Dania z Karpiem
73 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (73) 
łatwe
średnie
średnie
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
trudne
średnie
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Dania z karpiem
Karp zajmuje główną pozycją w karcie wigilijnego menu. Choć kojarzony jest przede wszystkim jako świąteczna potrawa, to warto go również jeść na co dzień. Szczególnie, że sposobów na jego przyrządzenie jest nieskończenie wiele. Można go zapiekać, faszerować, dusić, gotować, serwować w galarecie, w naleśnikowym cieście, a nawet w czekoladzie czy pierogach. To, co do niego dodasz, zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań i fantazji. Idealnie będzie się komponował z grzybami, warzywami, miodem, bakaliami czy majonezem. Wybierając karpia, zawsze zwracaj uwagę na jego wygląd. Skóra ryby powinna być gładka, bez żadnych ran lub obtarć. Mniejsze okazy, które ważą nieco ponad 1 kg mają delikatne mięso, jednak sporą ilość ości. Odwrotnie jest w przypadku karpi, których waga waha się w granicach 2-2,5 kg (ich mięso jest twardsze i nie tak soczyste, za to ilość ości zdecydowanie mniejsza). Po zakupie świeżej ryby musisz ją wyfiletować. Jak to zrobić? Najpierw, zeskrob łuski. Następnie natknij ukośnie karpia tuż przy głowie aż do kręgosłupa. Cięcie prowadź wzdłuż grzbietu, a z odciętych filetów ostrożnie zdejmij skórę. Karpia możesz podać w jasnym sosie z rodzynkami, faszerowanego po żydowsku z burakami i kopytkami, a nawet w postaci zupy rybnej. By uniknąć ości, przecedź zupę przez gęste sito. Koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny, dzięki czemu zupa stanie się idealnie kremowa. Gotowe danie serwuj z grzankami. Jeśli chcesz, aby karp został podany na zimno, przyrządź go w galarecie. Galaretę przygotujesz z bulionu warzywnego i żelatyny. Rozprowadź żelatynę w niewielkiej ilości gorącego płynu, a następnie dodaj do pozostałej części wywaru. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale również pięknie się prezentowało, poszczególne składniki poukładaj warstwami, a półmisek udekoruj plastrami cytryny oraz koperkiem lub natką pietruszki. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na słodkowodnego karpia i zobacz, w jaki sposób możesz go szybko i smakowicie przyrządzić!