
Składniki
1 kilogram
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę na zupę fasolową mocz dzień wcześniej, przez około 24 godziny w zimnej wodzie.
Krok 2
Zalej mięso i warzywa 2 litrami wody. Dodaj fasolę, przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie całkowicie miękka.
Krok 3
Wyjmij z wywaru warzywa oraz mięso. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut – do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Pokrój w kostkę wyjętą z wywaru marchewkę oraz porcje rosołową, po czym ponownie dodaj do zupy.
Krok 5
Pokrój drobno boczek i podsmaż go. Przygotuj zasmażkę Knorr, dodaj wszystko do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Krok 6
Doprowadź zupę fasolową do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw całość majerankiem i pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa fasolowa
Fasola znana jest w gastronomii od dawna i bardzo często serwujemy ją w kuchni meksykańskiej jako dodatek do potraw mięsnych. Na polskich stołach również zagościła w postaci zupy fasolowej. Przygotowanie jej zajmuje około godziny, jednak cały proces rozpoczyna się aż dobę wcześniej. Aby fasola była zdatna do spożycia, należy ją moczyć w wodzie. Po upływie 24 godzin można ją gotować z mięsem i innymi warzywami. Zupa fasolowa tradycyjna przepis w takiej wersji zachwyca smakiem!
Dla kogo?
Fani warzyw strączkowych z pewnością rozsmakują się w daniu, jakim jest zupa fasolowa z zasmażką. Należysz do tego grona? A może dopiero przekonujesz się do strączków? Jesteśmy pewni, że nasz przepis na zupę fasolową przypadnie Ci do gustu i odmieni Twój dotychczasowy jadłospis.
Na jaką okazję?
Zupa fasolowa to danie idealne na codzienny obiad. Przygotuj duży garnek tej zupy i podawaj ją kilka razy z rzędu. Nie będziesz martwić się o to, co zaserwować następnego dnia. Zupa fasolowa przepis zachwyci wszystkich domowników. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Pamiętaj – Meksykanie w swoich potrawach nigdy nie zapominają o przyprawach, nadając swojej kuchni ostry, wyrazisty smak. Dlatego sięgnij koniecznie po majeranek, pieprz czy czosnek. Sprawią one, że zupa fasolowa będzie miała głęboki, aromatyczny smak, a goście na pewno poproszą o dokładkę.
Dla urozmaicenia:
Aby zupa fasolowa nabrała właściwej konsystencji, możesz dodać do niej zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, a dzięki niej danie będzie gęste i bardziej aromatyczne. Zupa fasolowa to jedno z kultowych dań z boczkiem, co sprawia, że może być świetną potrawą dla wszystkich tych, którzy uwielbiają mięso w każdej postaci.