Myślę, że wiele osób zna ten smak z dzieciństwa. Zupa dyniowa w wersji polskiej jest delikatna, słodka, gotowana na mleku. Wzbogacona dodatkiem migdałów i suszonych owoców. Właśnie taką zupę pamiętam z dzieciństwa. Może i Wy zechcecie jej spróbować?

Polska zupa z dyni na mleku:
Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 500 g dyni, najlepiej piżmowej wcześniej upieczonej
- mleko 3,2 %
- 150 g masła
- 1 kostka rosołowa Knorr drobiowa
- ½ łyżki miodu
- goździki
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cytryna
- 100 ml kwaśnej śmietany
- kilka suszonych moreli
- kilka łyżek płatków migdałów

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej w ten sposób zasmażki dolej mleko i dokładnie rozprowadź, dodaj miąższ dyni cynamon, goździki, miód i kostkę rosołową. Całość gotuj około 10 minut, po tym czasie zupę dokładnie zmiksuj i przecedź przez drobne sito. Gęstość zupy możesz regulować dodając więcej mleka.

Gotową zupę dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką śmietany, kawałkami suszonej moreli i płatkami migdałów.

Taka zupa to, moim zdaniem, idealny pomysł dla naszych milusińskich. Myślę, że trudno się oprzeć jej niepowtarzalnemu, lekko orzechowemu smakowi i pięknej barwie.

Zapraszam do gotowania.