Klasyczna lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Klasyczna lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

600 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

9 sztuk

100 mililitrów

400 gramów

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włącz piekarnik na 200°C. Podsmaż mięso na oleju. Dodaj do mięsa: puszkę pomidorów i Knorr Naturalnie smaczne, który nada włoski smak i idealną gęstość sosu dzięki czemu lasagne nie będzie się rozwarstwiała. Następnie przepłucz puszkę 50 ml wody i dolej do sosu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś ok.2 minut.

Klasyczna lasagne - Krok 1

Krok 2

Przygotuj naczynie żaroodporne (ok. 20x28 cm). Rozsmaruj 2-3 łyżki sosu na dnie, a potem ułóż na zmianę płaty lasagne i sos (3 takie warstwy). Zakończ na sosie.

Klasyczna lasagne - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i rozłóż ser. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak aby nie dotykała sera. Piecz 30 min, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aby ser się zapiekł. Porcje lasagne wykrajaj ok. 10 minut po wyjęciu z piekarnika.

Klasyczna lasagne - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do lasagne dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja lasagne nabierze ziołowego smaku.

72

Opinie o przepisie

  • Olek Gostkowski

    Olek Gostkowski , 29.08.2017

    tak przewyborne XD

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 06.07.2016

    Bardzo dobra lasange :) Serdecznie polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kuzian-Twardy

    Małgorzata Kuzian-Twardy , 21.06.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Schmidt

    Regina Schmidt , 28.04.2016

    smakowało superrrrrr!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iksi Piksi

    Iksi Piksi , 16.11.2015

    smaczna lasagne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ostrowka

    Piotr Ostrowka , 20.09.2015

    Bez fixa i glutaminianów za to z sosem pomidorowym własnej roboty, dobrze odparowanym. Rewelacja!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenie Wywranic

    Eugenie Wywranic , 18.07.2015

    Dobrze smakowalo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenie Wywranic

    Eugenie Wywranic , 18.07.2015

    gut Geschmack.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roksana Twardowska

    Roksana Twardowska , 17.07.2015

    Zrobię to dzisiaj z babcią,mam nadzeję,że będzie to smakowała tak jak to wygląda, czyli przepysznie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Ro

    Mirek Ro , 06.07.2015

    Do mnie to? Ja nie wstawiam żadnych przepisów. Krytykuję właśnie proszki knorra i pseudo włoską kuchnię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Stachniuk

    Urszula Stachniuk , 06.07.2015

    Znam bardzo dobrze smak włoskiej lasagne,niejednokrotnie jadłam je w Reggio Emilia i w Toskanii,jednak wolę ją z cukinią grillowaną,ma mniej kalorii i mogę ją jeść częściej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Armeno Di Marcantonio

    Armeno Di Marcantonio , 06.07.2015

    MAMMA MIA....domani devo fare

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Esz

    Magda Esz , 06.07.2015

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kubiniec

    Jolanta Kubiniec , 06.07.2015

    Mirek, ciągle wstawisz te knorrowe przepisy, płacą Ci za to? Przecie w ichnich torebkach pełno tego, co nie trzeba ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Zmarzla

    Wioletta Zmarzla , 05.07.2015

    Tak niestety te przepisy nie mają wiele z oryginalna włoska kuchnia ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Lembas-Sznabel

    Mariola Lembas-Sznabel , 05.07.2015

    Przy tej pogodzie to chłodnik i gazpacho - wygrywa :) ale potem... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiola Wiola Wiola

    Wiola Wiola Wiola , 05.07.2015

    Tortelini ze szpinakiem i serem gorgnzola tez jest Pychaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kin Ga

    Kin Ga , 05.07.2015

    Sorry ale w klasycznej Lasagne Fixy nie powinny miec miejsca i to obojętne czy z Knorr, Maggi albo ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Ro

    Mirek Ro , 05.07.2015

    tak. na przykład carbonara ze śmietaną i bez jajek. To jak schabowy z kurczaka. Włosi by Was wyśmiali

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2015

    Jan, oczywiście, najlepsza jest domowa. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2015

    Urszula, dziękujemy za propozycję! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Stadnik

    Krysia Stadnik , 05.07.2015

    Nie smakuje mi za bardzo ..ale przebywając we Włoszech muszę jeść ..Aby nie urazić mej wnuczki włoskiej Ona ją uwielbia i uważa że babcia ją lubi tak jak ona...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2015

    Katarzyna, my też. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2015

    Kris, trzeba wypróbować. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Chmarzynski

    Marian Chmarzynski , 05.07.2015

    Ale nic nie otrzymałem..... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2015

    Mirek, są! Nawet bardzo dużo. :) Może tu coś znajdziesz dla siebie. https://www.przepisy.pl/blog/przyjecie-po-wlosku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2015

    Marian, kiedy tylko będziesz miał ochotę. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Wojtkowiak

    Czesław Wojtkowiak , 05.07.2015

    Lubię bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Chmarzynski

    Marian Chmarzynski , 05.07.2015

    Kiedy mam to zjeść?:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Ro

    Mirek Ro , 05.07.2015

    Na tej stronie nie ma żadnych włoskich przepisów.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Lasagne z cukinią
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna lasagneKlasyczna lasagne

Klasyczna lasagne to doskonały sposób na pyszny obiad. Cienkie, szerokie płaty makarony przełożone są warstwami mięsa, gęstego i intensywnego sosu pomidorowego, a na wierzchu posypane żółtym serem. Lasagne przyrządzisz na wiele sposobów, np. w wersji bezmięsnej albo zastępując płaty makaronu pokrojoną w plastry cukinią czy bakłażanem. Spróbuj jednak tej popularnej włoskiej zapiekanki według proponowanego przez nas przepisu. Do jej przygotowania użyj pomidorów pelati, czyli pozbawionych skórek. Dzięki temu sos będzie miał gładką konsystencję. Przekładaj go makaronem, tak, by to sos tworzył ostatnią warstwę. Wybierz dowolny ser – dobrze sprawdzi się mozzarella albo tylżycki. Przed włożeniem lasagne do piekarnika przykryj jej wierzch folią aluminiową, żeby ser nie przypiekł się zbyt mocno – zdejmij ją kilka minut przed końcem. Lasagne po wyjęciu z piekarnika odłóż na chwilę, by łatwiej się ją kroiło. Podaj ją z miksem sałat z octem balsamicznym i pomidorkami koktajlowymi. Sprawdź, jak smakuje i przygotuj ją przy najbliższej okazji.