
Składniki
1 szklanka
1
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
2 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 1,5 litra). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.

Krok 2
Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i zrumień.

Krok 3
Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.

Krok 4
Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas żurowy.

Krok 5
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj.

Krok 6
Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zalewajka I
Zalewajka to zupa bardzo znana w polskiej kuchni ludowej. Zasadniczo zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ma lekko kwaskowy smak z charakterystyczną nutą wędzonego boczku i smażonej cebuli. Ważnym dodatkiem do zupy są miękkie, ale nierozgotowane kostki ziemniaków, intensywnie pachnące liście laurowe i przyciągające wzrok oka tłuszczu. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami, wytopionym boczkiem, cebulką i kiełbasą dodaj zakwas żurowy – szklanka powinna wystarczyć, i kostkę Knorr bulion na wędzonym boczku. Po zagotowaniu przypraw zupę zalewajkę z kiełbasą śmietaną, solą i pieprzem. W 45 minut uzyskasz 8 porcji tego fantastycznego dania! W XIX wieku zalewajka kaszubska stanowiła główne pożywienie na śniadanie, obiad i kolację, naprzemiennie z żurami, barszczami i innymi polewkami. Jesteśmy pewni, że twojej rodzinie także posmakuje ta wyjątkowa zupa. Co ważne, przepis na zalewajkę z kiełbasą i ziemniakami jest prosty w przygotowaniu, a składniki powszechnie dostępne.
Dla kogo?
Zalewajka na kiełbasie to propozycja nie tylko dla tych z was, którzy uwielbiają staropolską kuchnię, ale także dla osób chcących dopiero odkryć dawne smaki, jakie gościły w domach naszych przodków.
Na jaką okazję?
Tradycyjny polski obiad? Zupa zalewajka z kiełbasą! Przepis na tę zupę doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie i uzupełnienie codziennego jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Zalewajka radomszczańska, a także zalewajka z zasmażką zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.
Dla urozmaicenia:
W niektórych regionach kraju przepis na zalewajkę z kiełbasą wzbogaca się pieczywem! Wystarczy, że do gotowej zupy podasz kromkę świeżego chleba. Będzie pysznie!