Makaron z brokułami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

88

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

400 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Brokuły ugotuj, odcedź na sicie i przelej zimną wodą aby nie straciły koloru. Obierz czosnek, drobno posiekaj.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż lekko czosnek i dodaj ugotowane brokuły i makaron.

Krok 3

Wszystko razem przemieszaj, posyp żółtym serem i trzymaj na patelni tak długo, aż ser się rozpuści.

Krok 4

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr wymieszaj ze śmietaną i 250 ml wody i zagotuj.

Krok 5

Sos wlej do brokułów i makaronu, przemieszaj, dopraw pieprzem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Bigos Wielkopolski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z brokułamiMakaron z brokułami

Alternatywą dla pomidorowego sosu do makaronu z całą pewnością jest sos na bazie śmietany. Możesz skomponować go z dodatkiem brokułów. To warzywo świetnie smakuje, a dzięki swojemu zielonemu kolorowi też apetycznie wygląda. Przygotowując je, możesz skorzystać z wersji mrożonej. Kawałki wrzucone na rozgrzaną patelnię powinny dokładnie odparować. W sezonie letnim polecamy świeży brokuł. Wystarczy go ugotować do miękkości w wodzie. Dla ułatwienia podziel go na różyczki i kontroluj czas przygotowywania. Uważaj, by się nie rozgotował. Do dania dobierz makaron według własnych preferencji. Sprawdzi się zarówno penne, jak i popularne świderki czy muszelki. Miękki brokuł wraz z makaronem powinien znaleźć się na patelni ze startym żółtym serem. Ser połączy ze sobą wspomniane składniki. Całość dopełni sos przyrządzony ze śmietany i przypraw. Wykorzystaj aromatyczne zioła: bazylię, oregano lub tymianek. Posiekany czosnek czy ostra papryka dodatkowo podkreślą smak potrawy. Poza brokułem do dania możesz dodać także podduszone pieczarki. Życzymy smacznego!