Kurczak w delikatnym sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w delikatnym sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
398 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

925 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1.5 łyżeczki

50 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

1.5 łyżeczki

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2.5 cm

1 łyżeczka

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.

Krok 2

W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potraw pikantnych zawsze podawaj jogurt naturalny – zrównoważy on ostrość dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w delikatnym sosie curryKurczak w delikatnym sosie curry

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.