Kurczak w delikatnym sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w delikatnym sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
398 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

927 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1.5 łyżeczki

50 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

1.5 łyżeczki

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2.5 cm

1 łyżeczka

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.

Krok 2

W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potraw pikantnych zawsze podawaj jogurt naturalny – zrównoważy on ostrość dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po seczuańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w delikatnym sosie curryKurczak w delikatnym sosie curry

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.