Grillowane potrawy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Grillowanie

268 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrillowanieGrillowanie

To już pewne – sezon na grilla rozpoczęty! W ruch idą podręczne zestawy grillowe: tacki, węgiel, aromatyczne przyprawy – o nich nie zapomina żaden król barbecue. W kuchni już przygotowane i czekające w gotowości na grillowanie różne rodzaje mięs, warzywa, a nawet owoce! Nie zapominajmy o tym, że niebagatelne znaczenie ma nie tylko to, co wrzucimy na ruszt, ale i to, w jaki sposób przyrządzimy grillowane specjały. Aromatyczne marynaty, zioła do grilla oraz rozmaite dodatki uatrakcyjnią każdą klasyczną pieczoną kiełbaskę czy karkówkę.

Dla kogo?

Grillować każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej – lecz z naszą pomocą bez wątpienia zostaniesz mistrzem rusztu! Grill to doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu z bliskimi i przyjaciółmi, a potrawy z grilla smakują wprost nieziemsko.

Na jaką okazję?

Majówka, wakacyjny wypad w gronie znajomych, a może po prostu letni rodzinny wieczór? Na wszystkie te okazje sprawdzi się grillowanie.

Czy wiesz, że?

Pamiętajmy jednak, że dobry grill to nie tylko mięsne smakołyki. Na ruszcie znakomicie sprawdzą się grillowane warzywa i owoce. Pora przekonać wszystkich miłośników mięs, że rośliny w wersji grillowanej są równie pyszne. To co dziś grillujemy? Oprócz tradycyjnych ziemniaków dobrym wyborem będą cukinia, cebula, bakłażan, różnokolorowe papryki, pieczarki, a nawet kalafior. Warto też sięgnąć po soczystego ananasa, który doda potrawom nieco egzotyki. Do wyboru, do koloru!

Dla urozmaicenia:

Najpopularniejszymi smakołykami serwowanymi z grilla są różnego rodzaju kiełbaski, karkówka, boczek czy filety drobiowe. Dziś wrzuć na ruszt także ryby. Grillowany pstrąg, okoń, a nawet łosoś zachwycą smakiem wszystkich biesiadników. A to ci rybka!