Przepisy na Zupy na Wielkanoc
28 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (28) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Zupy na Wielkanoc
Najważniejszą potrawą podawaną podczas śniadania wielkanocnego są gęste żurki i barszcze białe. Te dwie zupy są do siebie podobne w smaku, jednak subtelna różnica pojawia się w doborze składników do ich przygotowania. Klasycznie bazą do żurku jest zakwas mączny, np. żytni lub gryczany, natomiast do barszczu białego wykorzystuje się kwas warzywny, przykładowo z kiszonej kapusty. Dzięki gotowym mieszankom do zup w proszku nie musisz już dodawać do żurku ani barszczu żadnego zakwasu, gdyż esencja smaku tych potraw została zamknięta w saszetce. Klasyczny wielkanocny barszcz biały jest delikatnie kremowy dzięki użyciu śmietany, a jednocześnie pikantny od dużej ilości chrzanu – może to być gotowy ze słoiczka lub samodzielnie starty świeży korzeń. Wywar do barszczu gotuje się na włoszczyźnie z dodatkiem białej kiełbasy i przyprawia obficie majerankiem, a także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową zupę podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki oraz plasterkami ugotowanej kiełbasy. Przyrządzając barszcz biały, do gotowania wywaru możesz użyć wędzonych żeberek wieprzowych zamiast kiełbasy. Intensywny smak i zapach wędzonego mięsa będzie mocno wyczuwalny w barszczu i nada mu wyrazisty charakter. W zależności od regionu, standardowy przepis na żurek jest nieco modyfikowany i dostosowywany do lokalnie dostępnych produktów oraz upodobań. I tak w żurku góralskim, oprócz popularnych warzyw, takich jak ziemniaki, por czy marchewka, znajdą się także suszone grzyby, najlepiej szlachetne borowiki. Bulion ugotuj na wędzonych żeberkach. Góralski żurek zamiast w misce, możesz podać w wydrążonym bochenku chleba – taki sposób serwowania sprawdzi się zwłaszcza na wielkanocny stół. Nieco podobny jest przepis na przygotowanie staropolskiego żurku z borowikami, jednak tę wykwintną zupę wyróżnia dodatek białego wytrawnego wina, świeżych grzybów oraz gałązki majeranku. Taki żurek serwuj z grubą kromką razowego chleba żytniego na zakwasie. Przygotowując tegoroczne śniadanie wielkanocne, skorzystaj z naszych przepisów na żurki i barszcze białe.