Przepisy na spaghetti - pomysły na sosy do spaghetti | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Spaghetti

195 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SpaghettiSpaghetti

 

Spaghetti to jednocześnie nazwa makaronu, jak i potrawy, która wywodzi się z Włoch. Długie makaronowe nitki, polane smacznym sosem stanowią danie lubiane i cieszące się dużą popularnością. Nie wymaga ono skomplikowanych przygotowań i godzin spędzonych w kuchni – wystarczy tylko zatroszczyć się o składniki dobrej jakości i voilà. Już teraz poznaj różne warianty przepisów na makaron spaghetti!

Dla kogo?

Każdy fan włoskiej kuchni znajdzie tu coś dla siebie. Przepisy na spaghetti są często przyrządzane na bazie pomidorów, a najpopularniejsze z nich to: bolognese – z mielonym mięsem i napoli – jego wegetariański odpowiednik. Równie popularny jest sos carbonara, przyrządzany na bazie żółtek jaj, któremu charakteru dodaje boczek. Wybierz jeden z przepisów na makaron spaghetti i ciesz się prawdziwą ucztą smaków w iście włoskim stylu.

Na jaką okazję?

Zawsze jest pora na dobre spaghetti. Zaserwuj ten włoski przysmak na codzienny obiad lub większą uroczystość. Możesz również podać go wieczorem i oczarować swoją drugą połówkę. Makaron spaghetti najlepszy będzie wtedy, kiedy wyprodukowany zostanie z semoliny, gruboziarnistej mąki. Użycie jej gwarantuje sprężystość i idealną konsystencję! Na jakie przepisy na spaghetti się skusisz?

Czy wiesz, że?

Ważny też jest sposób, w jaki gotuje się makaron spaghetti. Do gotującej się wody warto dodać kilka kropel oleju lub oliwy – zapobiega to sklejaniu się jego nitek. Niebagatelny wpływ na makaron spaghetti ma czas jego gotowania. Pamiętaj, aby go nie rozgotować! Makaron idealny według włoskich standardów – al dente, inaczej nazywany półtwardym – to taki, który będzie stawiał opór zębom przy gryzieniu.

Dla urozmaicenia:

Gotowe spaghetti warto odpowiednio podać. Sprawdzi się tu dodatek tartego parmezanu lub innego twardego sera i ziół (świeżych lub suszonych), np. bazylii lub oregano. Zainspiruj się naszymi przepisami na spaghetti i już dziś przygotuj makaron z wybranym sosem. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na wczesną kolację. Nasze przepisy na makaron spaghetti już na Ciebie czekają!