
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
0.25 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go, zachowując wodę po gotowaniu.

Krok 2
Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i białych części miąższu, pokrój. Następnie warzywa skrop połową oliwy i dopraw szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 3
Plastry warzyw smaż na przykład na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały rumianej barwy.

Krok 4
Następnie w szerokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodaj warzywa grillowane, pokrojone w paski.

Krok 5
W dwóch szklankach wody (tej po gotowaniu makaronu) wymieszaj Fix Knorr i wlej go na patelnię z warzywami.

Krok 6
Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z grillowanymi warzywami
Grilluj z wykorzystaniem oliwy i przypraw, dzięki czemu warzywa nabiorą wyrazistego smaku oraz ziołowego zapachu. Wykorzystaj je do przygotowania na obiad prostego dania z makaronem. W tym celu będziesz potrzebować kilku składników, takich jak: cukinia, bakłażan czy papryka w różnych kolorach. Resztę wskazówek znajdziesz w naszej recepturze na smaczne farfalle z warzywami!
Dla kogo?
Pasta z grillowanych warzyw to znakomita potrawa dla fanów włoskiej kuchni. Ugotowany al dente makaron i pyszny sos są znakomitym duetem, który od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Nie czekaj i już teraz spróbuj naszej receptury na grillowane warzywa z makaronem. Pycha!
Na jaką okazję?
Codzienny obiad, wystawne przyjęcie, niespodziewana wizyta gości – serwuj makaron z grillowanymi warzywami przy każdej z tych okazji. Przyrządzenie tego dania zajmie Ci jedyne pół godziny, a Ty zachwycisz wszystkich efektami.
Czy wiesz, że?
Makaron z grilla to bardzo prosta potrawa. Umyj, pokrój i dopraw warzywa, a później smaż je na patelni grillowej do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy przestygną, pokrój je w paski. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj do niej grillowane warzywa.
Dla urozmaicenia:
Błyskawiczny sos do spaghetti napoli rozrób z wodą i zalej nim składniki na patelni. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość nieco zgęstniała. Podawaj z makaronem. Danie udekoruj startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić farfalle z grillowanymi warzywami.


































