Kurczak z grilla z papryką i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grilla z papryką i ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
497 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

920 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

1 pęczek

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę 3x3 cm. Kolendrę pokrój drobno, a patyki namocz w wodzie.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr rozmieszaj z oliwą i wędzoną papryką. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystkie składniki nabij na przemian na drewniane patyki.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 3

Krok 4

Ułóż je na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę. Gotowe szaszłyki wyłóż na półmisek, polej sosem sweet chilli i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z sałatą i grzankami czosnkowymi.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast piersi kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z grilla z papryką i ananasemKurczak z grilla z papryką i ananasem

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są także świetnym sposobem na szaszłyki. Nadawać się będą do nich zwłaszcza owoce o zwartym miąższu, takie jak np.: brzoskwinie, gruszki, mango, śliwki i ananasy. Te ostatnie szczególnie dobrze pasują do mięsa drobiowego – wykorzystaj je i przygotuj kurczaka z grilla z papryką i ananasem. Sięgnij po czerwoną oraz zieloną paprykę, by danie było urozmaicone kolorystycznie. Żeby mięso zyskało wyrazisty posmak, zamarynuj je w przyprawie z dodatkiem wędzonej słodkiej papryki. Jej dymny aromat będzie doskonale podkreślał charakter grillowanej potrawy, a delikatna słodycz nie zdominuje smaku mięsa ani dodatków. Kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane patyczki, na przemian z ananasem oraz papryką i grilluj, obracając co jakiś czas. Gotowego kurczaka z grilla podawaj z sosem chili i sałatką z winegret. Jeśli planujesz przygotować potrawę na obiad, serwuj  ją także z ryżem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.