
Składniki
1 kilogram
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz fasolę dzień wcześniej, przez około 24 godziny w zimnej wodzie.
Krok 2
Zalej mięso i warzywa 2 litrami wody. Dodaj fasolę, przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie całkowicie miękka.
Krok 3
Wyjmij z wywaru warzywa oraz mięso. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut - do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Pokrój w kostkę wyjętą z wywaru marchewkę oraz porcje rosołową, po czym ponownie dodaj do zupy.
Krok 5
Pokrój drobno boczek i podsmaż go. Przygotuj zasmażkę Knorr, dodaj wszystko do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Krok 6
Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw całość majerankiem i pieprzem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa fasolowa
Fasola znana jest w gastronomii od dawna, a bardzo często serwowana jest w kuchni meksykańskiej jako dodatek do potraw mięsnych. Na polskich stołach również zagościła w postaci zupy fasolowej. Przygotowanie jej zajmuje około godziny, jednak cały proces rozpoczyna się aż dobę wcześniej. Aby fasola była zdatna do spożycia należy ją moczyć w wodzie. Po upływie 24 godzin można ją gotować z mięsem i innymi warzywami. Aby zupa fasolowa nabrała właściwej konsystencji możesz dodać do niej zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, a dzięki niej danie będzie gęste i bardziej aromatyczne. Zupa fasolowa to jedno z kultowych dań z boczkiem, co sprawia, że może być świetną potrawą dla mężczyzn, którzy uwielbiają mięso w każdej postaci. Pamiętaj – Meksykanie w swoich potrawach nigdy nie zapominają o przyprawach, nadając swojej kuchni ostry, wyrazisty smak. Dlatego sięgnij koniecznie po majeranek, pieprz czy czosnek. Sprawią one, że zupa będzie miała głęboki, aromatyczny smak, a goście na pewno poproszą o dokładkę.