Lasagne z pomidorami, szpinakiem i kozim serem
łatwe
510 osób zapisało

Składniki
100 mililitrów
400 mililitrów
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lasagne Knorr rozmieszaj w 400 ml zimnej wody i 100 ml śmietany, by sos był dobrze doprawiony i cechował się odpowiednią konsystencją. Wszystko razem zagotuj, a następnie odstaw na bok, aby sos lekko wystygł.
Krok 2
Pomidory i cukinię pokrój w cienkie plastry, a cebulę w drobną kosteczkę.
Krok 3
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do niej posiekany szpinak i sałatę rukolę. Smaż wszystko razem przez chwilę.
Krok 4
Dno naczynia żaroodpornego posmaruj delikatnie wcześniej przygotowanym sosem, ułóż na nim pierwszą warstwę makaronu, a następnie połóż warstwę szpinaku oraz plastry pomidora i cukinii. Czynność powtarzaj do uzyskania dwóch-trzech warstw. Wierzch lazanii polej obficie sosem i oprósz pokruszonym serem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na ok. 30-40 minut.

Dobra rada:
To danie to solidna porcja warzyw - aż 250 g.
Do szpinaku możesz dodać suszone pomidory. Dobrym pomysłem jest też dodanie do farszu pokrojonych, świeżych ziół.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPlanujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej