Wprawdzie pochodzi z cieplejszych krajów, jednak w Polsce ma wielu miłośników. Kształtem przypomina trochę tykwę lub gruszkę. Miąższ jest ciemno żółty, miękki i bardzo wonny o charakterystycznym zapachu piżma. Ma także znacznie więcej smaku niż inne odmiany dyni. Jest słodsza i ma taką orzechową nutę. Najbardziej popularną odmiana tego gatunku jest Butternut.
To moja ulubiona odmiana, śmiało mogę powiedzieć o niej - dynia szefa kuchni. Nie jest ona zbyt wielkich rozmiarów, więc spokojnie podobnie jak z dynią Hokkaido starcza na cztery do pięciu gotowań. Po ugotowaniu miąższ tej dyni jest zwarty jędrny, ale łatwo się rozpada, dlatego lubię z tej dyni przygotowywać zupy a także dania z kuchni indyjskiej, pikantnej, bogatej w przyprawy korzenne. Wspominałem już jak bardzo fascynują mnie indyjskie smaki.
https://www.przepisy.pl/przepis/krem-z-dyni-z-ziemniakami-i-jablkiem-1
Dynia, z natury łagodna bardzo dobrze komponuje się z wszelkimi pikantnymi, charakterystycznymi w smaku dodatkami. Wspominałem już o curry, ale to zaledwie początek. Co powiecie na zupę dyniową w wersji hiszpańskiej, z pomidorami i kiełbasą chorizo?
Hiszpańska zupa z dyni z chorizo:
Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 600 g miąższu upieczonej dyni piżmowej
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów pelati z puszki
- 100 g masła
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 kostka rosołowa drobiowa Knorr
- 200 ml śmietany 22%
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 100 g kiełbasy chorizo
- 20 g prażonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, pokrój na małe kawałki i podsmaż na maśle. Dodaj dynię i całość smaż przez kilka minut. Dodaj 2 litry wody oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodaj pomidory, kostkę rosołową Knorr i przyprawy: kmin rzymski, kurkumę i ostrą paprykę. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut do momentu gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj i przecedź przez sito. Dodaj śmietanę. Podsmaż plasterki kiełbasy chorizo na chrupko. Zupę podawaj udekorowaną chorizo i prażonymi pestkami dyni.
O zupach dyniowych mógłbym bez końca. Mam tyle przepisów w zanadrzu. Kolejne w następnym blogowym wpisie. Zapraszam.
Komentarze (0)