Kurczak w delikatnym sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w delikatnym sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

338 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

853 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

650 gramów

50 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

1.5 łyżeczki

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2.5 cm

1 łyżeczka

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj łyżkę soku z limonki, Ostrą paprykę z Hiszpanii i Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr. Powstałą marynatą natrzyj pokrojonego na kawałki kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na 30 min.

Krok 2

W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potraw pikantnych zawsze podawaj jogurt naturalny – zrównoważy on ostrość dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej