
Składniki
700 gramów
1 słoik
1 słoik
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka podsmaż i zdejmij z patelni. W tym samym naczyniu podsmaż goździki i cynamon, a gdy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj pokrojone w kostkę cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa delikatnie zarumienią się. Wtedy dodaj czosnek, kmin rzymski i Curry Knorr. Smaż dalej, aż przyprawy zaczną się przyklejać do dna garnka. Wówczas wlej mleko kokosowe i pomidory z puszki oraz dodaj podsmażone mięso.
Krok 2
Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 min. do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaj pozostałe warzywa i gotuj jeszcze 10 min.

Dobra rada:
Curry podawaj z limonką i jogurtem naturalnym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak curry z ciecierzycą
Kurczak z ciecierzycą w sosie curry to pomysł na nieco egzotyki w waszej kuchni. Goździki, cynamon, curry i kmin rzymski tworzą aromatyczne zestawienie, które doskonale łączy się z napojem kokosowym, warzywami i mięsem. Zapach orientu rozbudzi apetyt, angażując wszystkie zmysły. Kurczaka curry z ciecierzycą i napojem kokosowym charakteryzują również prostota i możliwość jego przyrządzenia w jednym naczyniu! Wypróbujcie nasz przepis, a rozkochacie się w daniach kuchni indyjskiej. Kurczak curry z ciecierzycą zachwyci bogatym smakiem i głębokim aromatem.
Dla kogo?
Curry z kurczakiem i ciecierzycą urzeknie miłośników dań orientalnych, o wyrazistym smaku.
Na jaką okazję?
Curry z ciecierzycą i kurczakiem to doskonały pomysł na nietuzinkowy obiad. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, nie zapomnijcie o tym daniu, organizując domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca jest głównym składnikiem popularnego hummusu. Ugotowane i przetarte nasiona cieciorki mieszane są z pastą sezamową (tahini), oliwą oraz aromatycznymi przyprawami, tworząc potrawę o gęstej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Curry z ciecierzycą i kurczakiem doskonale smakuje w towarzystwie limonki i jogurtu naturalnego. Danie możesz także posypać posiekanymi liśćmi kolendry.