
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
9 sztuk
100 mililitrów
400 gramów
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włącz piekarnik na 200°C. Podsmaż mięso na oleju. Dodaj do mięsa: puszkę pomidorów i Knorr Naturalnie smaczne, który nada włoski smak i idealną gęstość sosu dzięki czemu lasagne nie będzie się rozwarstwiała. Następnie przepłucz puszkę 50 ml wody i dolej do sosu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś ok.2 minut.

Krok 2
Przygotuj naczynie żaroodporne (ok. 20x28 cm). Rozsmaruj 2-3 łyżki sosu na dnie, a potem ułóż na zmianę płaty lasagne i sos (3 takie warstwy). Zakończ na sosie.

Krok 3
Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i rozłóż ser. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak aby nie dotykała sera. Piecz 30 min, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aby ser się zapiekł. Porcje lasagne wykrajaj ok. 10 minut po wyjęciu z piekarnika.


Dobra rada:
Do lasagne dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja lasagne nabierze ziołowego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna lasagne
Klasyczna lasagne to doskonały sposób na pyszny obiad. Cienkie, szerokie płaty makarony przełożone są warstwami mięsa, gęstego i intensywnego sosu pomidorowego, a na wierzchu posypane żółtym serem. Lasagne przyrządzisz na wiele sposobów, np. w wersji bezmięsnej albo zastępując płaty makaronu pokrojoną w plastry cukinią czy bakłażanem. Spróbuj jednak tej popularnej włoskiej zapiekanki według proponowanego przez nas przepisu. Do jej przygotowania użyj pomidorów pelati, czyli pozbawionych skórek. Dzięki temu sos będzie miał gładką konsystencję. Przekładaj go makaronem, tak, by to sos tworzył ostatnią warstwę. Wybierz dowolny ser – dobrze sprawdzi się mozzarella albo tylżycki. Przed włożeniem lasagne do piekarnika przykryj jej wierzch folią aluminiową, żeby ser nie przypiekł się zbyt mocno – zdejmij ją kilka minut przed końcem. Lasagne po wyjęciu z piekarnika odłóż na chwilę, by łatwiej się ją kroiło. Podaj ją z miksem sałat z octem balsamicznym i pomidorkami koktajlowymi. Sprawdź, jak smakuje i przygotuj ją przy najbliższej okazji.