Farfalle – makaron z grillowanymi warzywami | Przepisy.pl pixel

Farfalle z grillowanymi warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
244 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

0.25 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odcedź go, zachowując wodę po gotowaniu.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 1

Krok 2

Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i białych części miąższu, pokrój. Następnie warzywa skrop połową oliwy i dopraw szczyptą soli, pieprzu, oregano oraz posiekanym czosnkiem.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 2

Krok 3

Plastry warzyw smaż na przykład na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aby zmiękły i nabrały rumianej barwy.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 3

Krok 4

Następnie w szerokiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po kilku minutach dodaj warzywa grillowane, pokrojone w paski.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 4

Krok 5

W dwóch szklankach wody (tej po gotowaniu makaronu) wymieszaj Fix Knorr i wlej go na patelnię z warzywami.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby sos dobrze połączył się z makaronem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Farfalle z grillowanymi warzywami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Farfalle z grillowanymi warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Farfalle z grillowanymi warzywami Farfalle z grillowanymi warzywami

Grilluj z wykorzystaniem oliwy i przypraw, dzięki czemu warzywa nabiorą wyrazistego smaku oraz ziołowego zapachu. Wykorzystaj je do przygotowania na obiad prostego dania z makaronem. W tym celu będziesz potrzebować kilku składników, takich jak: cukinia, bakłażan czy papryka w różnych kolorach. Resztę wskazówek znajdziesz w naszej recepturze na smaczne farfalle z warzywami!

Dla kogo?

Pasta z grillowanych warzyw to znakomita potrawa dla fanów włoskiej kuchni. Ugotowany al dente makaron i pyszny sos są znakomitym duetem, który od lat cieszy się popularnością na całym świecie. Nie czekaj i już teraz spróbuj naszej receptury na grillowane warzywa z makaronem. Pycha!

Na jaką okazję?

Codzienny obiad, wystawne przyjęcie, niespodziewana wizyta gości – serwuj makaron z grillowanymi warzywami przy każdej z tych okazji. Przyrządzenie tego dania zajmie Ci jedyne pół godziny, a Ty zachwycisz wszystkich efektami. 

Czy wiesz, że?

Makaron z grilla to bardzo prosta potrawa. Umyj, pokrój i dopraw warzywa, a później smaż je na patelni grillowej do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Gdy przestygną, pokrój je w paski. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodaj do niej grillowane warzywa.

Dla urozmaicenia:

Błyskawiczny sos do spaghetti napoli rozrób z wodą i zalej nim składniki na patelni. Dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby całość nieco zgęstniała. Podawaj z makaronem. Danie udekoruj startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić farfalle z grillowanymi warzywami.