Składniki
1 szklanka
1
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
2 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 1,5 litra). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.
Krok 2
Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i zrumień.
Krok 3
Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.
Krok 4
Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas żurowy.
Krok 5
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj.
Krok 6
Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zalewajka I
Zalewajka to jasnożółta kremowa, gęsta i aromatyczna, bardzo znana w polskiej kuchni ludowej, zupa. Na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego wpisana została zalewajka radomszczańska a także zalewajka z zasmażką. Na tej liście jest też zasmażka świetokrzyska. Generalnie zalewajka ma lekko kwaskowy smak z charakterystyczną nutą wędzonego boczku i smażonej cebuli. Pływają w niej kawałki pachnącej kiełbasy, miękkie, lecz nierozgotowane kostki ziemniaków, intensywne liście laurowe i przyciągające wzrok oczka tłuszczu. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami, wytopionym boczkiem, cebulką i kiełbasą dodaj zakwas żurowy - szklanka powinna wystarczyć (kiedyś tanim sposobem robiono go samodzielnie) i kostkę Knorr bulion na wędzonym boczku. Po zagotowaniu przypraw potrawę śmietaną, solą i pieprzem. W 45 minut uzyskasz 8 porcji tego fantastycznego dania. W XIX wieku zalewajka stanowiła główne pożywienie na śniadanie, obiad i kolację, naprzemiennie z żurami, barszczami i innymi polewkami. Twojej rodzinie także może uzależniająco posmakować. Zalewajka jest prosta w przygotowaniu, a składniki łatwe do zdobycia i powszechnie dostępne.