Zupy na Wielkanoc - klasyczne i wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupy na Wielkanoc

28 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (29)

Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

249

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Zupa szczawiowa
ratingratingratingratingrating

180

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klasyk polskiej kuchni, czyli tradycyjna zupa szczawiowa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo...
Barszcz biały Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Zupa chrzanowa z jajkiem
ratingratingratingratingrating

99

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa chrzanowa to świetny zamiennik popularnych zup wielkanocnych takich, jak żurek czy barszcz...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Barszcz biały z kotlecikami z jajek
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki t...
Zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Fasola znana jest w gastronomii od dawna i bardzo często serwujemy ją w kuchni meksykańskiej jako...
Barszcz biały
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Popularny barszcz biały na wieprzowych żeberkach w naszym kraju kojarzy się bardzo pozytywnie. Go...
Żurek śląski
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Żurek śląski to smaczna zupa, którą dość łatwo przygotować. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do...
Zupa z zielonych szparagów
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alterna...
Barszcz biały z chrzanową chmurką
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Barszcz biały powinien wyróżniać się i przykuwać uwagę intensywnym smakiem chrzanu. Aby uzyskać t...
Żurek w chlebie
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz...
Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aromatyczna zupa grzybowa z orzechami i szczypiorkiem jest daniem, które rozgrzeje Cię w chłodny...
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji na smaczne klasyczne danie obiadowe? Postaw na żurek, który wyróżnia się chara...
Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nie ma Wielkanocy bez kolorowych pisanek i aromatycznego żurku! Ta gęsta, rozgrzewająca zupa powi...
Chłodnik z łososiem
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugot...
Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zw...
Barszcz biały w chlebie
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wypróbuj przepis na aromatyczny barszcz biały w chlebie i zaskocz domowników wyjątkowym smakiem o...
Barszcz biały chrzanowy
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli cenisz smaki typowe dla kuchni staropolskiej to koniecznie wypróbuj przepis na przepyszny...
Barszcz biały z grzankami i kiełbasą
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To smakuje wybornie! Barszcz biały z chrupiącymi grzankami i kiełbasą to idealna propozycja na py...
Wegańska zupa buraczana z orzechami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Zupa buraczana to doskonała alternatywa dla klasycznego, czerwonego barszczu. Do jej głównych zal...
Barszcz biały a la fasolówka
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Klasyczny barszcz biały wywołuje świąteczne skojarzenia, ale jego urozmaicona wersja to doskonała...
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich d...
Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa z batatów to potrawa, która godnie zastąpi na wielkanocnym stole tradycyjny żurek. Charakter...
Zupa chrzanowa po wegańsku
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zupa chrzanowa to prawdziwa gratka dla osób, które wprost przepadają za daniami wyrazistymi, arom...
Żurek z tofu i wędzonką
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania...
Żurek z wasabi i trawą cytrynową
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i...
Żurek Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Nie wyobrażasz sobie wielkanocnego menu bez gorącego żurku? Zrób go w nieco innej, bardziej pikan...
Żurek na zakwasie
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy na WielkanocZupy na Wielkanoc

Najważniejszą potrawą podawaną podczas śniadania wielkanocnego są gęste żurki i barszcze białe. Te dwie zupy są do siebie podobne w smaku, jednak subtelna różnica pojawia się w doborze składników do ich przygotowania. Klasycznie bazą do żurku jest zakwas mączny, np. żytni lub gryczany, natomiast do barszczu białego wykorzystuje się kwas warzywny, przykładowo z kiszonej kapusty. Dzięki gotowym mieszankom do zup w proszku nie musisz już dodawać do żurku ani barszczu żadnego zakwasu, gdyż esencja smaku tych potraw została zamknięta w saszetce. Klasyczny wielkanocny barszcz biały jest delikatnie kremowy dzięki użyciu śmietany, a jednocześnie pikantny od dużej ilości chrzanu – może to być gotowy ze słoiczka lub samodzielnie starty świeży korzeń. Wywar do barszczu gotuje się na włoszczyźnie z dodatkiem białej kiełbasy i przyprawia obficie majerankiem, a także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową zupę podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki oraz plasterkami ugotowanej kiełbasy. Przyrządzając barszcz biały, do gotowania wywaru możesz użyć wędzonych żeberek wieprzowych zamiast kiełbasy. Intensywny smak i zapach wędzonego mięsa będzie mocno wyczuwalny w barszczu i nada mu wyrazisty charakter. W zależności od regionu, standardowy przepis na żurek jest nieco modyfikowany i dostosowywany do lokalnie dostępnych produktów oraz upodobań. I tak w żurku góralskim, oprócz popularnych warzyw, takich jak ziemniaki, por czy marchewka, znajdą się także suszone grzyby, najlepiej szlachetne borowiki. Bulion ugotuj na wędzonych żeberkach. Góralski żurek zamiast w misce, możesz podać w wydrążonym bochenku chleba – taki sposób serwowania sprawdzi się zwłaszcza na wielkanocny stół. Nieco podobny jest przepis na przygotowanie staropolskiego żurku z borowikami, jednak tę wykwintną zupę wyróżnia dodatek białego wytrawnego wina, świeżych grzybów oraz gałązki majeranku. Taki żurek serwuj z grubą kromką razowego chleba żytniego na zakwasie. Przygotowując tegoroczne śniadanie wielkanocne, skorzystaj z naszych przepisów na żurki i barszcze białe.