Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
1 pęczek
1 łyżeczka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę 3x3 cm. Kolendrę pokrój drobno, a patyki namocz w wodzie.
Krok 2
Przyprawę Knorr rozmieszaj z oliwą i wędzoną papryką. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Krok 3
Po tym czasie wszystkie składniki nabij na przemian na drewniane patyki.
Krok 4
Ułóż je na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę. Gotowe szaszłyki wyłóż na półmisek, polej sosem sweet chilli i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z sałatą i grzankami czosnkowymi.
Dobra rada:
Zamiast piersi kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z grilla z papryką i ananasem
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są także świetnym sposobem na szaszłyki. Nadawać się będą do nich zwłaszcza owoce o zwartym miąższu, takie jak np.: brzoskwinie, gruszki, mango, śliwki i ananasy. Te ostatnie szczególnie dobrze pasują do mięsa drobiowego – wykorzystaj je i przygotuj kurczaka z grilla z papryką i ananasem. Sięgnij po czerwoną oraz zieloną paprykę, by danie było urozmaicone kolorystycznie. Żeby mięso zyskało wyrazisty posmak, zamarynuj je w przyprawie z dodatkiem wędzonej słodkiej papryki. Jej dymny aromat będzie doskonale podkreślał charakter grillowanej potrawy, a delikatna słodycz nie zdominuje smaku mięsa ani dodatków. Kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane patyczki, na przemian z ananasem oraz papryką i grilluj, obracając co jakiś czas. Gotowego kurczaka z grilla podawaj z sosem chili i sałatką z winegret. Jeśli planujesz przygotować potrawę na obiad, serwuj ją także z ryżem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.