Stek z kalafiora na patelni - smażony: przepis | Przepisy.pl pixel

Stek z kalafiora - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Surowego świeżego kalafiora pokrój na plastry grubości ok. 2 cm.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Przygotuj deskę do krojenia. Natkę i bazylię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub kuchenną ściereczką. Zioła oraz orzechy drobno posiekaj.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż stek z kalafiora jeden po drugim. Stek z kalafiora z patelni powinien być dość mocno rumiany z każdej strony. Należy jednak uważać, by nie przypalić warzywa, bo wtedy zmieni swój smak.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Pod koniec smażenia dopraw stek z kalafiora szczyptą soli i Przyprawą płatki chilli z wędzoną papryką Knorr.

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Do wstępnie obsmażonego kalafiora dodaj na patelnię 2 łyżki prawdziwego masła oraz orzechy włoskie i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki z kalafiora przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki i miętą. Gotowe!

Stek z kalafiora - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Stek z kalafiora to doskonała alternatywa dla klasycznych steków mięsnych. W wersji wege możesz przygotować taki stek nie tylko z kalafiora, ale też innych warzyw, np. korzennych. Smakują doskonale!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z kalafiora - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rurki ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z kalafiora - VIDEOStek z kalafiora - VIDEO

Steki kojarzą Ci się tylko z mięsem? Niesłusznie! Możesz je przygotować również z warzyw. Stek z kalafiora na patelni będzie nie tylko smaczny i chrupiący, ale i bardzo oryginalny w smaku dzięki dodatkom orzechów i ziół. Nie daj się dłużej namawiać!

Dla kogo?

Smażony stek z kalafiora to przepis na miarę wegetarian oraz wszystkich tych, którzy lubią warzywa w niecodziennym wydaniu. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Stek z kalafiora sprawdzi się doskonale w wielu sytuacjach. Na przekąskę czy na kolację – po prostu zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś smacznego! Zaserwuj stek z kalafiora swoim gościom, a przekonasz się, jak szybko zniknie z talerzy! 

Czy wiesz, że?

Kalafior był znany już starożytności, w Rzymie i Grecji. W Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku i do dziś cieszy się ogromną popularnością.

Dla urozmaicenia:

Steki wegetariańskie możesz przygotować również z innych warzyw. Dobrym wyborem będą brokuły albo seler naciowy. Smak steków możesz wzbogacać o ulubione orzechy, wegetariańskie sery i oczywiście pyszne, wielosmakowe dipy!