Zupa z zielonych szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa z zielonych szparagów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

451 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

300 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

30 mililitrów

2 szczypty

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej 500 mililitrami wody i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 2

Krok 3

Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 4

Krok 5

Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Maciej Kazimierz

    Maciej Kazimierz , 30.03.2020

    TAK. Mleko krowie można zamienić na mleko migdałowe, które przygotowuje się w następujący sposób: 1,5 szklanki migdałów zalewam zimną wodą (4 szklanki) i pozostawiam na 10-12 godzin, następnie blenduję migdały z wodą, w której się moczyły, przelewam przez sito i dodaję 1 szklankę wody. Pozostałe na sicie migdały można użyć do deserów np. ciasteczek migdałowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Ślęzak

    Agnieszka Ślęzak , 15.05.2019

    super zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Czierpka

    Wiktor Czierpka , 10.10.2015

    http://www.ingbank.pl/_fileserver/time20150923102845/item/11010410 dynia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Greg Rygiol [4more.pl]

    Greg Rygiol [4more.pl] , 05.05.2015

    wyszła pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja M-L

    Alicja M-L , 03.05.2015

    pyszna zupka :) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Flaczki wołowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonych szparagówZupa z zielonych szparagów

Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alternatywą dla popularnej jarzynowej, wypróbuj nasz przepis na zupę warzywną veloute z zielonych szparagów. Francuski akcent w nazwie zupa zawdzięcza swojej niezwykle kremowej konsystencji. Veloute jest to jeden z najbardziej znanych w kuchni francuskiej sosów, nazywany aksamitnym. Przygotowując szparagi, odetnij górne części, które będą używane do dekoracji, odłam też zdrewniałe końcówki. Resztę, pokrojoną w kostkę, podsmaż na oliwie razem z ziemniakami i cebulą. Ugotuj je następnie w bulionie oraz mleku. Oryginalny smak zapewnią potrawie przyprawy – gałka muszkatołowa i pieprz cayenne, przełamujący delikatną całość. Kiedy warzywa zmiękną, miksuj je do momentu, aż stworzą kremową zupę o gładkiej konsystencji, a potem przecedź. Danie podawaj polane śmietaną, a każdą porcję udekoruj ugotowanymi wcześniej końcówkami szparagów, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną zupę. Spróbuj!