Dania z karpiem

75 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (75)

Karp smażony w panierce

81

łatwe

50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Uriel - karp smażony

134

średnie

60 min.
Smażony karp najczęściej gości na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale ta smac...
Karp po żydowsku

58

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Karp w galarecie

80

średnie

90 min.
Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polsk...
Karp po żydowsku

33

średnie

90 min.
Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inn...
Karp smażony z masłem czosnkowym

30

łatwe

45 min.
Jeśli zastanawiasz się, co podać podczas tegorocznej Wigilii, koniecznie wypróbuj przepis na smaż...
Zupa rybna z karpia

35

średnie

60 min.
Zupa rybna ma w Polsce złą sławę, a zupełnie niesłusznie. To jeden z najbardziej aromatycznych i...
Halaszle – rybna zupa z karpia

15

łatwe

60 min.
Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele...
Karp w soli

17

łatwe

15 min.
Szukasz inspiracji na niebanalne podanie karpia? Dobrym sposobem może okazać się umieszczenie go...
Karp smażony na maśle

23

średnie

30 min.
Karp nie musi być wyłącznie daniem wigilijnym. Jest tak pyszny, że powinien znacznie częściej goś...
Karp smażony

23

łatwe

30 min.
Karp to ryba o wyjątkowym smaku, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu. Obto...
Karp smażony w chrupiącej panierce

15

łatwe

45 min.
Karpia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak jeśli poszukujesz propozycji prostej i...
Karp faszerowany

23

trudne

90 min.
Karp faszerowany to bardziej wykwintny sposób podania pojawiającej się na wigilijnym stole ryby...
Karp pieczony

19

średnie

60 min.
Lubisz ryby lub po prostu masz ochotę na danie rybne? Ta propozycja na karpia pieczonego jest dos...
Karp oblany masłem

30

średnie

30 min.
Karp z tego przepisu to doskonała propozycja nie tylko na wigilijny wieczór. Zanim zaczniesz przy...
Gałki rybne

18

średnie

60 min.
Z delikatnego rybiego mięsa przyrządzisz wyśmienite pulpeciki, które podasz zarówno na obiad, jak...
Karp Wigilijny

12

łatwe

60 min.
Karp to jedna z potraw, bez których trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Wybierając tę ryb...
Karp w galarecie po żydowsku

11

łatwe

90 min.
Karp w galarecie po żydowsku to jedno z wielu dań wywodzących się z kuchni koszernej. Współcześni...
Karp na sposób wschodni

10

średnie

60 min.
Jeśli szukasz dania, które łączy w sobie delikatny smak ryby z aromatycznymi przyprawami, karp na...
Karp pieczony w pomarańczach

11

łatwe

60 min.
Pieczony karp jest dobrą propozycją nie tylko na wigilijną kolację. Sprawdzi się bowiem również j...
Karp w szarym sosie z bakaliami

10

łatwe

60 min.
Karp w szarym sosie z bakaliami to klasyczna potrawa wigilijna. Do jej przygotowania potrzebujesz...
Karp w cieście

11

średnie

60 min.
Karp w cieście to efektowna forma podania popularnej ryby wigilijnej. Oprawioną już rybę delikatn...
Karp w jasnym sosie z rodzynkami

3

łatwe

45 min.
Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie wigilijnej potrawy, koniecznie wypróbuj przepis...
Karp faszerowany po żydowsku z kopytkami

6

średnie

60 min.
Karp faszerowany po żydowsku to doskonały sposób na przygotowanie wigilijnej potrawy. Sekret tego...
Karp w piwie

10

łatwe

60 min.
Karp w piwie to słodko-wytrawna kompozycja smaków. Danie chętnie przyrządzane jest zwłaszcza w ok...
Juszka wigilijna

1

łatwe

45 min.
Dla tych, którzy mogą nie wiedzieć, przyda się pewnie krótkie wytłumaczenie – juszka jest popular...
Karp faszerowany po żydowsku z burakami

2

średnie

60 min.
Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest altern...
Karp w szarym sosie

8

trudne

60 min.
Karp to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Podany ze słodko-pikantnym sosem na bazie miodu...
Solanka z karpia

2

łatwe

45 min.
Solanka, zwana inaczej solianką, jest daniem kuchni rosyjskiej, popularnym także na Ukrainie i Bi...
Raki z karpiem po sudecku

3

średnie

30 min.
Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie karpia podawanego na Wigilię, koniecznie sprawdź ten przepi...
Karp prawdziwy na trójniaku

6

łatwe

60 min.
Karp prawdziwy na trójniaku łączy w sobie delikatny smak ryby ze słodkim miodem. Doskonałym uzupe...
Karp smażony w mące

3

łatwe

45 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z karpiemDania z karpiem

Karp zajmuje główną pozycją w karcie wigilijnego menu. Choć kojarzony jest przede wszystkim jako świąteczna potrawa, to warto go również jeść na co dzień. Szczególnie, że sposobów na jego przyrządzenie jest nieskończenie wiele. Można go zapiekać, faszerować, dusić, gotować, serwować w galarecie, w naleśnikowym cieście, a nawet w czekoladzie czy pierogach. To, co do niego dodasz, zależy wyłącznie od Twoich kulinarnych upodobań i fantazji. Idealnie będzie się komponował z grzybami, warzywami, miodem, bakaliami czy majonezem. Wybierając karpia, zawsze zwracaj uwagę na jego wygląd. Skóra ryby powinna być gładka, bez żadnych ran lub obtarć. Mniejsze okazy, które ważą nieco ponad 1 kg mają delikatne mięso, jednak sporą ilość ości. Odwrotnie jest w przypadku karpi, których waga waha się w granicach 2-2,5 kg (ich mięso jest twardsze i nie tak soczyste, za to ilość ości zdecydowanie mniejsza). Po zakupie świeżej ryby musisz ją wyfiletować. Jak to zrobić? Najpierw, zeskrob łuski. Następnie natknij ukośnie karpia tuż przy głowie aż do kręgosłupa. Cięcie prowadź wzdłuż grzbietu, a z odciętych filetów ostrożnie zdejmij skórę. Karpia możesz podać w jasnym sosie z rodzynkami, faszerowanego po żydowsku z burakami i kopytkami, a nawet w postaci zupy rybnej. By uniknąć ości, przecedź zupę przez gęste sito. Koniecznie zapraw ją śmietaną, mąką i odrobiną kaszy manny, dzięki czemu zupa stanie się idealnie kremowa. Gotowe danie serwuj z grzankami. Jeśli chcesz, aby karp został podany na zimno, przyrządź go w galarecie. Galaretę przygotujesz z bulionu warzywnego i żelatyny. Rozprowadź żelatynę w niewielkiej ilości gorącego płynu, a następnie dodaj do pozostałej części wywaru. Aby danie nie tylko dobrze smakowało, ale również pięknie się prezentowało, poszczególne składniki poukładaj warstwami, a półmisek udekoruj plastrami cytryny oraz koperkiem lub natką pietruszki. Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na słodkowodnego karpia i zobacz, w jaki sposób możesz go szybko i smakowicie przyrządzić!