
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
0.25 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go, zachowując wodę po gotowaniu.

Krok 2
Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i białych części miąższu, pokrój. Następnie warzywa skrop połową oliwy i dopraw szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 3
Plastry warzyw smaż na przykład na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały rumianej barwy.

Krok 4
Następnie w szerokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodaj warzywa grillowane, pokrojone w paski.

Krok 5
W dwóch szklankach wody (tej po gotowaniu makaronu) wymieszaj Fix Knorr i wlej go na patelnię z warzywami.

Krok 6
Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z grillowanymi warzywami
Grilluj z wykorzystaniem oliwy i przypraw, dzięki czemu warzywa nabiorą wyrazistego smaku oraz ziołowego zapachu. Wykorzystaj je do przygotowania na obiad prostego dania z makaronem. W tym celu będziesz potrzebować kilku składników, takich jak: cukinia, bakłażan czy papryka w różnych kolorach. Resztę wskazówek znajdziesz w naszej recepturze na smaczne farfalle z warzywami!
Dla kogo?
Pasta z grillowanych warzyw to znakomita potrawa dla fanów włoskiej kuchni. Ugotowany al dente makaron i pyszny sos są znakomitym duetem, który od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Nie czekaj i już teraz spróbuj naszej receptury na grillowane warzywa z makaronem. Pycha!
Na jaką okazję?
Codzienny obiad, wystawne przyjęcie, niespodziewana wizyta gości – serwuj makaron z grillowanymi warzywami przy każdej z tych okazji. Przyrządzenie tego dania zajmie Ci jedyne pół godziny, a Ty zachwycisz wszystkich efektami.
Czy wiesz, że?
Makaron z grilla to bardzo prosta potrawa. Umyj, pokrój i dopraw warzywa, a później smaż je na patelni grillowej do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy przestygną, pokrój je w paski. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj do niej grillowane warzywa.
Dla urozmaicenia:
Błyskawiczny sos do spaghetti napoli rozrób z wodą i zalej nim składniki na patelni. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość nieco zgęstniała. Podawaj z makaronem. Danie udekoruj startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić farfalle z grillowanymi warzywami.