
Składniki
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
null
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
0.25 szklanki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia spraw, podziel na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
Krok 2
Z każdego kawałka zdejmij skórę. Posyp solą i pieprzem. Dzwonka obtocz w mące i smaż na oleju po 4 minuty z każdej strony.
Krok 3
Cebule pokrój na ćwiartki.
Krok 4
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, na niej kawałki cebuli, po czym zalej 2 szklankami wrzącej wody. Posyp pokruszonym liściem laurowym, pieprzem i natką pietruszki.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 6
Zrób sos: zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
Krok 7
10 minut przed końcem pieczenia do ryby dodaj sos, wymieszaj, by połączył się z sosem z ryby.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej