Przepisy na Makaron z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron z mięsem mielonym

146 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z mięsem mielonymMakaron z mięsem mielonym

Jeśli szukasz dania, które jest proste w przygotowaniu, a przy tym świetnie smakuje, makaron z mięsem mielonym będzie dobrym wyborem. Ta potrawa sprawdzi się jako szybki, codzienny obiad. Z powodzeniem zaserwujesz ją także na kolację lub podczas spotkania w gronie znajomych. Główny składnik tej potrawy – mięso – najlepiej zmielić samodzielnie. Dobrym wyborem będzie wieprzowa karkówka lub łopatka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by użyć wołowiny czy drobiu. Świetnym uzupełnieniem makaronu i mielonego mięsa będzie gęsty sos, np. bolognese lub napoli. Walory smakowe dania jeszcze bardziej podkreślisz, stosując różne zioła i przyprawy m.in.: pieprz, tymianek, rozmaryn, oregano czy ostrą papryczkę chilli. Sprawdzi się również bazylia – jeśli planujesz użyć jej świeżej wersji, dodaj ją pod koniec gotowania. W przeciwnym razie nabierze goryczy. Zastanawiasz się, co przygotować? Zrób spaghetti bolognese, zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem, lasagne z dynią lub bolońskie penne z brokułami. Jeśli szukasz czegoś bardziej wyszukanego, zdecyduj się na zapiekane cannelloni Toscana. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki: mięso, przyprawy, dwie łyżki wody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną mozzarellę. Gotową mięsną masą nadziewaj surowe rurki makaronu cannelloni, a następnie ułóż je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Całość zalej sosem spaghetti i posyp starym serem, najlepiej parmezanem. Możesz także przyrządzić klasyczne ragout bolognese. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i seler. Kiedy warzywa zaczną delikatnie brązowieć, dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż stanie się zupełnie suche. Na koniec dorzuć kilka pomidorów z puszki i wszystko razem gotuj przez około 2 minuty. Przygotowane w ten sposób ragout połącz z ugotowanym wcześniej al dente makaronem, i gotowe! Już teraz sprawdź nasze przepisy na makaron z mięsem mielonym. Oprócz nich, czekają na Ciebie wskazówki szefa kuchni na temat tego, jak modyfikować dania oraz jakich przypraw użyć, by jeszcze bardziej podkreślić ich smak. Do dzieła!