Przepisy na Spaghetti
195 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Spaghetti
Spaghetti to jednocześnie nazwa makaronu, jak i potrawy, która wywodzi się z Włoch. Długie makaronowe nitki, polane smacznym sosem stanowią danie lubiane i cieszące się dużą popularnością. Nie wymaga ono skomplikowanych przygotowań i godzin spędzonych w kuchni – wystarczy tylko zatroszczyć się o składniki dobrej jakości i voilà. Już teraz poznaj różne warianty przepisów na makaron spaghetti!
Dla kogo?
Każdy fan włoskiej kuchni znajdzie tu coś dla siebie. Przepisy na spaghetti są często przyrządzane na bazie pomidorów, a najpopularniejsze z nich to: bolognese – z mielonym mięsem i napoli – jego wegetariański odpowiednik. Równie popularny jest sos carbonara, przyrządzany na bazie żółtek jaj, któremu charakteru dodaje boczek. Wybierz jeden z przepisów na makaron spaghetti i ciesz się prawdziwą ucztą smaków w iście włoskim stylu.
Na jaką okazję?
Zawsze jest pora na dobre spaghetti. Zaserwuj ten włoski przysmak na codzienny obiad lub większą uroczystość. Możesz również podać go wieczorem i oczarować swoją drugą połówkę. Makaron spaghetti najlepszy będzie wtedy, kiedy wyprodukowany zostanie z semoliny, gruboziarnistej mąki. Użycie jej gwarantuje sprężystość i idealną konsystencję! Na jakie przepisy na spaghetti się skusisz?
Czy wiesz, że?
Ważny też jest sposób, w jaki gotuje się makaron spaghetti. Do gotującej się wody warto dodać kilka kropel oleju lub oliwy – zapobiega to sklejaniu się jego nitek. Niebagatelny wpływ na makaron spaghetti ma czas jego gotowania. Pamiętaj, aby go nie rozgotować! Makaron idealny według włoskich standardów – al dente, inaczej nazywany półtwardym – to taki, który będzie stawiał opór zębom przy gryzieniu.
Dla urozmaicenia:
Gotowe spaghetti warto odpowiednio podać. Sprawdzi się tu dodatek tartego parmezanu lub innego twardego sera i ziół (świeżych lub suszonych), np. bazylii lub oregano. Zainspiruj się naszymi przepisami na spaghetti i już dziś przygotuj makaron z wybranym sosem. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na wczesną kolację. Nasze przepisy na makaron spaghetti już na Ciebie czekają!