
Składniki
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
null
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
0.25 szklanki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia spraw, podziel na dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut.
Krok 2
Z każdego kawałka zdejmij skórę. Posyp solą i pieprzem. Dzwonka obtocz w mące i smaż na oleju po 4 minuty z każdej strony.
Krok 3
Cebule pokrój na ćwiartki.
Krok 4
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, na niej kawałki cebuli, po czym zalej 2 szklankami wrzącej wody. Posyp pokruszonym liściem laurowym, pieprzem i natką pietruszki.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 6
Zrób sos: zmiksuj dokładnie wszystkie składniki.
Krok 7
10 minut przed końcem pieczenia do ryby dodaj sos, wymieszaj, by połączył się z sosem z ryby.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej