
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
0.25 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go, zachowując wodę po gotowaniu.

Krok 2
Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i białych części miąższu, pokrój. Następnie warzywa skrop połową oliwy i dopraw szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz posiekanym czosnkiem.

Krok 3
Plastry warzyw smaż na przykład na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały rumianej barwy.

Krok 4
Następnie w szerokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodaj warzywa grillowane, pokrojone w paski.

Krok 5
W dwóch szklankach wody (tej po gotowaniu makaronu) wymieszaj Fix Knorr i wlej go na patelnię z warzywami.

Krok 6
Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Farfalle z grillowanymi warzywami
Dzięki grillowaniu z wykorzystaniem oliwy i przypraw, warzywa nabiorą wyrazistego smaku oraz ziołowego zapachu. Wykorzystaj je do przygotowania na obiad prostego dania z makaronem. W tym celu będziesz potrzebować kilku składników, takich jak: cukinia, bakłażan czy papryka w różnych kolorach. Umyj je i pokrój w plastry lub kawałki, a następnie skrop oliwą z oliwek i dopraw szczyptą oregano, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Warzywa smaż z obu stron na patelni grillowej do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy przestygną, pokrój je w paski. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj do niej grillowane warzywa. Błyskawiczny sos do spaghetti napoli rozrób z wodą i zalej nim składniki na patelni. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość nieco zgęstniała. Ugotowany wcześniej makaron typu farfalle połącz z sosem i od razu podawaj. Danie udekoruj startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić farfalle z grillowanymi warzywami.