Sernik w kąpieli wodnej – jak upiec go na wodzie? Czy każdy sernik się nada?

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, po które z chęcią sięgają zarówno dorośli, jak i najmłodsi pasjonaci słodkich wypieków. Puszysty, słodki i niezwykle aromatyczny wypiek bazujący na białym twarożku doskonale pasuje zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i niedzielny podwieczorek spędzany z bliskimi. Czym się wyróżnia sernik w kąpieli wodnej? Sprawdzamy!

Sernik – ciasto jakich mało

Serowe wypieki były znane już w czasach starożytnych. Ówcześnie żyjący mieszkańcy Grecji przyrządzali je z dodatkiem orzechów oraz suszonych owoców. W późniejszych czasach przepis na sernik poznali również Rzymianie nazywając to słodkie ciasto „placenta”. Obecnie ciasto, którego głównym składnikiem jest masa serowa, bije rekordy popularności niemal na całym świecie. W zależności od składu (twaróg, jogurt, serek homogenizowany lub mascarpone) można go przyrządzić na kilka sposobów, m.in. parzyć, piec lub przygotować na zimno. Wśród licznych przepisów tworzonych na przestrzeni wielu stuleci na specjalną uwagę zasługuje sernik pieczony w kąpieli wodnej, który zaskakuje wyjątkowo delikatną strukturą i zawsze wychodzi przyjemnie wilgotny.

Sernik w kąpieli wodnej? To możliwe!

Po co piec sernik w kąpieli wodnej? Żeby zachwycał idealnie kremową i puszystą strukturą. Przygotowanie tradycyjnego sernika wbrew pozorom wcale nie jest takie skomplikowane. Duże znacznie ma przestrzeganie proporcji poszczególnych składników oraz dobrej jakości ser, który powinien być świeży, pachnący śmietanką i porządnie zmielony. Jednak często się zdarza, że nawet idealnie zrobiona masa serowa po upieczeniu nie prezentuje się już tak elegancko jak powinna. Pod wpływem wysokiej temperatury oraz zbyt szybkiej utraty wilgoci, ciasto najpierw mocno się unosi, potem opada a ostatecznie jego powierzchnia pokrywa się nieapetycznymi pęknięciami, ciągnącymi się nieraz aż do samego spodu. Jest na to rada – wystarczy umieścić sernik w kąpieli wodnej, włożyć do piekarnika i… Gotowe!

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

Jak to się dzieje, że sernik pieczony na wodzie po wyjęciu z piekarnika nie tylko zachowuje swój kształt, ale także jest równocześnie kremowy i puszysty? Za jego idealną konsystencję odpowiada woda, do której jest włożona forma z sernikiem. Pod wpływem wysokiej temperatury panującej w piekarniku zaczyna ona parować, zapobiegając w ten sposób wysychaniu ciasta nie tylko na powierzchni, ale także i w wewnętrznej części. Przygotowując ciasto w ten sposób warto uważnie przeczytać przepis i dowiedzieć się, ile piec sernik w kąpieli wodnej, by po ostudzeniu nie okazał się surowy w środku.

Jak piec sernik w kąpieli wodnej?

  • Pieczenie ciasta z wodą to nie tylko bardzo sprytny, ale i prosty sposób na smaczny i wilgotny deser. Można go wykonać w kilku prostych krokach:
  • zewnętrzną część tortownicy lub formy, w której zamierzacie upiec sernik szczelnie owińcie folią aluminiową tak, by podczas pieczenia woda nie miała możliwości dostać się do środka z ciastem;
  • nagrzewajcie piekarnik do zalecanej temperatury i równocześnie zagotujcie wodę w czajniku; do formy owiniętej folią aluminiową przełóżcie masę serową;
  • otwórzcie nagrzany piekarnik i ustawcie w nim naczynie żaroodporne lub większą blaszkę, by można było do niej włożyć formę z ciastem;
  • ostrożnie wlejcie wrzątek do większego naczynia minimum do połowy wysokości formy zawierającej masę serową;
  • zamknijcie piekarnik i pieczcie sernik na wodzie zgodnie z przepisem.

Czy każdy sernik można piec w kąpieli wodnej?

Ten sposób pieczenia nie za bardzo nadaje się w przypadku wypieków posiadających większą ilość ciasta, jak np. sernik ze śliwkami i kruszonką, albo wyróżniający się warstwami z kakaowego ciasta sernik tarty. Pieczenie w wilgotnych warunkach jest idealnym rozwiązaniem w przypadku serników składających się z samej masy lub posiadających już gotowy spód zrobiony np. ze zmielonych herbatników połączonych z roztopionym masłem. W ten sposób upieczemy znakomity sernik nowojorski zadziwiający niewiarygodnie kremową konsystencją albo fantastyczny sernik japoński o orzeźwiającej śmietankowo-limonkowej nucie. Życzymy smacznego!