Zalewajka I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

285 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

2 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 1,5 litra). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.

Zalewajka I - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i zrumień.

Zalewajka I - Krok 2

Krok 3

Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.

Zalewajka I - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas żurowy.

Zalewajka I - Krok 4

Krok 5

Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj.

Zalewajka I - Krok 5

Krok 6

Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zalewajka I - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Panie Zygmuncie, zdecydowanie chochlik :) Dziękujemy za wyłapanie go, prawidłowa ilość (widoczna już w przepisie) to 1,5 litra wody i 300 g ziemniaków. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Czekaj

    Zygmunt Czekaj , 05.12.2015

    5 litrów wody??? Na 60 dkg ziemniaków? Chochlik drukarski, czy gotujemy dla kompanii wojska przy deficycie budżetowym?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zalewajka IZalewajka I

Zalewajka to jasnożółta kremowa, gęsta i aromatyczna, bardzo znana w polskiej kuchni ludowej, zupa. Na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego wpisana została zalewajka radomszczańska a także zalewajka z zasmażką. Na tej liście jest też zasmażka świetokrzyska. Generalnie zalewajka ma lekko kwaskowy smak z charakterystyczną nutą wędzonego boczku i smażonej cebuli. Pływają w niej kawałki pachnącej kiełbasy, miękkie, lecz nierozgotowane kostki ziemniaków, intensywne liście laurowe i przyciągające wzrok oczka tłuszczu. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami, wytopionym boczkiem, cebulką i kiełbasą dodaj zakwas żurowy - szklanka powinna wystarczyć (kiedyś tanim sposobem robiono go samodzielnie) i kostkę Knorr bulion na wędzonym boczku. Po zagotowaniu przypraw potrawę śmietaną, solą i pieprzem. W 45 minut uzyskasz 8 porcji tego fantastycznego dania. W XIX wieku zalewajka stanowiła główne pożywienie na śniadanie, obiad i kolację, naprzemiennie z żurami, barszczami i innymi polewkami. Twojej rodzinie także może uzależniająco posmakować. Zalewajka jest prosta w przygotowaniu, a składniki łatwe do zdobycia i powszechnie dostępne.