Kurczak z grilla z papryką i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grilla z papryką i ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

447 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

725 osób wydrukowało

Pobierz pdf

878 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

1 pęczek

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę 3x3 cm. Kolendrę pokrój drobno, a patyki namocz w wodzie.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr rozmieszaj z oliwą i wędzoną papryką. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystkie składniki nabij na przemian na drewniane patyki.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 3

Krok 4

Ułóż je na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę. Gotowe szaszłyki wyłóż na półmisek, polej sosem sweet chilli i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z sałatą i grzankami czosnkowymi.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast piersi kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po indyjsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z grilla z papryką i ananasemKurczak z grilla z papryką i ananasem

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są także świetnym sposobem na szaszłyki. Nadawać się będą do nich zwłaszcza owoce o zwartym miąższu, takie jak np.: brzoskwinie, gruszki, mango, śliwki i ananasy. Te ostatnie szczególnie dobrze pasują do mięsa drobiowego – wykorzystaj je i przygotuj kurczaka z grilla z papryką i ananasem. Sięgnij po czerwoną oraz zieloną paprykę, by danie było urozmaicone kolorystycznie. Żeby mięso zyskało wyrazisty posmak, zamarynuj je w przyprawie z dodatkiem wędzonej słodkiej papryki. Jej dymny aromat będzie doskonale podkreślał charakter grillowanej potrawy, a delikatna słodycz nie zdominuje smaku mięsa ani dodatków. Kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane patyczki, na przemian z ananasem oraz papryką i grilluj, obracając co jakiś czas. Gotowego kurczaka z grilla podawaj z sosem chili i sałatką z winegret. Jeśli planujesz przygotować potrawę na obiad, serwuj  ją także z ryżem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.