Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem
łatwe
455 osób zapisało
Składniki
100 mililitrów
400 mililitrów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lasagne Knorr rozmieszaj w 400 ml zimnej wody i 100 ml śmietany, by sos był dobrze doprawiony i cechował się odpowiednią konsystencją. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw na bok, aby sos lekko wystygł.
Krok 2
Pomidory i cukinię pokrój w cienkie plastry, a cebulę w drobną kosteczkę.
Krok 3
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do niej posiekany szpinak i sałatę rukolę. Smaż wszystko razem przez chwilę.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj delikatnie wcześniej przygotowanym sosem, ułóż na nim pierwszą warstwę makaronu, a następnie połóż warstwę szpinaku oraz plastry pomidora i cukinii. Czynność powtarzaj do uzyskania dwóch-trzech warstw. Wierzch lazanii polej obficie sosem i oprósz pokruszonym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 30-40 minut.
Dobra rada:
To danie to solidna porcja warzyw - aż 250 g.
Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory. Dobrym pomysłem jest też dodanie do farszu pokrojonych, świeżych ziół.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej