Przepisy na Szparagi
100 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (100) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Szparagi
Spieszcie się, bo sezon na smakowite szparagi trwa zaledwie kilka tygodni. Gdy zobaczycie je w warzywniakach i na straganach, nie miejcie żadnych wątpliwości – zabierzcie je ze sobą do domu, ponieważ tym smakiem trzeba nacieszyć się na zapas. Wiosna i początek lata to idealny czas, by wprowadzić do kuchni sezonowy powiew świeżości.
Dla kogo?
Szparagi sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle szykowne. Nie trzeba być kucharzem-profesjonalistą, by właściwie się z nimi obchodzić. Wyborny smak warzyw poznacie dzięki krótkiemu gotowaniu w wodzie lub na parze. Czego się po nich spodziewać? Szparagi są miękkie, jędrne, ale jednocześnie chrupiące. Jeśli lubicie pieczone potrawy, warzywa owińcie boczkiem, szynką parmeńską lub schwarzwaldzką i wstawcie do pieca na kilkanaście minut. Potrawy z taką prezencją nie powstydziłaby się niejedna restauracja.
Na jaką okazję?
Nie czekajcie na dużą imprezę czy ważną uroczystość. Biorąc pod uwagę krótki czas trwania szparagowego sezonu, nawet zwykłe śniadanie warto zamienić w wykwintny bankiet. Niech nie zabraknie na nim jajek, ponieważ z nimi szparagi tworzą bardzo udany duet. Frittata, jajecznica i omlet ze szparagami to przepis na dobry dzień. W porze obiadu oraz kolacji serwujcie je z jajkami sadzonymi, tartą albo quichem. Szparagom nie brakuje szlachetności, ale ich walory kapitalnie wzbogacają sosy holenderski i beszamelowy.
Czy wiesz, że?
Szparagi znajdziecie w kilku wariantach. Zielone znane są z wyrazistego smaku. Białe uznaje się za dużo delikatniejsze. Rzadziej spotykane, ale bardzo efektowne są szparagi fioletowe. Nie stanowią osobnej odmiany – warzywo przyjmuje tę barwę, zanim stanie się zielone.
Dla urozmaicenia:
Szparagi wspaniale smakują przygotowywane w stylu azjatyckim. W ich obróbce sprawdza się technika stir-fry, czyli krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze. Do przyprawienia szparagów użyjcie imbiru, chili, czosnku, limonki i masła orzechowego.