Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 302 Kcal | |
Tłuszcz | 19 g | 27 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 8 g | 38 % |
Węglowodany | 17 g | 6 % |
w tym cukry | 3 g | 3 % |
Błonnik | 3 g | - |
Białko | 19 g | 39 % |
Sól | 3 g | 51 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 244 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 8 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz z powierzchni powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.
- Krok 2Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
- Krok 3Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
- Krok 4Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
- Krok 5Przesyp zawartość torebki Barszcz biały Knorr do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
- Krok 6Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Następnie pokrój przygotowaną kiełbasę białą w plastry i dodaj do zupy, wraz z ziemniakami.
- Krok 7Barszcz gotuj jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw go do smaku dwoma łyżkami chrzanu, odrobiną majeranku oraz soli (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Wieńce z wawrzynu zdobiły kiedyś czoła zwycięzców olimpiad. Dziś ich listki to niezastąpiony dodatek do wielu dań – zwłaszcza zup, bigosów, sosów czy gulaszy. Rozetrzyj je w dłoniach, a uwolnisz esencjonalne olejki. Ten smak przeniesie Cię wprost na tureckie stragany, których bogaty asortyment przyprawia o zawrót głowy!

Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa. Bazą do jej przygotowania jest Barszcz biały Knorr, który należy ugotować na wywarze z włoszczyzną, i kiełbasą. Smak zupy wzbogaci przysmażona cebula z kawałeczkami wędzonego boczkiem, gęsta kwaśna śmietana oraz przyprawy i zioła: czosnek, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i pieprz – najlepiej świeżo mielony. Nie oszczędzaj na tych dodatkach, bo najlepszy barszcz biały to ten, który jest bardzo wyrazisty. Podając zupę koniecznie wkrój do niej kiełbasę na której wcześniej się gotowała. Niektórzy serwują ją w wydrążonym chlebie, lub dodatkowo podają pajdę wiejskiego razowca. Jeśli lubisz oddaj także gotowane na twardo jajkom, choć w tym przepisie nie jest konieczne.