Zupa zacierkowa - przepis z zacierkami: z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Zupa zacierkowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

0.25 sztuki

100 gramów

zacierki:

1 sztuka

5 łyżek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Plastry boczku ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku w temp. 180*C przez 10 min. Następnie przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pokrój w paseczki.

Zupa zacierkowa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki oraz warzywa korzenne obierz i pokrój w kostkę. Zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj do miękkości.

Zupa zacierkowa - Krok 2

Krok 3

Jajko wbij do miseczki, dodaj mąkę, wodę i dokładnie wymieszaj.

Zupa zacierkowa - Krok 3

Krok 4

Z tak przygotowanego ciasta uformuj dłońmi zacierki.

Zupa zacierkowa - Krok 4

Krok 5

Gotowe zacierki wrzuć do zupy i gotuj jeszcze 5 min. Następnie dodaj boczek i podawaj.

Zupa zacierkowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do zup będzie koperek lub natka pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa zacierkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej