Lasagne ze szpinakiem i pomidorami: wegetariańska | Przepisy.pl pixel

Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
312 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

322 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

400 mililitrów

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Lasagne Knorr rozmieszaj w 400 ml zimnej wody i 100 ml śmietany, by sos był dobrze doprawiony i cechował się odpowiednią konsystencją. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw na bok, aby sos lekko wystygł.

Krok 2

Pomidory i cukinię pokrój w cienkie plastry, a cebulę w drobną kosteczkę.

Krok 3

Na patelni na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do niej posiekany szpinak i sałatę rukolę. Smaż wszystko razem przez chwilę.

Krok 4

Dno naczynia żaroodpornego posmaruj delikatnie wcześniej przygotowanym sosem, ułóż na nim pierwszą warstwę makaronu, a następnie połóż warstwę szpinaku oraz plastry pomidora i cukinii. Czynność powtarzaj do uzyskania dwóch-trzech warstw. Wierzch lazanii polej obficie sosem i oprósz pokruszonym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 30-40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

To danie to solidna porcja warzyw - aż 250 g.

Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory. Dobrym pomysłem jest też dodanie do farszu pokrojonych, świeżych ziół.

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim seremLasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem

Lasagne Knorr rozmieszaj w 400 ml zimnej wody i 100 ml śmietany, by sos był dobrze doprawiony i cechował się odpowiednią konsystencją. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw na bok, aby sos lekko wystygł.