Przepisy na Grillowanie
254 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (254) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Grillowanie
To już pewne – sezon na grilla rozpoczęty! W ruch idą podręczne zestawy grillowe: tacki, węgiel, aromatyczne przyprawy – o nich nie zapomina żaden król barbecue. W kuchni już przygotowane i czekające w gotowości na grillowanie różne rodzaje mięs, warzywa, a nawet owoce! Nie zapominajmy o tym, że niebagatelne znaczenie ma nie tylko to, co wrzucimy na ruszt, ale i to, w jaki sposób przyrządzimy grillowane specjały. Aromatyczne marynaty, zioła do grilla oraz rozmaite dodatki uatrakcyjnią każdą klasyczną pieczoną kiełbaskę czy karkówkę.
Dla kogo?
Grillować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej – lecz z naszą pomocą bez wątpienia zostaniesz mistrzem rusztu! Grill to doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu z bliskimi i przyjaciółmi, a potrawy z grilla smakują wprost nieziemsko.
Na jaką okazję?
Majówka, wakacyjny wypad w gronie znajomych, a może po prostu letni rodzinny wieczór? Na wszystkie te okazje sprawdzi się grillowanie.
Czy wiesz, że?
Pamiętajmy jednak, że dobry grill to nie tylko mięsne smakołyki. Na ruszcie znakomicie sprawdzą się grillowane warzywa i owoce. Pora przekonać wszystkich miłośników mięs, że rośliny w wersji grillowanej są równie pyszne. To co dziś grillujemy? Oprócz tradycyjnych ziemniaków dobrym wyborem będą cukinia, cebula, bakłażan, różnokolorowe papryki, pieczarki, a nawet kalafior. Warto też sięgnąć po soczystego ananasa, który doda potrawom nieco egzotyki. Do wyboru, do koloru!
Dla urozmaicenia:
Najpopularniejszymi smakołykami serwowanymi z grilla są różnego rodzaju kiełbaski, karkówka, boczek czy filety drobiowe. Dziś wrzuć na ruszt także ryby. Grillowany pstrąg, okoń, a nawet łosoś zachwycą smakiem wszystkich biesiadników. A to ci rybka!