Lasagne ze szpinakiem i pomidorami: wegetariańska | Przepisy.pl pixel

Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
312 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

526 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

400 mililitrów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lasagne Knorr rozmieszaj w 400 ml zimnej wody i 100 ml śmietany, by sos był dobrze doprawiony i cechował się odpowiednią konsystencją. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw na bok, aby sos lekko wystygł.

Krok 2

Pomidory i cukinię pokrój w cienkie plastry, a cebulę w drobną kosteczkę.

Krok 3

Na patelni na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do niej posiekany szpinak i sałatę rukolę. Smaż wszystko razem przez chwilę.

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj delikatnie wcześniej przygotowanym sosem, ułóż na nim pierwszą warstwę makaronu, a następnie połóż warstwę szpinaku oraz plastry pomidora i cukinii. Czynność powtarzaj do uzyskania dwóch-trzech warstw. Wierzch lazanii polej obficie sosem i oprósz pokruszonym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 30-40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

To danie to solidna porcja warzyw - aż 250 g.

Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory. Dobrym pomysłem jest też dodanie do farszu pokrojonych, świeżych ziół.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim seremLasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem

Lasagne Knorr rozmieszaj w 400 ml zimnej wody i 100 ml śmietany, by sos był dobrze doprawiony i cechował się odpowiednią konsystencją. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw na bok, aby sos lekko wystygł.