Zalewajka I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zalewajka I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

356 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

381 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

2 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 1,5 litra). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.

Zalewajka I - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i zrumień.

Zalewajka I - Krok 2

Krok 3

Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.

Zalewajka I - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas żurowy.

Zalewajka I - Krok 4

Krok 5

Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj.

Zalewajka I - Krok 5

Krok 6

Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zalewajka I - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 07.04.2022

    Zahartowana to znaczy rozprowadzona w osobnym naczyniu z odrobina goracej cieczy tutaj zupy. To po to aby smietana nie zwazyla sie. Jedynie 30 % mozna lac bezposrednio do zupy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Art

    Art , 15.03.2022

    Co to jest zahartowana śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Panie Zygmuncie, zdecydowanie chochlik :) Dziękujemy za wyłapanie go, prawidłowa ilość (widoczna już w przepisie) to 1,5 litra wody i 300 g ziemniaków. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Czekaj

    Zygmunt Czekaj , 05.12.2015

    5 litrów wody??? Na 60 dkg ziemniaków? Chochlik drukarski, czy gotujemy dla kompanii wojska przy deficycie budżetowym?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zalewajka IZalewajka I

Zalewajka to zupa bardzo znana w polskiej kuchni ludowej. Zasadniczo zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ma lekko kwaskowy smak z charakterystyczną nutą wędzonego boczku i smażonej cebuli. Ważnym dodatkiem do zupy są miękkie, ale nierozgotowane kostki ziemniaków, intensywnie pachnące liście laurowe i przyciągające wzrok oka tłuszczu. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami, wytopionym boczkiem, cebulką i kiełbasą dodaj zakwas żurowy – szklanka powinna wystarczyć, i kostkę Knorr bulion na wędzonym boczku. Po zagotowaniu przypraw zupę zalewajkę z kiełbasą śmietaną, solą i pieprzem. W 45 minut uzyskasz 8 porcji tego fantastycznego dania! W XIX wieku zalewajka kaszubska stanowiła główne pożywienie na śniadanie, obiad i kolację, naprzemiennie z żurami, barszczami i innymi polewkami. Jesteśmy pewni, że twojej rodzinie także posmakuje ta wyjątkowa zupa. Co ważne, przepis na zalewajkę z kiełbasą i ziemniakami jest prosty w przygotowaniu, a składniki powszechnie dostępne.

Dla kogo?

Zalewajka na kiełbasie to propozycja nie tylko dla tych z was, którzy uwielbiają staropolską kuchnię, ale także dla osób chcących dopiero odkryć dawne smaki, jakie gościły w domach naszych przodków.

Na jaką okazję?

Tradycyjny polski obiad? Zupa zalewajka z kiełbasą! Przepis na tę zupę doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie i uzupełnienie codziennego jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Zalewajka radomszczańska, a także zalewajka z zasmażką zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.

Dla urozmaicenia:

W niektórych regionach kraju przepis na zalewajkę z kiełbasą wzbogaca się pieczywem! Wystarczy, że do gotowej zupy podasz kromkę świeżego chleba. Będzie pysznie!