Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
łatwe
1614 osób zapisało

Składniki
800 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
150 gramów
2 łyżki
3 ziarna
5 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz z powierzchni powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.

Krok 2
Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 3
Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.

Krok 4
Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Krok 5
Przesyp zawartość torebki Barszcz biały Knorr do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Krok 6
Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Następnie pokrój przygotowaną kiełbasę białą w plastry i dodaj do zupy, wraz z ziemniakami.

Krok 7
Barszcz gotuj jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw go do smaku dwoma łyżkami chrzanu, odrobiną majeranku oraz soli (jeśli zachodzi taka potrzeba).


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa. Bazą do jej przygotowania jest Barszcz biały Knorr, który należy ugotować na wywarze z włoszczyzną, i kiełbasą. Smak zupy wzbogaci przysmażona cebula z kawałeczkami wędzonego boczkiem, gęsta kwaśna śmietana oraz przyprawy i zioła: czosnek, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i pieprz – najlepiej świeżo mielony. Nie oszczędzaj na tych dodatkach, bo najlepszy barszcz biały to ten, który jest bardzo wyrazisty. Podając zupę koniecznie wkrój do niej kiełbasę na której wcześniej się gotowała. Niektórzy serwują ją w wydrążonym chlebie, lub dodatkowo podają pajdę wiejskiego razowca. Jeśli lubisz oddaj także gotowane na twardo jajkom, choć w tym przepisie nie jest konieczne.