Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Surowego świeżego kalafiora pokrój na plastry grubości ok. 2 cm.

Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia. Natkę i bazylię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub kuchenną ściereczką. Zioła oraz orzechy drobno posiekaj.

Krok 3
Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż stek z kalafiora jeden po drugim. Stek z kalafiora z patelni powinien być dość mocno rumiany z każdej strony. Należy jednak uważać, by nie przypalić warzywa, bo wtedy zmieni swój smak.

Krok 4
Pod koniec smażenia dopraw stek z kalafiora szczyptą soli i Przyprawą płatki chilli z wędzoną papryką Knorr.

Krok 5
Do wstępnie obsmażonego kalafiora dodaj na patelnię 2 łyżki prawdziwego masła oraz orzechy włoskie i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki z kalafiora przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki i miętą. Gotowe!


Dobra rada:
Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla klasycznych steków mięsnych. W wersji wege możesz przygotować taki stek nie tylko z kalafiora, ale też innych warzyw, np. korzennych. Smakują doskonale!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z kalafiora - VIDEO
Steki kojarzą Ci się tylko z mięsem? Niesłusznie! Możesz je przygotować również z warzyw. Stek z kalafiora na patelni będzie nie tylko smaczny i chrupiący, ale i bardzo oryginalny w smaku dzięki dodatkom orzechów i ziół. Nie daj się dłużej namawiać!
Dla kogo?
Smażony stek z kalafiora to przepis na miarę wegetarian oraz wszystkich tych, którzy lubią warzywa w niecodziennym wydaniu. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Stek z kalafiora sprawdzi się doskonale w wielu sytuacjach. Na przekąskę czy na kolację – po prostu zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś smacznego! Zaserwuj stek z kalafiora swoim gościom, a przekonasz się, jak szybko zniknie z talerzy!
Czy wiesz, że?
Kalafior był znany już starożytności, w Rzymie i Grecji. W Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku i do dziś cieszy się ogromną popularnością.
Dla urozmaicenia:
Steki wegetariańskie możesz przygotować również z innych warzyw. Dobrym wyborem będą brokuły albo seler naciowy. Smak steków możesz wzbogacać o ulubione orzechy, wegetariańskie sery i oczywiście pyszne, wielosmakowe dipy!