Przepisy na Szparagi

107 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (107)

Szparagi z sosem
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szparagi i sos holenderski to połączenie bardzo klasyczne. Te delikatne warzywa nie wymagają wiel...
Risotto z warzywami
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jest coś takiego w tym włoskim daniu, że trudno mu się oprzeć. Może odpowiedzialność za to ponosi...
Zupa krem z białych szparagów
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać szparagi w kuchni wegetariańskiej? Przyrządź z nich k...
Frittata
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jajka przyrządzane pod różnymi postaciami to klasyczny sposób na udane śniadanie. A może przy naj...
Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stwierdzenie, że w prostocie tkwi siła z pewnością sprawdza się w przypadku przyrządzonych według...
Jajka flamenco
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jajka flamenco sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i eleganckie przyjęcie. Wszystko dzięki efe...
Szparagi z sosem holenderskim
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Szparagi to wyjątkowo delikatne warzywo, które doskonale smakuje podawane jako samodzielne wegeta...
Sałatka szparagowa
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowal...
Zupa z zielonych szparagów
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alterna...
Sałatka ze smażonym serem kozim
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatki to dobry pomysł na kolację lub drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy. Wypróbuj p...
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron farfalle (po włosku „motylki”) to gatunek, który dobrze sprawdza się w połączeniu z warzy...
Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szparagi i szynka parmeńska to często spotykane połączenie – łagodne warzywa serwowane z wyrazist...
Smażone warzywa w orientalnym stylu stir fried
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Dobrym i szybkim sposobem na smaczne danie wegetariańskie jest przyrządzenie smażonych warzyw. Te...
Łosoś zapiekany na warzywach
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Łosoś to ryba bardzo popularna. Prosta w przygotowaniu, o zwartym i smacznym mięsie. Wybierając j...
Zupa krem z zielonych szparagów
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szparagi to delikatne warzywa, które przygotujesz na wiele sposobów. Tym razem zainspiruj się prz...
Szparagi w boczku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szparagi to warzywa miłości. Od wieków znane są jako afrodyzjak, jaki serwują zakochane osoby w c...
Carbonara z brokułami
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dzięki przepisowi na makaron carbonara z brokułami i szparagami, na Twoim talerzu będzie bardzo z...
Lasagne ze szparagami
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli chcesz urozmaicić smak bolońskiej lasagne, zainspiruj się tym przepisem i dodaj do niej zie...
Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią to smaczny dodatek do mięs z grilla. Szp...
Sałatka z łososiem i szparagami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie, które sprawdza się serwowane na wiele okazj...
Grillowane szparagi
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
To danie przyrządzisz błyskawicznie. Grillowane szparagi z cheddarem to proste, ale wykwintne dan...
Szparagi z jajkami w sosie maślanym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli potrzebujesz inspiracji na urozmaicenie swojego śniadania, koniecznie zapoznaj się z przepi...
Roladki z rostbefu ze szparagami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Połączenie pieczonego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego z delikatną mozzarellą, szparagami, s...
Sałatka z białych szparagów
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Szparagi to delikatne, wykwintne warzywa, które wymagają odpowiedniego podania. Łatwo bowiem zatr...
Wiosenny makaron z warzywami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Makaron fettuccine łączy się z wieloma różnorodnymi dodatkami i można przygotować z niego wiele s...
Makaron z kurczakiem i szparagami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szparagi to warzywa miłości. Wiele osób wierzy, że są skutecznym afrodyzjakiem. Można się o to sp...

Ciekawostki i porady

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SzparagiSzparagi

Spieszcie się, bo sezon na smakowite szparagi trwa zaledwie kilka tygodni. Gdy zobaczycie je w warzywniakach i na straganach, nie miejcie żadnych wątpliwości – zabierzcie je ze sobą do domu, ponieważ tym smakiem trzeba nacieszyć się na zapas. Wiosna i początek lata to idealny czas, by wprowadzić do kuchni sezonowy powiew świeżości.

Dla kogo?

Szparagi sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle szykowne. Nie trzeba być kucharzem-profesjonalistą, by właściwie się z nimi obchodzić. Wyborny smak warzyw poznacie dzięki krótkiemu gotowaniu w wodzie lub na parze. Czego się po nich spodziewać? Szparagi są miękkie, jędrne, ale jednocześnie chrupiące. Jeśli lubicie pieczone potrawy, warzywa owińcie boczkiem, szynką parmeńską lub schwarzwaldzką i wstawcie do pieca na kilkanaście minut. Potrawy z taką prezencją nie powstydziłaby się niejedna restauracja.

Na jaką okazję?

Nie czekajcie na dużą imprezę czy ważną uroczystość. Biorąc pod uwagę krótki czas trwania szparagowego sezonu, nawet zwykłe śniadanie warto zamienić w wykwintny bankiet. Niech nie zabraknie na nim jajek, ponieważ z nimi szparagi tworzą bardzo udany duet. Frittata, jajecznica i omlet ze szparagami to przepis na dobry dzień. W porze obiadu oraz kolacji serwujcie je z jajkami sadzonymi, tartą albo quichem. Szparagom nie brakuje szlachetności, ale ich walory kapitalnie wzbogacają sosy holenderski i beszamelowy.

Czy wiesz, że?

Szparagi znajdziecie w kilku wariantach. Zielone znane są z wyrazistego smaku. Białe uznaje się za dużo delikatniejsze. Rzadziej spotykane, ale bardzo efektowne są szparagi fioletowe. Nie stanowią osobnej odmiany – warzywo przyjmuje tę barwę, zanim stanie się zielone.

Dla urozmaicenia:

Szparagi wspaniale smakują przygotowywane w stylu azjatyckim. W ich obróbce sprawdza się technika stir-fry, czyli krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Do przyprawienia szparagów użyjcie imbiru, chili, czosnku, limonki i masła orzechowego.