Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą - przepis | Przepisy.pl pixel

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

heart
1106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1620 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

150 gramów

2 łyżki

3 ziarna

5 ziaren

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz z powierzchni powstałą pianę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Przesyp zawartość torebki Barszcz biały Knorr do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 5

Krok 6

Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Następnie pokrój przygotowaną kiełbasę białą w plastry i dodaj do zupy, wraz z ziemniakami.

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 6

Krok 7

Barszcz gotuj jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw go do smaku dwoma łyżkami chrzanu, odrobiną majeranku oraz soli (jeśli zachodzi taka potrzeba).

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Marzena Woźniewska

    Marzena Woźniewska , 25.03.2020

    Barszcz był przepyszny, jajko kompletnie nie było potrzebne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Giezek

    Elżbieta Giezek , 21.01.2016

    Bardzo lubię barszcz biały, ale na naturalnym zakwasie i bez dodatku zup w proszku. Chemia nie służy zdrowiu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakamiBarszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa. Bazą do jej przygotowania jest Barszcz biały Knorr, który należy ugotować na wywarze z włoszczyzną, i kiełbasą. Smak zupy wzbogaci przysmażona cebula z kawałeczkami wędzonego boczkiem, gęsta kwaśna śmietana oraz przyprawy i zioła: czosnek, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i pieprz – najlepiej świeżo mielony. Nie oszczędzaj na tych dodatkach, bo najlepszy barszcz biały to ten, który jest bardzo wyrazisty. Podając zupę koniecznie wkrój do niej kiełbasę na której wcześniej się gotowała. Niektórzy serwują ją w wydrążonym chlebie, lub dodatkowo podają pajdę wiejskiego razowca. Jeśli lubisz oddaj także gotowane na twardo jajkom, choć w tym przepisie nie jest konieczne.