Farfalle z grillowanymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

0.25 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go, zachowując wodę po gotowaniu.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i białych części miąższu, pokrój. Następnie warzywa skrop połową oliwy i dopraw szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz posiekanym czosnkiem.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Plastry warzyw smaż na przykład na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały rumianej barwy.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Następnie w szerokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodaj warzywa grillowane, pokrojone w paski.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 4

Krok 5

W dwóch szklankach wody (tej po gotowaniu makaronu) wymieszaj Fix Knorr i wlej go na patelnię z warzywami.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z grillowanymi warzywami Farfalle z grillowanymi warzywami

Dzięki grillowaniu z wykorzystaniem oliwy i przypraw, warzywa nabiorą wyrazistego smaku oraz ziołowego zapachu. Wykorzystaj je do przygotowania na obiad prostego dania z makaronem. W tym celu będziesz potrzebować kilku składników, takich jak: cukinia, bakłażan czy papryka w różnych kolorach. Umyj je i pokrój w plastry lub kawałki, a następnie skrop oliwą z oliwek i dopraw szczyptą oregano, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Warzywa smaż z obu stron na patelni grillowej do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy przestygną, pokrój je w paski. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj do niej grillowane warzywa. Błyskawiczny sos do spaghetti napoli rozrób z wodą i zalej nim składniki na patelni. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość nieco zgęstniała. Ugotowany wcześniej makaron typu farfalle połącz z sosem i od razu podawaj. Danie udekoruj startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić farfalle z grillowanymi warzywami.