
Składniki
700 gramów
1 słoik
1 słoik
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podsmaż i zdejmij z patelni. W tym samym naczyniu podsmaż goździki i cynamon, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pokrojone w kostkę cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa delikatnie zarumienią się. Wtedy dodaj czosnek, kmin rzymski i Curry Knorr. Smaż dalej, aż przyprawy zaczną się przyklejać do dna garnka. Wówczas wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki oraz dodaj podsmażone mięso.
Krok 2
Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaj pozostałe warzywa i gotuj jeszcze 10 min.

Dobra rada:
Curry podawaj z limonką i jogurtem naturalnym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak curry z ciecierzycą
Kurczak z ciecierzycą w sosie curry to pomysł na nieco egzotyki w waszej kuchni. Goździki, cynamon, curry i kmin rzymski tworzą aromatyczne zestawienie, które doskonale łączy się z napojem kokosowym, warzywami i mięsem. Zapach orientu rozbudzi apetyt, angażując wszystkie zmysły. Kurczaka curry z ciecierzycą i napojem kokosowym charakteryzują również prostota i możliwość jego przyrządzenia w jednym naczyniu! Wypróbujcie nasz przepis, a rozkochacie się w daniach kuchni indyjskiej. Kurczak curry z ciecierzycą zachwyci bogatym smakiem i głębokim aromatem.
Dla kogo?
Curry z kurczakiem i ciecierzycą urzeknie miłośników dań orientalnych, o wyrazistym smaku.
Na jaką okazję?
Curry z ciecierzycą i kurczakiem to doskonały pomysł na nietuzinkowy obiad. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, nie zapomnijcie o tym daniu, organizując domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca jest głównym składnikiem popularnego hummusu. Ugotowane i przetarte nasiona cieciorki mieszane są z pastą sezamową (tahini), oliwą oraz aromatycznymi przyprawami, tworząc potrawę o gęstej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Curry z ciecierzycą i kurczakiem doskonale smakuje w towarzystwie limonki i jogurtu naturalnego. Danie możesz także posypać posiekanymi liśćmi kolendry.