Spaghetti bolognese z warzywami - wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

93

1449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój drobno cebulę. Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2

W czasie gdy makaron się gotuje przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju do momentu gdy zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez 5-7 minut.

Krok 3

Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do sosu drobno pokrojoną papryczkę chili jeżeli lubisz pikantne smaki. Podawaj makaron z serem feta lub tartym parmezanem.

40

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 17.12.2022

    TAK. Moje ulubione spaghetti dużo warzyw i czosnku, długo się dusi żeby wydobyć smak. Włoskim sekretem jest dolanie odrobiny mleka do sosu, polecam spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    Czasami używam gotowca czyli fixu.Od czasu do czasu trzeba :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Ziobro

    Anna Ziobro , 13.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pągowska

    Anna Pągowska , 07.08.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Humenny

    Teresa Humenny , 05.08.2017

    Spaghetti bolognese NIGDY nie robi się z warzywami i grzybami.Jest to Ragu alla bolognese.Składniki trochę marchewki,seleru naciowego i żółtej cebuli.Podsmaża się to na olivie .Potem dodaje się mięso wołowe mielone i trochę boczku wędzonego (można dodać też mielone wieprzowe).Zalewa się to pół szklanką wina czerwonego.Jak wino wyparuje wlewa się Passato pomodoro.Ma się gotować na małym ogniu przez 2 godziny mieszając i podlewając troszkę rosołkiem(jak za dużo wyparuje.I to wszystko.Oczywiście jak ktoś chce dobrze i zdrowo jeść Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Gracz

    Mirosław Gracz , 01.02.2017

    a może dobry przepis bez chemii ala fix knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Gracz

    Mirosław Gracz , 01.02.2017

    A może tak dobry przepis bez chemii ala fix knora?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 08.11.2016

    Zamiast pomidorów w puszce dodałam swój własny przecier pomidorowy i też wyszło pyszne danie!. Bardzo poleca,!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 08.11.2016

    Sprawdziłam i wyszło pyszne. Zamiast pomidorów w puszce dodałam swój własny przecier pomidorowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Gawarzewski

    Tomasz Gawarzewski , 29.08.2016

    Było spoko, dodam tylko że zamiast cukinii użyłem bakłażana, i nie było fixu do spaghetti. Więc użyłem do lasagne z serii naturalnie smaczne i też wyszło fajnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • abc xyz

    abc xyz , 26.08.2016

    Wygląda apetycznie :) Chciałam zapisać przepis w pdf, ale nie mogę go odczytać ,,wystąpił błąd z formatem pliku". Czy zrobiłam coś źle?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 01.08.2016

    Dobre jak sa tez świeże pomidory i papryka,często tak robie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Żak

    Klaudia Żak , 12.07.2016

    było przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Grott

    Marek Grott , 06.07.2016

    To jak bigos bezmięsny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Naróg

    Maria Naróg , 05.07.2016

    EEE dziewczyny ja ta, wolę z mięskiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Osa Ossowski

    Jan Osa Ossowski , 05.07.2016

    Najlepiej tymi grzybami ze szpitala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Nowakowski

    Adam Nowakowski , 05.07.2016

    pamiętajcie ciemniaki, wymawia się spagetti bolońjeze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sz

    Halina Sz , 05.07.2016

    właśnie na jutro zaplanowałam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Tomaszuk

    Marcin Tomaszuk , 05.07.2016

    Kochanie czy ja wygladam na takiego zeby mosial rezygnowac z miesa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Teodziecki

    Jacek Teodziecki , 05.07.2016

    Chyba przyrządze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Wisniewski

    Jacek Wisniewski , 05.07.2016

    Jak nie jak tak sranie w banie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Sakowski

    Marian Sakowski , 05.07.2016

    Lubię bardzo jeść no przygotowywać bardzo trudno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kruszewska

    Elżbieta Kruszewska , 05.07.2016

    Ale w sezonie letnim pomidory z puszki to już przesada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kaźmierczak

    Janina Kaźmierczak , 05.07.2016

    To będzie spaghetti z warzywami i grzybami, a nie z sosem bolognese.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szmajda

    Jerzy Szmajda , 05.07.2016

    Ciekawe co na to Bolończycy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Misia Buja

    Misia Buja , 05.07.2016

    Nie ma czegos takiego jak sos bolognese - jest spaghetti alla bolognese. Sos nazywa sie RAGU.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Będzie on smakował nieco inaczej, ale Tym, którzy nie przepadają za mięsem na pewno przypadnie do gustu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Oczywiście! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Zachęcamy do eksperymentowania! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkamiSpaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami

Przyprawy i zioła w klasycznym sosie bolognese, tym razem przygotowanym z warzywami, zaskoczą smakiem i wyjątkowym aromatem. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Brak mięsa mielonego nie jest składnikiem niezbędnym, by posiłek był sycący i pyszny. Jarski obiad do zrobienia w dwa kwadranse? Z przepisem na spaghetti bolognese z warzywami – nic prostszego!

Dla kogo?

Dania makaronowe cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach. W końcu są niezwykle uniwersalne i dają duże możliwości, zarówno początkującym, jak i bardziej doświadczonym szefom kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem dań inspirowanych kuchnią włoską, to smak spaghetti bolognese z pieczarkami na pewno stanie się jedną z ulubionych potraw.

Na jaką okazję?

Śmiało można uznać te propozycję za szybki obiad, który bez trudu przyrządzisz po powrocie z pracy. Wykorzystaj czas, w którym gotuje się makaron, na przygotowanie reszty składników. Spaghetti wegetariańskie z pieczarkami jest też trafionym pomysłem na gorącą kolację.

Czy wiesz, że?

Do garnka z gotującym się makaronem nie dodawaj oleju. Choć to często spotykana wskazówka, dodatek ten nie jest wskazany. Sprawia, że sos nie przylega do spaghetti w odpowiednim stopniu, co odbija się na zmianie smaku i niekorzystnej prezencji dania.

Dla urozmaicenia:

Spaghetti z pieczarkami możesz przygotować również przy użyciu odmiany portobello. Białą cebulę zamień na czerwoną, a dla zaostrzenia smaku potrawy dodaj posiekaną drobno papryczkę chili.