Curry z kalafiorem i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Curry z kalafiora i ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

100 gramów

20 gramów

15 gramów

5 gramów

2 gramy

5 gramów

1 opakowanie

300 gramów

200 gramów

10 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 pęczka

4 sztuki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż przez 5 minut pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przyprawy: starty imbir, posiekany czosnek, kurkumę, kminek i curry. Smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 2

Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Chili przekrój wzdłuż na pół i pozbądź się pestek.

Krok 3

Wlej na patelnię pomidory z puszki i 200 ml wody, następnie dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr.

Krok 4

Dodaj ziemniaki, kalafior i chili. Duś pod przykrywką ok. 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 5

Kiedy warzywa będą miękkie usuń chili i dodaj sok z cytryny. Podawaj z jogurtem i listkami świeżej kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do curry z kalafiora i ziemniaków doskonale pasuje ryż. Curry możesz również podawać z indyjskim chlebkiem naan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kalafiora i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kalafiora i ziemniakówCurry z kalafiora i ziemniaków

Poczuj się jak w scenerii rodem z filmu Bollywood! Zaproś do swojej kuchni różnorodne przyprawy, kolorowe warzywa i przyrządź aromatyczne curry z kalafiora i ziemniaków. Już po pierwszym kęsie będziesz chcieć więcej!

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Aromatyczny kumin, imbir i kurkuma w jednym daniu – Twoje kubki smakowe to pokochają!

Na jaką okazję? Zaskocz swoją rodzinę i znajomych pozycją kulinarną z kuchni indyjskiej. Grunt to różnorodność!

Dla urozmaicenia: Jako dodatek do curry z kalafiora i ziemniaków świetnie sprawdzi się ryż. Bardziej tradycyjnie curry z kalafiora i ziemniaków można podawać w towarzystwie indyjskiego chleba naan.

Czy wiesz, że? Połączenie ziemniaków z kalafiorem w sosie curry to danie popularne w Indiach. Nosi ono nazwę Aloo Gobi i wywodzi się z Pendżabu – najdalej wysuniętego na północny-zachód stanu w Indiach, który graniczy z Pakistanem.