Myślę, że wiele osób zna ten smak z dzieciństwa. Zupa dyniowa w wersji polskiej jest delikatna, słodka, gotowana na mleku. Wzbogacona dodatkiem migdałów i suszonych owoców. Właśnie taką zupę pamiętam z dzieciństwa. Może i Wy zechcecie jej spróbować?
Polska zupa z dyni na mleku:
 Porcja dla 8 osób
 Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
 - 500 g dyni, najlepiej piżmowej wcześniej upieczonej
 - mleko 3,2 %
 - 150 g masła
 - 1 kostka rosołowa Knorr drobiowa
 - ½ łyżki miodu
 - goździki
 - szczypta cynamonu
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 cytryna
 - 100 ml kwaśnej śmietany
 - kilka suszonych moreli
 - kilka łyżek płatków migdałów
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej w ten sposób zasmażki dolej mleko i dokładnie rozprowadź, dodaj miąższ dyni cynamon, goździki, miód i kostkę rosołową. Całość gotuj około 10 minut, po tym czasie zupę dokładnie zmiksuj i przecedź przez drobne sito. Gęstość zupy możesz regulować dodając więcej mleka.
Gotową zupę dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką śmietany, kawałkami suszonej moreli i płatkami migdałów.
Taka zupa to, moim zdaniem, idealny pomysł dla naszych milusińskich. Myślę, że trudno się oprzeć jej niepowtarzalnemu, lekko orzechowemu smakowi i pięknej barwie.
Zapraszam do gotowania.











Komentarze (0)