
Składniki
650 gramów
1.5 łyżeczki
50 mililitrów
1.5 łyżeczki
1 łyżka
1.5 łyżeczki
3 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2.5 cm
1 łyżeczka
1 słoik
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.
Krok 2
W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.
Krok 3
Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.

Dobra rada:
Do potraw pikantnych zawsze podawaj jogurt naturalny – zrównoważy on ostrość dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej