Sałatka ze śledziami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze śledziami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

heart
698 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

719 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1004 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

100 gramów

300 gramów

50 gramów

50 mililitrów

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzia i ogórka pokrój w małą kostkę, po czym wymieszaj z sałatą.

Krok 2

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem. Następnie wymieszaj go z pozostałymi składnikami sałatki.

Krok 3

Sałatkę podawaj posypaną orzechami i grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

3

Opinie o przepisie

  • Andrzej

    Andrzej , 17.09.2022

    Czy sos knorr należy wystudzić przed przygotowaniem sosu do sałatki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Janina Koczorowska

    Janina Koczorowska , 03.12.2017

    warto spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze śledziami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tartaletki ze szpinaku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze śledziami Sałatka ze śledziami

Ta sałatka śledziowa jest połączeniem wielu smaków w jedną, wyjątkowo udaną kompozycję. Będzie świetną przekąską na przyjęcie lub daniem na świąteczny stół. Dowiedz się, jak łatwo ją przygotować. Głównym składnikiem tego dania będą, oczywiście, śledzie w oleju lub, jeśli wolisz, z soli, pokrojone w drobną kostkę. Potrzebne będą również warzywa – sałata rzymska oraz posiekane kiszone ogórki. Sos sałatkowy przygotujesz na bazie kremowego majonezu dekoracyjnego oraz jogurtu naturalnego, z dodatkiem tartego, żółtego sera, np. ementalera o łagodnym, lekko orzechowym posmaku. Aby dressing był odrobinę pikantny i miał intensywniejszy zapach, przypraw go szczyptą mielonego białego pieprzu, który doskonale komponuje się z rybą. Sałatkę podawaj schłodzoną, posypaną orzechami włoskimi i grzankami. Orzechy warto wcześniej podprażyć na suchej patelni – taki zabieg sprawi, że ich smak będzie wyrazistszy. Do dekoracji dania możesz także użyć świeżej natki pietruszki. Skorzystaj z naszego przepisu na sałatkę ze śledziami.