Zupa królewska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

714 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

619 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1055 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1.5 litra

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i zalej 1,5 litra wody.

Zupa królewska - Krok 1

Krok 2

Warzywa obierz, pokrój i dodaj do zupy.

Zupa królewska - Krok 2

Krok 3

Dodaj jeszcze kostkę Knorr i gotuj do czasu, kiedy wszystko zmięknie.

Zupa królewska - Krok 3

Krok 4

Kurczaka wyjmij, zmiel i dodaj do przecedzonego wywaru.

Zupa królewska - Krok 4

Krok 5

Zmieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj do zupy. Zagotuj, aż lekko zgęstnieje.

Zupa królewska - Krok 5

Krok 6

Na talerz wsyp groszek ptysiowy, zalej zupą, a na koniec posyp posiekanym koperkiem.

Zupa królewska - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa królewskaZupa królewska

Zupę królewską przygotujesz z popularnych warzyw, takich jak: marchew, por, pietruszka, czy seler korzeniowy. Powinno się w niej znaleźć także delikatne mięso z piersi kurczaka. Należy umieścić je w dużym garnku, zalać wodą, a następnie dodać obrane i pokrojone w dość drobną kostkę warzywa. Aby podkreślić smak jarzyn, do wywaru dodaj także drobiową kostkę rosołową. Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie przecedź zupę, aby uzyskać klarowny bulion. Mięso z kurczaka wyjmij z garnka, zmiel je w maszynce i dodaj do bulionu. Zupę zabiel śmietaną wymieszaną z mąką pszenną, co także nieco ją zagęści. Pamiętaj, aby zahartować śmietanę przed dodaniem do wywaru i tym samym zapobiec jej zwarzeniu się. Do talerza wsyp groszek ptysiowy, po czym zalej go gorącą zupą. Zamiast groszku możesz także wykorzystać niewielkie chrupiące grzanki. Danie udekoruj drobno posiekanym świeżym koperkiem. Przy najbliższej okazji koniecznie przyrządź zupę królewską według tego przepisu i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.