Makaron z brokułami i czosnkiem w sosie serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z brokułami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Brokuły ugotuj, odcedź na sicie i przelej zimną wodą aby nie straciły koloru. Obierz czosnek, drobno posiekaj.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż lekko czosnek i dodaj ugotowane brokuły i makaron.

Krok 3

Wszystko razem przemieszaj, posyp żółtym serem i trzymaj na patelni tak długo, aż ser się rozpuści.

Krok 4

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr wymieszaj ze śmietaną i 250 ml wody i zagotuj.

Krok 5

Sos wlej do brokułów i makaronu, przemieszaj, dopraw pieprzem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Sernik krakowski
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z brokułamiMakaron z brokułami

Alternatywą dla pomidorowego sosu do makaronu z całą pewnością jest sos na bazie śmietany. Możesz skomponować go z dodatkiem brokułów. To warzywo świetnie smakuje, a dzięki swojemu zielonemu kolorowi też apetycznie wygląda. Przygotowując je, możesz skorzystać z wersji mrożonej. Kawałki wrzucone na rozgrzaną patelnię powinny dokładnie odparować. W sezonie letnim polecamy świeży brokuł. Wystarczy go ugotować do miękkości w wodzie. Dla ułatwienia podziel go na różyczki i kontroluj czas przygotowywania. Uważaj, by się nie rozgotował. Do dania dobierz makaron według własnych preferencji. Sprawdzi się zarówno penne, jak i popularne świderki czy muszelki. Miękki brokuł wraz z makaronem powinien znaleźć się na patelni ze startym żółtym serem. Ser połączy ze sobą wspomniane składniki. Całość dopełni sos przyrządzony ze śmietany i przypraw. Wykorzystaj aromatyczne zioła: bazylię, oregano lub tymianek. Posiekany czosnek czy ostra papryka dodatkowo podkreślą smak potrawy. Poza brokułem do dania możesz dodać także podduszone pieczarki. Życzymy smacznego!