Kurczak w delikatnym sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w delikatnym sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
398 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

924 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

650 gramów

1.5 łyżeczki

50 mililitrów

1.5 łyżeczki

1 łyżka

1.5 łyżeczki

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2.5 cm

1 łyżeczka

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.

Krok 2

W garnku o grubym dnie upraż Cynamon z Indonezji Knorr, roztarty kardamon i Kmin rzymski z Indii Knorr. Dodaj cebulę, chili, posiekany czosnek, starty imbir i 3 łyżki oleju. Smaż, aż cebula zbrązowieje. Dodaj resztę oleju, obsmaż kawałki kurczaka, dodaj 3/4 szklanki wody, pomidory, mieloną kolendrę, Kurkumę z Indii i Ostrą paprykę z Hiszpanii Knorr. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., aż kurczak będzie miękki.

Krok 3

Danie podawaj z ryżem, oprószone posiekaną natką kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do potraw pikantnych zawsze podawaj jogurt naturalny – zrównoważy on ostrość dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w delikatnym sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w delikatnym sosie curryKurczak w delikatnym sosie curry

Wymieszaj łyżkę soku z limonki z mieszanką przypraw Knorr do pikantnego kurczaka. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki mięsa. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 min.