Zalewajka I przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zalewajka I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

289 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1021 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

2 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 1,5 litra). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.

Zalewajka I - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i zrumień.

Zalewajka I - Krok 2

Krok 3

Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.

Zalewajka I - Krok 3

Krok 4

Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas żurowy.

Zalewajka I - Krok 4

Krok 5

Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj.

Zalewajka I - Krok 5

Krok 6

Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Zalewajka I - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Panie Zygmuncie, zdecydowanie chochlik :) Dziękujemy za wyłapanie go, prawidłowa ilość (widoczna już w przepisie) to 1,5 litra wody i 300 g ziemniaków. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Czekaj

    Zygmunt Czekaj , 05.12.2015

    5 litrów wody??? Na 60 dkg ziemniaków? Chochlik drukarski, czy gotujemy dla kompanii wojska przy deficycie budżetowym?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zalewajka I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zalewajka IZalewajka I

Zalewajka to jasnożółta kremowa, gęsta i aromatyczna, bardzo znana w polskiej kuchni ludowej, zupa. Na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego wpisana została zalewajka radomszczańska a także zalewajka z zasmażką. Na tej liście jest też zasmażka świetokrzyska. Generalnie zalewajka ma lekko kwaskowy smak z charakterystyczną nutą wędzonego boczku i smażonej cebuli. Pływają w niej kawałki pachnącej kiełbasy, miękkie, lecz nierozgotowane kostki ziemniaków, intensywne liście laurowe i przyciągające wzrok oczka tłuszczu. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami, wytopionym boczkiem, cebulką i kiełbasą dodaj zakwas żurowy - szklanka powinna wystarczyć (kiedyś tanim sposobem robiono go samodzielnie) i kostkę Knorr bulion na wędzonym boczku. Po zagotowaniu przypraw potrawę śmietaną, solą i pieprzem. W 45 minut uzyskasz 8 porcji tego fantastycznego dania. W XIX wieku zalewajka stanowiła główne pożywienie na śniadanie, obiad i kolację, naprzemiennie z żurami, barszczami i innymi polewkami. Twojej rodzinie także może uzależniająco posmakować. Zalewajka jest prosta w przygotowaniu, a składniki łatwe do zdobycia i powszechnie dostępne.