
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
9 sztuk
100 mililitrów
400 gramów
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włącz piekarnik na 200°C. Podsmaż mięso na oleju. Dodaj do mięsa: puszkę pomidorów i Knorr Naturalnie smaczne, który nada włoski smak i idealną gęstość sosu dzięki czemu lasagne nie będzie się rozwarstwiała. Następnie przepłucz puszkę 50 ml wody i dolej do sosu. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś ok.2 minut.

Krok 2
Przygotuj naczynie żaroodporne (ok. 20x28 cm). Rozsmaruj 2-3 łyżki sosu na dnie, a potem ułóż na zmianę płaty lasagne i sos (3 takie warstwy). Zakończ na sosie.

Krok 3
Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i rozłóż ser. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak aby nie dotykała sera. Piecz 30 min, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aby ser się zapiekł. Porcje lasagne wykrajaj ok. 10 minut po wyjęciu z piekarnika.


Dobra rada:
Do lasagne dodaj kilka listków świeżej bazylii, a Twoja lasagne nabierze ziołowego smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczna lasagne
Klasyczna lasagne to doskonały sposób na pyszny obiad. Cienkie, szerokie płaty makarony przełożone są warstwami mięsa, gęstego i intensywnego sosu pomidorowego, a na wierzchu posypane żółtym serem. Lasagne przyrządzisz na wiele sposobów, np. w wersji bezmięsnej albo zastępując płaty makaronu pokrojoną w plastry cukinią czy bakłażanem. Spróbuj jednak tej popularnej włoskiej zapiekanki według proponowanego przez nas przepisu. Do jej przygotowania użyj pomidorów pelati, czyli pozbawionych skórek. Dzięki temu sos będzie miał gładką konsystencję. Przekładaj go makaronem, tak, by to sos tworzył ostatnią warstwę. Wybierz dowolny ser – dobrze sprawdzi się mozzarella albo tylżycki. Przed włożeniem lasagne do piekarnika przykryj jej wierzch folią aluminiową, żeby ser nie przypiekł się zbyt mocno – zdejmij ją kilka minut przed końcem. Lasagne po wyjęciu z piekarnika odłóż na chwilę, by łatwiej się ją kroiło. Podaj ją z miksem sałat z octem balsamicznym i pomidorkami koktajlowymi. Sprawdź, jak smakuje i przygotuj ją przy najbliższej okazji.