Po wyjęciu z piekarnika jest aromatyczna i pełna smaku. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub podstawa potraw. Jak upiec dynię? – wyjaśniamy.

Jak upiec dynię hokkaido/piżmową? – 3 kroki

Pamiętaj o tych prostych trikach, a przygotowanie dyni w piekarniku będzie łatwe:

1. Wybierz odpowiedni rodzaj dyni: smaczne będą hokkaido i piżmowa – ta pierwsza posiada miękką skórkę, której nie trzeba obierać i nie rozpada się podczas pieczenia. Z kolei piżmowa ma orzechowy, lekko słodkawy posmak – będzie odpowiednia jako podstawa zupy kremu z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami.

2. Przygotuj dynię: najpierw pozbaw ją pestek, a następnie pokrój na grube kawałki i oprósz aromatycznymi przyprawami. Z dynią dobrze skomponują się: wyrazisty imbir, pikantne chili oraz curry – mieszanka o intensywnym aromacie. Kawałki warzywa przed pieczeniem warto skropić z wierzchu oliwą lub olejem z pestek winogron – dzięki temu nie wysuszą się i będą delikatnie chrupiące.

3. Piecz do miękkości: w dobrze rozgrzanym piekarniku. Kawałki dyni umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Długość pieczenia zależy od wielkości pokrojonych kawałków – średnio jest to od 20 do 40 minut. Z kolei odpowiednia temperatura to 180⁰ C.

Upieczone warzywo podawaj jako samodzielną przekąskę lub wykorzystaj je jako bazę do innych dań. Smaczna będzie np. pieczona dynia z rozmarynową nutą. Wypróbuj również suflet z pieczonej dyni, który najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Skoro już wiesz jak upiec dynię, sprawdź również kilka innych przepisów na jej wykorzystanie. Wybierz swój ulubiony i zacznij przygotowania. Życzymy wielu udanych dań!