Składniki
200 gramów
1 łyżka
20 gramów
20 gramów
250 mililitrów
6 sztuk
10 sztuk
1 szczypta
100 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania foremek. Wysmaruj je miękkim masłem i wysyp mąką.
Krok 2
Dynię skrop oliwą i upiecz w 140 °C przez 40 minut. Po tym czasie, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i przetrzyj przez sito na gładkie puree.
Krok 3
Masło (20 g) rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i chwilę zasmaż. Następnie wlej mleko, energicznie wymieszaj i zagotuj. Powstanie klasyczny sos beszamel.
Krok 4
Do sosu dodaj puree z dyni, przyprawę Knorr, żółtka i stary ser. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić, masa powinna być ciepła i gładka.
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie połącz masę serowo-dyniową z pianą.
Krok 6
Przełóż masę sufletową do ¾ wysokości foremek. Następnie przetrzyj rant najlepiej kciukiem, aby wyrównać masę. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 6-8 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Suflet z pieczonej dyni
Suflet to potrawa, która kojarzy się z wysokim stopniem trudności, z którym poradzą sobie wyłącznie profesjonalni szefowie kuchni. Nic bardziej mylnego – owszem, jest ono daniem nieco kapryśnym, lecz wystarczy, że zastosujesz się do kilku podstawowych porad, a wyczarujesz danie, które zachwyci twoich gości. Suflet kojarzy się głównie z deserem – w restauracjach można spotkać suflety czekoladowe, bananowe czy z wiśniami. Jeżeli jednak dodamy do niego ser lub ulubione warzywa, na przykład dynię, stanie się on doskonałym słonym smakołykiem, idealnym na przyjęcia. Przyrządzając go, pamiętaj, aby ściśle trzymać się gramatury poszczególnych składników, kolejności przygotowania oraz właściwej temperatury w piecu. Najlepiej wychodzi on w porcelanowych foremkach wysmarowanych uprzednio tłuszczem. Jest to bardzo ważne ponieważ nawet najmniejszy kawałek nieposmarowanej foremki sprawić może, że ciasto w tym miejscu stanie. Równie istotne jest to, by suflet podawać od razu po jego przygotowaniu.