Farfalle z grillowanymi warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Farfalle z grillowanymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

0.25 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go, zachowując wodę po gotowaniu.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i białych części miąższu, pokrój. Następnie warzywa skrop połową oliwy i dopraw szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz posiekanym czosnkiem.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Plastry warzyw smaż na przykład na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały rumianej barwy.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Następnie w szerokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodaj warzywa grillowane, pokrojone w paski.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 4

Krok 5

W dwóch szklankach wody (tej po gotowaniu makaronu) wymieszaj Fix Knorr i wlej go na patelnię z warzywami.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z grillowanymi warzywami Farfalle z grillowanymi warzywami

Dzięki grillowaniu z wykorzystaniem oliwy i przypraw, warzywa nabiorą wyrazistego smaku oraz ziołowego zapachu. Wykorzystaj je do przygotowania na obiad prostego dania z makaronem. W tym celu będziesz potrzebować kilku składników, takich jak: cukinia, bakłażan czy papryka w różnych kolorach. Umyj je i pokrój w plastry lub kawałki, a następnie skrop oliwą z oliwek i dopraw szczyptą oregano, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Warzywa smaż z obu stron na patelni grillowej do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy przestygną, pokrój je w paski. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj do niej grillowane warzywa. Błyskawiczny sos do spaghetti napoli rozrób z wodą i zalej nim składniki na patelni. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość nieco zgęstniała. Ugotowany wcześniej makaron typu farfalle połącz z sosem i od razu podawaj. Danie udekoruj startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić farfalle z grillowanymi warzywami.