Temat dyni wydaje się być kolejnym z gatunku nieskończonych. A wszystko dlatego, że jest tak wiele rodzajów dyni, każdy jednak trochę inny i wart, moim zdaniem, poznania. Dzisiaj chciałbym przedstawić dynię piżmową.

Wprawdzie pochodzi z cieplejszych krajów, jednak w Polsce ma wielu miłośników. Kształtem przypomina trochę tykwę lub gruszkę. Miąższ jest ciemno żółty, miękki i bardzo wonny o charakterystycznym zapachu piżma. Ma także znacznie więcej smaku niż inne odmiany dyni. Jest słodsza i ma taką orzechową nutę. Najbardziej popularną odmiana tego gatunku jest Butternut.

To moja ulubiona odmiana, śmiało mogę powiedzieć o niej - dynia szefa kuchni. Nie jest ona zbyt wielkich rozmiarów, więc spokojnie podobnie jak z dynią Hokkaido starcza na cztery do pięciu gotowań. Po ugotowaniu miąższ tej dyni jest zwarty jędrny, ale łatwo się rozpada, dlatego lubię z tej dyni przygotowywać zupy a także dania z kuchni indyjskiej, pikantnej, bogatej w przyprawy korzenne. Wspominałem już jak bardzo fascynują mnie indyjskie smaki.

A teraz temat, na który z pewnością czekaliście. Zupy z dyni. Zacznijmy może od tego, że zupa z dyni to murowany sukces kulinarny. Intensywna w kolorze (moim zdaniem pomarańczowy poprawia nastrój :) ), kremowa, puszysta. To po prostu odpowiednik miękkiego, ciepłego koca na jesienne i zimowe wieczory. Dynię gotuje się bardzo szybko. Zupa krem z dyni to, przy właściwym planowaniu, zadanie na pół godziny. Dynia uwielbia towarzystwo rozmaitych warzyw, owoców, ziół i przypraw. Z całego świata. Na początek proponuję połączenie dwóch jesiennych gwiazd. Dyni i jabłek.

https://www.przepisy.pl/przepis/krem-z-dyni-z-ziemniakami-i-jablkiem-1

Dynia, z natury łagodna bardzo dobrze komponuje się z wszelkimi pikantnymi, charakterystycznymi w smaku dodatkami. Wspominałem już o curry, ale to zaledwie początek. Co powiecie na zupę dyniową w wersji hiszpańskiej, z pomidorami i kiełbasą chorizo?

Hiszpańska zupa z dyni z chorizo:
Porcja dla 8 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- 600 g miąższu upieczonej dyni piżmowej
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów pelati z puszki
- 100 g masła
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 kostka rosołowa drobiowa Knorr
- 200 ml śmietany 22%
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 100 g kiełbasy chorizo
- 20 g prażonych pestek dyni

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, pokrój na małe kawałki i podsmaż na maśle. Dodaj dynię i całość smaż przez kilka minut. Dodaj 2 litry wody oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodaj pomidory, kostkę rosołową Knorr i przyprawy: kmin rzymski, kurkumę i ostrą paprykę. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut do momentu gdy dynia i ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj i przecedź przez sito. Dodaj śmietanę. Podsmaż plasterki kiełbasy chorizo na chrupko. Zupę podawaj udekorowaną chorizo i prażonymi pestkami dyni.

O zupach dyniowych mógłbym bez końca. Mam tyle przepisów w zanadrzu. Kolejne w następnym blogowym wpisie. Zapraszam.