
Składniki
40 gramów
100 gramów
20 gramów
15 gramów
5 gramów
2 gramy
5 gramów
1 opakowanie
300 gramów
200 gramów
10 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 sztuki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej w dużym garnku i smaż przez 5 minut pokrojoną cebulę. Następnie dodaj przyprawy: starty imbir, posiekany czosnek, kurkumę, kminek i curry. Smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 2
Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ziemniaka pokrój na mniejsze kawałki. Chili przekrój wzdłuż na pół i pozbądź się pestek.
Krok 3
Wlej na patelnię pomidory z puszki i 200 ml wody, następnie dodaj Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, kalafior i chili. Duś pod przykrywką ok. 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Kiedy warzywa będą miękkie usuń chili i dodaj sok z cytryny. Podawaj z jogurtem i listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Do curry z kalafiora i ziemniaków doskonale pasuje ryż. Curry możesz również podawać z indyjskim chlebkiem naan.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kalafiora i ziemniaków
Poczuj się jak w scenerii rodem z filmu Bollywood! Zaproś do swojej kuchni różnorodne przyprawy, kolorowe warzywa i przyrządź aromatyczne curry z kalafiora i ziemniaków. Już po pierwszym kęsie będziesz chcieć więcej!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Aromatyczny kumin, imbir i kurkuma w jednym daniu – Twoje kubki smakowe to pokochają!
Na jaką okazję? Zaskocz swoją rodzinę i znajomych pozycją kulinarną z kuchni indyjskiej. Grunt to różnorodność!
Dla urozmaicenia: Jako dodatek do curry z kalafiora i ziemniaków świetnie sprawdzi się ryż. Bardziej tradycyjnie curry z kalafiora i ziemniaków można podawać w towarzystwie indyjskiego chleba naan.
Czy wiesz, że? Połączenie ziemniaków z kalafiorem w sosie curry to danie popularne w Indiach. Nosi ono nazwę Aloo Gobi i wywodzi się z Pendżabu – najdalej wysuniętego na północny-zachód stanu w Indiach, który graniczy z Pakistanem.