
Składniki
700 gramów
1 sztuka
200 gramów
100 gramów
300 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
30 mililitrów
2 szczypty
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej 500 mililitrami wody i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne.

Krok 3
Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Krok 4
Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito.

Krok 5
Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z zielonych szparagów
Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alternatywą dla popularnej jarzynowej, wypróbuj nasz przepis na zupę warzywną veloute z zielonych szparagów. Francuski akcent w nazwie zupa zawdzięcza swojej niezwykle kremowej konsystencji. Veloute jest to jeden z najbardziej znanych w kuchni francuskiej sosów, nazywany aksamitnym. Przygotowując szparagi, odetnij górne części, które będą używane do dekoracji, odłam też zdrewniałe końcówki. Resztę, pokrojoną w kostkę, podsmaż na oliwie razem z ziemniakami i cebulą. Ugotuj je następnie w bulionie oraz mleku. Oryginalny smak zapewnią potrawie przyprawy – gałka muszkatołowa i pieprz cayenne, przełamujący delikatną całość. Kiedy warzywa zmiękną, miksuj je do momentu, aż stworzą kremową zupę o gładkiej konsystencji, a potem przecedź. Danie podawaj polane śmietaną, a każdą porcję udekoruj ugotowanymi wcześniej końcówkami szparagów, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną zupę. Spróbuj!



































