Przepisy na Makaron z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z mięsem mielonym

146 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z mięsem mielonymMakaron z mięsem mielonym

Jeśli szukasz dania, które jest proste w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakuje, makaron z mięsem mielonym będzie dobrym wyborem. Ta potrawa sprawdzi się jako szybki, codzienny obiad. Z powodzeniem zaserwujesz ją także na kolację lub podczas spotkania w gronie znajomych. Główny składnik tej potrawy – mięso – najlepiej zmielić samodzielnie. Dobrym wyborem będzie wieprzowa karkówka lub łopatka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by użyć wołowiny czy drobiu. Świetnym uzupełnieniem makaronu i mielonego mięsa będzie gęsty sos, np. bolognese lub napoli. Walory smakowe dania jeszcze bardziej podkreślisz, stosując różne zioła i przyprawy m.in.: pieprz, tymianek, rozmaryn, oregano czy ostrą papryczkę chilli. Sprawdzi się również bazylia – jeśli planujesz użyć jej świeżej wersji, dodaj ją pod koniec gotowania. W przeciwnym razie nabierze goryczy. Zastanawiasz się, co przygotować? Zrób spaghetti bolognese, zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem, lasagne z dynią lub bolońskie penne z brokułami. Jeśli szukasz czegoś bardziej wyszukanego, zdecyduj się na zapiekane cannelloni Toscana. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki: mięso, przyprawy, dwie łyżki wody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną mozzarellę. Gotową mięsną masą nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni, a następnie ułóż je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Całość zalej sosem spaghetti i posyp starym serem, najlepiej parmezanem. Możesz także przyrządzić klasyczne ragout bolognese. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i seler. Kiedy warzywa zaczną delikatnie brązowieć, dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż stanie się zupełnie suche. Na koniec dorzuć kilka pomidorów z puszki i wszystko razem gotuj przez około 2 minuty. Przygotowane w ten sposób ragout połącz z ugotowanym wcześniej al dente makaronem, i gotowe! Już teraz sprawdź nasze przepisy na makaron z mięsem mielonym. Oprócz nich, czekają na Ciebie wskazówki szefa kuchni na temat tego, jak modyfikować dania oraz jakich przypraw użyć, by jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Do dzieła!