Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
5 sztuk
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2000 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz, rybę oczyść i włóż do garnka.
Krok 2
Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj pół godziny, ostudź.
Krok 3
Przecedź i rozdrobnij mięso rybie. Ugotowaną i przestudzoną marchew z wywaru posiekaj i znów dodaj do wywaru, zagotuj.
Krok 4
Dodaj posiekany koperek, ewentualnie dopraw do smaku, podawaj z ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Juszka wigilijna
Dla tych, którzy mogą nie wiedzieć, przyda się pewnie krótkie wytłumaczenie – juszka jest popularną ukraińską zupą, która często pojawia się także na polskich stołach, zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować juszkę wigilijną. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest ryba lub tylko sama rybia głowa, z której należy usunąć oczy i skrzela. Dobrze, jeśli będzie to karp, ale sprawdzą się także inne ryby słodkowodne, czyli np. karaś, lin lub leszcz. Wywar do zupy gotuje się z warzyw, takich jak: cebula, seler i marchewka oraz przyprawia liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Pod koniec gotowania do garnka z zupą wsyp także posiekany koperek. Aby nadać potrawie jeszcze bardziej wigilijny i wykwintny charakter, dodaj do niej suszone prawdziwki, wcześniej namoczone, podgotowane i pokrojone w paski. Juszkę podawaj na gorąco z dodatkiem pokrojonych w grubą kostkę, ugotowanych ziemniaków. Wypróbuj nasz przepis na tę oryginalną, świąteczną potrawę.