
Składniki
1 szklanka
1
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
2 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 1,5 litra). Dodaj ziele angielskie i liście laurowego.

Krok 2
Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i zrumień.

Krok 3
Pokrój kiełbasę w kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.

Krok 4
Gdy ziemniaki będą miękkie wlej stopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie wlej zakwas żurowy.

Krok 5
Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i zagotuj.

Krok 6
Odstaw z ognia, dodaj zahartowaną śmietanę i przypraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zalewajka I
Zalewajka to zupa bardzo znana w polskiej kuchni ludowej. Zasadniczo zalewajka z kiełbasą i ziemniakami ma lekko kwaskowy smak z charakterystyczną nutą wędzonego boczku i smażonej cebuli. Ważnym dodatkiem do zupy są miękkie, ale nierozgotowane kostki ziemniaków, intensywnie pachnące liście laurowe i przyciągające wzrok oka tłuszczu. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami, wytopionym boczkiem, cebulką i kiełbasą dodaj zakwas żurowy – szklanka powinna wystarczyć, i kostkę Knorr bulion na wędzonym boczku. Po zagotowaniu przypraw zupę zalewajkę z kiełbasą śmietaną, solą i pieprzem. W 45 minut uzyskasz 8 porcji tego fantastycznego dania! W XIX wieku zalewajka kaszubska stanowiła główne pożywienie na śniadanie, obiad i kolację, naprzemiennie z żurami, barszczami i innymi polewkami. Jesteśmy pewni, że twojej rodzinie także posmakuje ta wyjątkowa zupa. Co ważne, przepis na zalewajkę z kiełbasą i ziemniakami jest prosty w przygotowaniu, a składniki powszechnie dostępne.
Dla kogo?
Zalewajka na kiełbasie to propozycja nie tylko dla tych z was, którzy uwielbiają staropolską kuchnię, ale także dla osób chcących dopiero odkryć dawne smaki, jakie gościły w domach naszych przodków.
Na jaką okazję?
Tradycyjny polski obiad? Zupa zalewajka z kiełbasą! Przepis na tę zupę doskonale sprawdzi się jako urozmaicenie i uzupełnienie codziennego jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Zalewajka radomszczańska, a także zalewajka z zasmażką zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa łódzkiego.
Dla urozmaicenia:
W niektórych regionach kraju przepis na zalewajkę z kiełbasą wzbogaca się pieczywem! Wystarczy, że do gotowej zupy podasz kromkę świeżego chleba. Będzie pysznie!