Juszka wigilijna przepis – Zobacz na przepisy.pl

Juszka wigilijna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2000 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, rybę oczyść i włóż do garnka.

Juszka wigilijna - Krok 1

Krok 2

Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pół godziny, ostudź.

Juszka wigilijna - Krok 2

Krok 3

Przecedź i rozdrobnij mięso rybie. Ugotowaną i przestudzoną marchew z wywaru posiekaj i znów dodaj do wywaru, zagotuj.

Juszka wigilijna - Krok 3

Krok 4

Dodaj posiekany koperek, ewentualnie dopraw do smaku, podawaj z ziemniakami.

Juszka wigilijna - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juszka wigilijna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pomidorowa z makaronem
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Juszka wigilijnaJuszka wigilijna

Dla tych, którzy mogą nie wiedzieć, przyda się pewnie krótkie wytłumaczenie – juszka jest popularną ukraińską zupą, która często pojawia się także na polskich stołach, zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować juszkę wigilijną. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest ryba lub tylko sama rybia głowa, z której należy usunąć oczy i skrzela. Dobrze, jeśli będzie to karp, ale sprawdzą się także inne ryby słodkowodne, czyli np. karaś, lin lub leszcz. Wywar do zupy gotuje się z warzyw, takich jak: cebula, seler i marchewka oraz przyprawia liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Pod koniec gotowania do garnka z zupą wsyp także posiekany koperek. Aby nadać potrawie jeszcze bardziej wigilijny i wykwintny charakter, dodaj do niej suszone prawdziwki, wcześniej namoczone, podgotowane i pokrojone w paski. Juszkę podawaj na gorąco z dodatkiem pokrojonych w grubą kostkę, ugotowanych ziemniaków. Wypróbuj nasz przepis na tę oryginalną, świąteczną potrawę.