Kurczak z grilla z papryką i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grilla z papryką i ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

883 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

1 pęczek

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę 3x3 cm. Kolendrę pokrój drobno, a patyki namocz w wodzie.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr rozmieszaj z oliwą i wędzoną papryką. Do przygotowanej marynaty włóż pokrojone mięso i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie wszystkie składniki nabij na przemian na drewniane patyki.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 3

Krok 4

Ułóż je na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez 15 minut, obracając co chwilę. Gotowe szaszłyki wyłóż na półmisek, polej sosem sweet chilli i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z sałatą i grzankami czosnkowymi.

Kurczak z grilla z papryką i ananasem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast piersi kurczaka możesz użyć innego mięsa, np. polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grilla z papryką i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z grilla z papryką i ananasemKurczak z grilla z papryką i ananasem

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wykorzystuj je nie tylko w nadzieniach czy sosach – są także świetnym sposobem na szaszłyki. Nadawać się będą do nich zwłaszcza owoce o zwartym miąższu, takie jak np.: brzoskwinie, gruszki, mango, śliwki i ananasy. Te ostatnie szczególnie dobrze pasują do mięsa drobiowego – wykorzystaj je i przygotuj kurczaka z grilla z papryką i ananasem. Sięgnij po czerwoną oraz zieloną paprykę, by danie było urozmaicone kolorystycznie. Żeby mięso zyskało wyrazisty posmak, zamarynuj je w przyprawie z dodatkiem wędzonej słodkiej papryki. Jej dymny aromat będzie doskonale podkreślał charakter grillowanej potrawy, a delikatna słodycz nie zdominuje smaku mięsa ani dodatków. Kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane patyczki, na przemian z ananasem oraz papryką i grilluj, obracając co jakiś czas. Gotowego kurczaka z grilla podawaj z sosem chili i sałatką z winegret. Jeśli planujesz przygotować potrawę na obiad, serwuj  ją także z ryżem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.