Składniki
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
null
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
0.25 szklanki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia spraw, podziel na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
Krok 2
Z każdego kawałka zdejmij skórę. Posyp solą i pieprzem. Dzwonka obtocz w mące i smaż na oleju po 4 minuty z każdej strony.
Krok 3
Cebule pokrój na ćwiartki.
Krok 4
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, na niej kawałki cebuli, po czym zalej 2 szklankami wrzącej wody. Posyp pokruszonym liściem laurowym, pieprzem i natką pietruszki.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 6
Zrób sos: zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
Krok 7
10 minut przed końcem pieczenia do ryby dodaj sos, wymieszaj, by połączył się z sosem z ryby.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej