Kurczak curry z ciecierzycą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak curry z ciecierzycą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 słoik

1 słoik

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podsmaż i zdejmij z patelni. W tym samym naczyniu podsmaż goździki i cynamon, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pokrojone w kostkę cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa delikatnie zarumienią się. Wtedy dodaj czosnek, kmin rzymski i Curry Knorr. Smaż dalej, aż przyprawy zaczną się przyklejać do dna garnka. Wówczas wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki oraz dodaj podsmażone mięso.

Krok 2

Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaj pozostałe warzywa i gotuj jeszcze 10 min.

przepisy.pl

Dobra rada:

Curry podawaj z limonką i jogurtem naturalnym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak curry z ciecierzycą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak curry z ciecierzycąKurczak curry z ciecierzycą

Kurczak z ciecierzycą w sosie curry to pomysł na nieco egzotyki w waszej kuchni. Goździki, cynamon, curry i kmin rzymski tworzą aromatyczne zestawienie, które doskonale łączy się z napojem kokosowym, warzywami i mięsem. Zapach orientu rozbudzi apetyt, angażując wszystkie zmysły. Kurczaka curry z ciecierzycą i napojem kokosowym charakteryzują również prostota i możliwość jego przyrządzenia w jednym naczyniu! Wypróbujcie nasz przepis, a rozkochacie się w daniach kuchni indyjskiej. Kurczak curry z ciecierzycą zachwyci bogatym smakiem i głębokim aromatem.

Dla kogo?

Curry z kurczakiem i ciecierzycą urzeknie miłośników dań orientalnych, o wyrazistym smaku.

Na jaką okazję?

Curry z ciecierzycą i kurczakiem to doskonały pomysł na nietuzinkowy obiad. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, nie zapomnijcie o tym daniu, organizując domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca jest głównym składnikiem popularnego hummusu. Ugotowane i przetarte nasiona cieciorki mieszane są z pastą sezamową (tahini), oliwą oraz aromatycznymi przyprawami, tworząc potrawę o gęstej konsystencji.

Dla urozmaicenia:

Curry z ciecierzycą i kurczakiem doskonale smakuje w towarzystwie limonki i jogurtu naturalnego. Danie możesz także posypać posiekanymi liśćmi kolendry.