Zupa z zielonych szparagów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

447 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

534 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

300 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

30 mililitrów

2 szczypty

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi umyj, następnie usuń zdrewniałe końcówki. Odetnij od każdego z nich górną część z kawałkiem łodyżki. Resztę łodyżek pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane ziemniaki. Całość zalej 500 mililitrami wody i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dodaj mleko, 1 szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty pieprzu cayenne.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 2

Krok 3

Gotuj powoli przez około 30 minut - do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zupę przecedź przez drobne sito.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 4

Krok 5

Końcówki szparagów z kwiatem ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę podawaj polaną śmietaną. Na koniec udekoruj kawałkami szparagów, płatkami migdałowymi i syropem z octu balsamicznego.

Zupa z zielonych szparagów - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Maciej Kazimierz

    Maciej Kazimierz, 30.03.2020

    TAK. Mleko krowie można zamienić na mleko migdałowe, które przygotowuje się w następujący sposób: 1,5 szklanki migdałów zalewam zimną wodą (4 szklanki) i pozostawiam na 10-12 godzin, następnie blenduję migdały z wodą, w której się moczyły, przelewam przez sito i dodaję 1 szklankę wody. Pozostałe na sicie migdały można użyć do deserów np. ciasteczek migdałowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Ślęzak

    Agnieszka Ślęzak , 15.05.2019

    super zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Czierpka

    Wiktor Czierpka, 10.10.2015

    http://www.ingbank.pl/_fileserver/time20150923102845/item/11010410 dynia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Greg Rygiol [4more.pl]

    Greg Rygiol [4more.pl], 05.05.2015

    wyszła pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja M-L

    Alicja M-L, 03.05.2015

    pyszna zupka :) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z zielonych szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lekkie Gazpacho
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z zielonych szparagówZupa z zielonych szparagów

Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alternatywą dla popularnej jarzynowej, wypróbuj nasz przepis na zupę warzywną veloute z zielonych szparagów. Francuski akcent w nazwie zupa zawdzięcza swojej niezwykle kremowej konsystencji. Veloute jest to jeden z najbardziej znanych w kuchni francuskiej sosów, nazywany aksamitnym. Przygotowując szparagi, odetnij górne części, które będą używane do dekoracji, odłam też zdrewniałe końcówki. Resztę, pokrojoną w kostkę, podsmaż na oliwie razem z ziemniakami i cebulą. Ugotuj je następnie w bulionie oraz mleku. Oryginalny smak zapewnią potrawie przyprawy – gałka muszkatołowa i pieprz cayenne, przełamujący delikatną całość. Kiedy warzywa zmiękną, miksuj je do momentu, aż stworzą kremową zupę o gładkiej konsystencji, a potem przecedź. Danie podawaj polane śmietaną, a każdą porcję udekoruj ugotowanymi wcześniej końcówkami szparagów, płatkami migdałowymi i octem balsamicznym. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną zupę. Spróbuj!