Stek z kalafiora - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

4 łyżki

30 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora pokrój w całości na plastry grubości ok 2 cm.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Zioła oraz orzechy posiekaj.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż steki z kalafiora. Powinny być dość mocno rumiane z każdej strony.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pod koniec smażenia dopraw kalafiora przyprawami Knorr oraz szczyptą soli.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Dodaj do kalafiora masło oraz orzechy i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Posyp ziołami i podawaj.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie steki możesz również przygotować z innych warzyw, np. korzeniowych. Smakują doskonale i stanowią świetny zamiennik dla steków mięsnych.

0

Opinie o przepisie

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z kalafiora - VIDEOStek z kalafiora - VIDEO

Steki kojarzą Ci się tylko z mięsem? Niesłusznie! Możesz je przygotować również z warzyw. Stek zrobiony z kalafiora będzie nie tylko smaczny i chrupiący, ale i bardzo oryginalny dzięki dodatkom orzechów i ziół, które podkręcą jego smak. Nie daj się dłużej namawiać!

Dla kogo?

Dla wegetarian oraz wszystkich tych, którzy lubią warzywa w niecodziennym wydaniu. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Stek z kalafiora sprawdzi się doskonale w wielu sytuacjach. Na przekąskę czy na kolację – po prostu zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś smacznego!

Czy wiesz, że?

Kalafior był znany już starożytności, w Rzymie i Grecji. W Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku.

Dla urozmaicenia

Steki możesz przygotować również z innych warzyw. Brokuły albo seler – wybierz swoje ulubione!