Chajzler , 24.10.2019

    Super ciasto proszę o wiecej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Wrona

    Marta Wrona, 24.10.2019

    Moje ulubione ciasto. ;) Robię tak samo, tylko masę mroze i ucieram na dużych oczkach. ;) Obłęd.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk, 08.01.2019

    Super sernik! Robiłam 1 raz w zyciu i udał sie idealny. Na pewno zrobie jeszcze raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Parysz

    Emilia Parysz, 25.05.2018

    Robiłam kilka razy i będę więcej, zawsze wychodzi i jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Moćko

    Gabriela Moćko, 28.01.2017

    Nie miałam żadnych problemów z przepisem, ciasto w piekarniku, dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Moćko

    Gabriela Moćko, 28.01.2017

    Ja nie miałam żadnych problemów. Sernik w piekarniku :) Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • malina lakatosz

    malina lakatosz , 22.12.2016

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Littwin

    Lidia Littwin, 31.10.2016

    Efekt koncowy jest ok jednak maki poszlo duzo wiecej do ciasta :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Gąsienica

    Andrzej Gąsienica, 31.10.2016

    b

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Littwin

    Lidia Littwin, 31.10.2016

    Wydawal sie fajny przepis okazalo sie ciasto rzadkie ze zeby zagnieść mąki porzebowalo a o rozwalkowaniu pomarzyc można mimo schlodzeniu czekam na efekt końcowy - stygnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Tomczyk

    Zofia Tomczyk, 31.10.2016

    mój ulubiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Smolicz

    Magdalena Smolicz, 31.10.2016

    Ja dodalam 1 kg sera i 2 budynie... zamiast cukru do spodu cukier puder... pieke 60 min w 180 stopni i 15-20 min dodatkowo w 150-160 stopni i dopiero wtedy on pieknie rośnie. .. tak zmodyfikowany przepis wg mojej rodzinki o wiele lepszy ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Regulska

    Anna Regulska, 31.10.2016

    Robiłam, pycha. Dodałam rodzynki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ściana

    Basia Ściana, 31.10.2016

    Robiłam. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Serog

    Agnieszka Serog, 31.10.2016

    :*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Serog

    Agnieszka Serog, 31.10.2016

    wyprobowany super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 31.10.2016

    Pani Moniko, do sernika królewskiego można dodać brzoskwinie. Należy je wcześniej dobrze odsączyć używając np. ręcznika papierowego :) Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Prochownik

    Marzena Prochownik, 31.10.2016

    Z moich eksperymentów to można ale ma inny smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Mielewczyk

    Monika Mielewczyk, 30.10.2016

    Czy można do niego dodać brzoskwinie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Mielniczuk

    Agata Mielniczuk, 23.10.2016

    Ciasto z dzieciństwa. Moja mama robiła najlepsze ever!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Moneta

    Natalia Moneta, 23.10.2016

    Najlepiej to wiejski ser ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Czyż

    Grzegorz Czyż, 23.10.2016

    coś dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lazy Kate

    Lazy Kate, 23.10.2016

    Podobno Piątnica w kubełku jest najlepsza do serników

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Małek

    Dorota Małek, 23.10.2016

    Bardzo,o podobny do mojego serniczka mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jozek Knysak

    Jozek Knysak, 23.10.2016

    Lubię to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ochman

    Ewa Ochman, 22.10.2016

    Kto piecze chętnie się podłączę do jedzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Topolewska

    Jolanta Topolewska, 22.10.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Mielewczyk

    Monika Mielewczyk, 22.10.2016

    Hej! Jaki ser polecacie???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Połomska

    Anna Połomska, 22.10.2016

    Mmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Królewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik krakowski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik KrólewskiSernik Królewski

Kakaowe ciasto o intensywnym smaku, połączone z wilgotnym, kremowym wnętrzem tworzy pyszny sernik królewski. Spód pachnącego wanilią wypieku przyrządzisz z mąki, jajek, kostki do pieczenia, cukru, proszku do pieczenia oraz kakao. Ma on bardzo wyrazisty smak, a jego ciemny kolor apetycznie wygląda w zestawieniu z jasnym, serowym wnętrzem. Aby je przygotować, ubij jajka z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj do niej ser biały, budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną kostkę do pieczenia. Całość zmiksuj tak, aby konsystencja serowej masy była aksamitna. Jeśli chcesz uatrakcyjnić ciasto, wzbogać je rodzynkami, kawałkami brzoskwiń lub kandyzowaną skórką z pomarańczy. Wyłóż masę na kakaowy spód, a na wierzchu poukładaj kawałki ciemnego ciasta. Po upieczeniu i wystudzeniu posyp sernik królewski cukrem pudrem lub polej go lukrem. Lubisz bakalie? Użyj ich do dekoracji wypieku. Serwuj ciasto jako deser, najlepiej z gorącym, owocowym sosem, ozdobione bitą śmietaną. Jeśli ta wersja sernika przypadła Ci do gustu, przygotuj ją na podstawie naszego przepisu!