Zupy na Wielkanoc

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (17)

Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

190

difficulty

łatwe

90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Zupa szczawiowa
ratingratingratingratingrating

167

difficulty

łatwe

30 min.
Klasyk polskiej kuchni, zupa którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego...
Barszcz biały Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

85

difficulty

łatwe

60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Zupa chrzanowa z jajkiem
ratingratingratingratingrating

85

difficulty

łatwe

60 min.
Zupa chrzanowa to świetny zamiennik popularnych zup wielkanocnych takich, jak żurek czy barszcz...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

83

difficulty

łatwe

90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

58

difficulty

średnie

60 min.
Fasola znana jest w gastronomii od dawna, a bardzo często serwowana jest w kuchni meksykańskiej j...
Żurek śląski
ratingratingratingratingrating

21

difficulty

łatwe

60 min.
Żurek śląski to smaczna zupa, którą dość łatwo przygotować. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do...
Zupa z zielonych szparagów
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

45 min.
Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alterna...
Żurek w chlebie
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

45 min.
Żurek w chlebie to typowa potrawa kuchni słowiańskiej. Jadany niegdyś na wielkich ucztach, teraz...
Kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

45 min.
Nie ma Wielkanocy bez kolorowych pisanek i aromatycznego żurku! Ta gęsta, rozgrzewająca zupa powi...
Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
ratingratingratingratingrating

12

difficulty

łatwe

45 min.
Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zw...
Wegańska zupa buraczana z orzechami
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

105 min.
Zupa buraczana to doskonała alternatywa dla klasycznego, czerwonego barszczu. Do jej głównych zal...
Wielkanocna zupa ziemniaczana z batatów z chrzanem
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

łatwe

60 min.
Zupa z batatów to potrawa, która godnie zastąpi na wielkanocnym stole tradycyjny żurek. Charakter...
Zupa chrzanowa po wegańsku
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

40 min.
Zupa chrzanowa to prawdziwa gratka dla osób, które wprost przepadają za daniami wyrazistymi, arom...
Żurek z tofu i wędzonką
ratingratingratingratingrating

3

difficulty

łatwe

25 min.
Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania...
Żurek z wasabi i trawą cytrynową
ratingratingratingratingrating

1

difficulty

łatwe

15 min.
Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i...
Żurek Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

2

difficulty

średnie

60 min.
Nie wyobrażasz sobie wielkanocnego menu bez gorącego żurku? Zrób go w nieco innej, bardziej pikan...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy na WielkanocZupy na Wielkanoc

Najważniejszą potrawą podawaną podczas śniadania wielkanocnego są gęste żurki i barszcze białe. Te dwie zupy są do siebie podobne w smaku, jednak subtelna różnica pojawia się w doborze składników do ich przygotowania. Klasycznie bazą do żurku jest zakwas mączny, np. żytni lub gryczany, natomiast do barszczu białego wykorzystuje się kwas warzywny, przykładowo z kiszonej kapusty. Dzięki gotowym mieszankom do zup w proszku nie musisz już dodawać do żurku ani barszczu żadnego zakwasu, gdyż esencja smaku tych potraw została zamknięta w saszetce. Klasyczny wielkanocny barszcz biały jest delikatnie kremowy dzięki użyciu śmietany, a jednocześnie pikantny od dużej ilości chrzanu – może to być gotowy ze słoiczka lub samodzielnie starty świeży korzeń. Wywar do barszczu gotuje się na włoszczyźnie z dodatkiem białej kiełbasy i przyprawia obficie majerankiem, a także świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową zupę podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki oraz plasterkami ugotowanej kiełbasy. Przyrządzając barszcz biały, do gotowania wywaru możesz użyć wędzonych żeberek wieprzowych zamiast kiełbasy. Intensywny smak i zapach wędzonego mięsa będzie mocno wyczuwalny w barszczu i nada mu wyrazisty charakter. W zależności od regionu, standardowy przepis na żurek jest nieco modyfikowany i dostosowywany do lokalnie dostępnych produktów oraz upodobań. I tak w żurku góralskim, oprócz popularnych warzyw, takich jak ziemniaki, por czy marchewka, znajdą się także suszone grzyby, najlepiej szlachetne borowiki. Bulion ugotuj na wędzonych żeberkach. Góralski żurek zamiast w misce, możesz podać w wydrążonym bochenku chleba – taki sposób serwowania sprawdzi się zwłaszcza na wielkanocny stół. Nieco podobny jest przepis na przygotowanie staropolskiego żurku z borowikami, jednak tę wykwintną zupę wyróżnia dodatek białego wytrawnego wina, świeżych grzybów oraz gałązki majeranku. Taki żurek serwuj z grubą kromką razowego chleba żytniego na zakwasie. Przygotowując tegoroczne śniadanie wielkanocne, skorzystaj z naszych przepisów na żurki i barszcze białe.