Składniki
400 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
100 gramów
200 mililitrów
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dorzuć mięso mielone i smaż wszystko przez chwilę. Dodaj Ketchup Hellmann’s Pikantny, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i połącz z makaronem.
Krok 2
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóż brokuły. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zalej zapiekankę.
Krok 3
Całość posyp startym serem i zawiń dokładnie folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200 °C przez 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze chwilę, aż ser delikatnie się zarumieni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowa zapiekanka z brokułami
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem, brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. Charakterna, bo z dodatkiem ognistego ketchupu. Jeśli lubisz proste dania jednogarnkowe, przepis na serową zapiekankę z brokułami z pewnością przypadnie ci do gustu. Jej przygotowanie rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, al dente. Niekoniecznie musi być to makaron typu penne. Równie dobrze pasować będą finezyjne kokardki lub makaron świderki. Zapiekankę serwować możesz także w wersji z ziemniakami, a mięso mielone, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, zastąpić pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka lub indyka. Tym bowiem, co przesądza o sukcesie tego dania jest sos – pachnący, gęsty, aksamitny... Nie może go absolutnie zabraknąć. Gotową zapiekankę podawaj na obiad lub kolację. Doskonale smakować będzie z lampką białego wytrawnego wina.