Kurczak w delikatnym sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w delikatnym sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

465 osób wydrukowało

Pobierz pdf

905 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1.5 łyżeczki

50 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

1.5 łyżeczki

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2.5 cm

1 łyżeczka

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.

Krok 2

W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potraw pikantnych zawsze podawaj jogurt naturalny – zrównoważy on ostrość dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w delikatnym sosie curryKurczak w delikatnym sosie curry

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.