Kurczak curry z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak curry z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
411 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

574 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 mililitrów

2 łyżki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

120 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm i zamarynuj w połowie oleju i curry. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Kurczak curry z brokułami - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso.

Kurczak curry z brokułami - Krok 2

Krok 3

Kiedy wszystko będzie rumiane, wlej wodę.

Kurczak curry z brokułami - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do mięsa.

Kurczak curry z brokułami - Krok 4

Krok 5

Brokuł podziel na różyczki. Dodaj do mięsa, gdy sos lekko zgęstnieje. Gotuj jeszcze 2 minuty i podawaj. Tak przygotowany kurczak będzie doskonale smakował z ryżem.

Kurczak curry z brokułami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Partyńska

    Agnieszka Partyńska , 21.09.2016

    Zrobię na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak curry z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak curry z brokułamiKurczak curry z brokułami

Standardowe połączenie ryżu i kurczaka już dawno Ci się przejadło? Nie bój się więc spróbować nowego połączenia - brokułów i kurczaka curry. Przepis na kremowy sos i delikatne brokuły z pewnością Ci się spodoba!

Dla kogo?

Curry z brokułami posmakuje zarówno mamie, tacie, siostrze, bratu, babci, dziadkowi, przyjacielowi czy przyjaciółce… wymieniać można długo! Taka potrawa powinna przypaść do gustu naprawdę każdemu!

Na jaką okazję?

Rozpływający się w ustach, delikatny kurczak curry to świetny pomysł na szybką i lekką kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Przyprawa curry to kompozycja wielu przypraw, tzw. masala. Wśród nich znajdują się m.in.: kurkuma, imbir, czarny pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, cynamon i chili.

Dla urozmaicenia:

Choć tak przygotowany kurczak curry najlepiej będzie komponował się z ryżem, np. jaśminowym lub basmati, to zaserwować go możesz również w towarzystwie smażonego makaronu lub indyjskiego placka typu naan.