Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora pokrój w całości na plastry grubości ok 2 cm.
Krok 2
Zioła oraz orzechy posiekaj.
Krok 3
Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż steki z kalafiora. Powinny być dość mocno rumiane z każdej strony.
Krok 4
Pod koniec smażenia dopraw kalafiora przyprawami oraz szczyptą soli.
Krok 5
Dodaj do kalafiora masło oraz orzechy i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Posyp ziołami i podawaj.
Dobra rada:
Takie steki możesz również przygotować z innych warzyw, np. korzeniowych. Smakują doskonale i stanowią świetny zamiennik dla steków mięsnych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek z kalafiora - VIDEO
Steki kojarzą Ci się tylko z mięsem? Niesłusznie! Możesz je przygotować również z warzyw. Stek zrobiony z kalafiora będzie nie tylko smaczny i chrupiący, ale i bardzo oryginalny dzięki dodatkom orzechów i ziół, które podkręcą jego smak. Nie daj się dłużej namawiać!
Dla kogo?
Dla wegetarian oraz wszystkich tych, którzy lubią warzywa w niecodziennym wydaniu. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Stek z kalafiora sprawdzi się doskonale w wielu sytuacjach. Na przekąskę czy na kolację – po prostu zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś smacznego!
Czy wiesz, że?
Kalafior był znany już starożytności, w Rzymie i Grecji. W Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku.
Dla urozmaicenia
Steki możesz przygotować również z innych warzyw. Brokuły albo seler – wybierz swoje ulubione!