Juszka wigilijna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Juszka wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2000 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, rybę oczyść i włóż do garnka.

Juszka wigilijna - Krok 1

Krok 2

Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pół godziny, ostudź.

Juszka wigilijna - Krok 2

Krok 3

Przecedź i rozdrobnij mięso rybie. Ugotowaną i przestudzoną marchew z wywaru posiekaj i znów dodaj do wywaru, zagotuj.

Juszka wigilijna - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekany koperek, ewentualnie dopraw do smaku, podawaj z ziemniakami.

Juszka wigilijna - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Juszka wigilijnaJuszka wigilijna

Dla tych, którzy mogą nie wiedzieć, przyda się pewnie krótkie wytłumaczenie – juszka jest popularną ukraińską zupą, która często pojawia się także na polskich stołach, zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować juszkę wigilijną. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest ryba lub tylko sama rybia głowa, z której należy usunąć oczy i skrzela. Dobrze, jeśli będzie to karp, ale sprawdzą się także inne ryby słodkowodne, czyli np. karaś, lin lub leszcz. Wywar do zupy gotuje się z warzyw, takich jak: cebula, seler i marchewka oraz przyprawia liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Pod koniec gotowania do garnka z zupą wsyp także posiekany koperek. Aby nadać potrawie jeszcze bardziej wigilijny i wykwintny charakter, dodaj do niej suszone prawdziwki, wcześniej namoczone, podgotowane i pokrojone w paski. Juszkę podawaj na gorąco z dodatkiem pokrojonych w grubą kostkę, ugotowanych ziemniaków. Wypróbuj nasz przepis na tę oryginalną, świąteczną potrawę.