Składniki
650 gramów
50 mililitrów
1.5 łyżeczki
1 łyżka
1.5 łyżeczki
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2.5 cm
1 łyżeczka
1 słoik
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj łyżkę soku z limonki, Ostrą paprykę z Hiszpanii i Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr. Powstałą marynatą natrzyj pokrojonego na kawałki kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce na 30 min.
Krok 2
W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.
Krok 3
Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.
Dobra rada:
Do potraw pikantnych zawsze podawaj jogurt naturalny – zrównoważy on ostrość dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej