
Składniki
40 gramów
100 gramów
20 gramów
15 gramów
5 gramów
2 gramy
5 gramów
1 opakowanie
300 gramów
200 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż przez 5 minut pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przyprawy: starty imbir, posiekany czosnek, kurkumę, kminek i curry. Smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 2
Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Chili przekrój wzdłuż na pół i pozbądź się pestek.
Krok 3
Wlej na patelnię pomidory z puszki i 200 ml wody, następnie dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, kalafior i chili. Duś pod przykrywką ok. 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Kiedy warzywa będą miękkie usuń chili i dodaj sok z cytryny. Podawaj z jogurtem i listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Do curry z kalafiora i ziemniaków doskonale pasuje ryż. Curry możesz również podawać z indyjskim chlebkiem naan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kalafiora i ziemniaków
Poczuj się jak w scenerii rodem z filmu Bollywood! Zaproś do swojej kuchni różnorodne przyprawy, kolorowe warzywa i przyrządź aromatyczne curry z kalafiora i ziemniaków. Już po pierwszym kęsie będziesz chcieć więcej!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Aromatyczny kumin, imbir i kurkuma w jednym daniu – Twoje kubki smakowe to pokochają!
Na jaką okazję? Zaskocz swoją rodzinę i znajomych pozycją kulinarną z kuchni indyjskiej. Grunt to różnorodność!
Dla urozmaicenia: Jako dodatek do curry z kalafiora i ziemniaków świetnie sprawdzi się ryż. Bardziej tradycyjnie curry z kalafiora i ziemniaków można podawać w towarzystwie indyjskiego chleba naan.
Czy wiesz, że? Połączenie ziemniaków z kalafiorem w sosie curry to danie popularne w Indiach. Nosi ono nazwę Aloo Gobi i wywodzi się z Pendżabu – najdalej wysuniętego na północny-zachód stanu w Indiach, który graniczy z Pakistanem.


































