Suflet z pieczonej dyni - idealny przepis na jesienne dni | Przepisy.pl pixel

Suflet z pieczonej dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

541 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

20 gramów

20 gramów

250 mililitrów

6 sztuk

10 sztuk

1 szczypta

100 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania foremek. Wysmaruj je miękkim masłem i wysyp mąką.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 1

Krok 2

Dynię skrop oliwą i upiecz w 140 °C przez 40 minut. Po tym czasie, gdy dynia lekko ostygnie, obierz ją ze skórki i przetrzyj przez sito na gładkie puree.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 2

Krok 3

Masło (20 g) rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i chwilę zasmaż. Następnie wlej mleko, energicznie wymieszaj i zagotuj. Powstanie klasyczny sos beszamel.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj puree z dyni, przyprawę Knorr, żółtka i stary ser. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić, masa powinna być ciepła i gładka.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie, lecz szybko i sprawnie połącz masę serowo-dyniową z pianą.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 5

Krok 6

Przełóż masę sufletową do ¾ wysokości foremek. Następnie przetrzyj rant najlepiej kciukiem, aby wyrównać masę. Piecz suflet we wcześniej rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 6-8 minut. Suflet podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Suflet z pieczonej dyni - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 19.08.2016

    Podzielamy tę opinię :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego magazynu - https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/dynia :) Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial , 19.08.2016

    Dynia smaczna jest, zdrowa i godna polecenia, z ktorej mozna przyrzadzic mnostwo smakowitych potraw :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet z pieczonej dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zielony sznycel
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet z pieczonej dyniSuflet z pieczonej dyni

Suflet to potrawa, która kojarzy się z wysokim stopniem trudności, z którym poradzą sobie wyłącznie profesjonalni szefowie kuchni. Nic bardziej mylnego – owszem, suflet jest daniem nieco kapryśnym, lecz wystarczy, że zastosujesz się do kilku podstawowych porad, a wyczarujesz danie, które zachwyci twoich gości. Suflet kojarzy się głównie z deserem – w restauracjach można spotkać suflety czekoladowe, bananowe czy z wiśniami. Jeżeli jednak dodamy do sufletu ser lub ulubione warzywa, na przykład dynię, stanie się on doskonałym słonym smakołykiem, idealnym na przyjęcia. Przyrządzając suflet, pamiętaj, aby ściśle trzymać się gramatury poszczególnych składników, kolejności przygotowania oraz właściwej temperatury w piecu. Najlepiej suflet wychodzi w porcelanowych foremkach wysmarowanych uprzednio tłuszczem. Jest to bardzo ważne ponieważ nawet najmniejszy kawałek nieposmarowanej foremki sprawić może, że ciasto w tym miejscu stanie. Równie istotne jest to, by suflet podawać od razu po jego przygotowaniu.