Zupa fasolowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa fasolowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

681 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

738 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1053 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz fasolę dzień wcześniej, przez około 24 godziny w zimnej wodzie.

Krok 2

Zalej mięso i warzywa 2 litrami wody. Dodaj fasolę, przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj do momentu, gdy fasola będzie całkowicie miękka.

Krok 3

Wyjmij z wywaru warzywa oraz mięso. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 20 minut - do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Pokrój w kostkę wyjętą z wywaru marchewkę oraz porcje rosołową, po czym ponownie dodaj do zupy.

Krok 5

Pokrój drobno boczek i podsmaż go. Przygotuj zasmażkę Knorr, dodaj wszystko do zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Krok 6

Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw całość majerankiem i pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa z dyni
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowaZupa fasolowa

Fasola znana jest w gastronomii od dawna, a bardzo często serwowana jest w kuchni meksykańskiej jako dodatek do potraw mięsnych. Na polskich stołach również zagościła w postaci zupy fasolowej. Przygotowanie jej zajmuje około godziny, jednak cały proces rozpoczyna się aż dobę wcześniej. Aby fasola była zdatna do spożycia należy ją moczyć w wodzie. Po upływie 24 godzin można ją gotować z mięsem i innymi warzywami. Aby zupa fasolowa nabrała właściwej konsystencji możesz dodać do niej zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr, a dzięki niej danie będzie gęste i bardziej aromatyczne. Zupa fasolowa to jedno z kultowych dań z boczkiem, co sprawia, że może być świetną potrawą dla mężczyzn, którzy uwielbiają mięso w każdej postaci. Pamiętaj – Meksykanie w swoich potrawach nigdy nie zapominają o przyprawach, nadając swojej kuchni ostry, wyrazisty smak. Dlatego sięgnij koniecznie po majeranek, pieprz czy czosnek. Sprawią one, że zupa będzie miała głęboki, aromatyczny smak, a goście na pewno poproszą o dokładkę.